kisállat
#Zöldövezet

Házi kedvencek: jelek, hogy betegség gyötri őket

2023.08.27.
7 perces olvasási idő

Mivel beszélni nem tudnak, nem olyan könnyű felismerni, ha betegség gyötri a háziállatokat. Ha fáj vagy nincs rendben valami náluk, akkor azt leginkább viselkedésbeli változásokkal, esetleg más szokatlan tünetekkel tudják jelezni felénk.

Vedd észre kedvenceden a tüneteket

A kutyák és macskák nem tudják elmondani, ha fáj valamijük, vagy nem érzik jól magukat. Azonban a gazdijuk, aki naponta láthatja őket, könnyen felismerheti, ha valami nincs rendben kis kedvence körül, nem úgy viselkedik, mint általában szokott. Bármilyen változás a kisállat viselkedésében intő jel lehet, ilyen esetben pedig érdemes idejében felkeresni az állatorvost, mielőtt túl késő lenne.

Különösen a macskákra kell odafigyelni, mert ők kevésbé hajlamosak kimutatni, ha valami bajuk van, valamint a gazdi kevésbé figyelmes rájuk, mert sokkal függetlenebbek a kutyákhoz képest.

Házi kedvencek betegségei

Ahhoz, hogy jobban képbe kerülj, milyen problémák lehetnek házi kedvenceddel, az alábbi listát ajánljuk figyelmedbe. Ha számít a kedvenced jóléte, akkor bármi gyanúsat veszel észre rajta, időben vidd el állatorvoshoz.

1. Hányás vagy extrém kiszáradás

A kutyák és macskák esetében rendszeresen előfordul hányás, de nem kell feltétlenül rosszra gondolni. A szabadban tartott, vagy időnként kiengedett állat mindenfélét összeehet és ezektől hányhat. Leggyakoribb ok viszont egyszerű: a fűevéssel direkt hánytatják magukat, mert a bundájuk tisztántartása során jelentős mennyiségű szőrt nyelnek le, ami irritálja a gyomrukat és így szabadulnak meg attól. Ha egyébként jó étvágya van az állatnak és aktív, akkor nincs ok az aggodalomra.

Abban az estben viszont, ha naponta többször előfordul hányás, valamint levert és étvágytalan az állat, akkor mihamarabb állatorvoshoz kell fordulni.

Egy másik súlyos tünet, ha friss vér van a hányadékában vagy megemésztett vért öklendez fel, ami hasonlít a kávészemekhez. A gyomorfekély esetében előfordul a véres hányás, míg más esetben idegen tárgy lenyelése okozhat gyomor vagy nyelőcső sérülést és okozza a vérzést. Szinte bármit lenyelhetnek, akár játék közben is (csontdarabok, halszálka, kő, apró éles tárgyak stb.).

A hányás és kiszáradás lehet még más, egyéb betegség jele is: bél- és emésztőrendszeri betegségek, parazita okozta fertőzések (férgek, giliszták, vérszívók).

A székletben lévő vér is figyelmeztető jel, hogy az állat segítségre szorul.

Megelőzés: A paraziták (főleg orsó- és galandférgek) emberre történő átterjedését megelőzendően érdemes az állatot időközönként féreghajtózni, különösen fontos megtenni, ha beteg, legyengült szervezetű ember vagy kisgyerek is van házban, vagy gyerekek által is látogatott helyen (parkok) sétáltatják a kutyát.

2. Étvágytalanság vagy csökkenő aktivitás

Ez a két tünet kisállatoknál elég bizonytalan tényező, de ha hosszabb időn keresztül fennáll, akkor mindenképp érdemes megnézetni orvossal az állatot. A kutyák és macskák igen sokféle okból kifolyólag kerülhetik a táplálkozást: láz, fájdalom, stressz, párzási időszak. Csökkent vagy teljes mértékű étvágytalanság esetén, ha több mint 24 órája fennáll, az már elég ok ahhoz, hogy szakértő kezekre bízzuk kis kedvencünket.

Tipikusan a macskák azok, melyek esetében végzetes következményekkel járhat, ha nem esznek egyáltalán. A kutyák esetben nem veszélyes, ha kihagyják olykor-olykor az evést, ilyenkor egyszerűen csak finomabb falatokra várnak, leginkább az asztalról. Ellentétben a macskáknál, ahol ha néhány napra eltűnnek evés nélkül (különösen az elhízott macskák esetében), zsírmáj alakulhat ki. Ez egy végzetes betegség, aminek hatására túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel a májban, ami a máj működésének leállásához vezethet. Amint észlelhető, hogy a cica nem eszik rendesen, azonnal orvoshoz kell fordulni vele, különben túl késő lesz.

Abban az esetben, ha az állat aktivitása csökken, nem lehet konkrét betegségre gyanakodni, csak annyi sejthető, hogy valami nincs rendben. Sokféle hatás okozhat levertséget az állatoknál, a stressz ugyanúgy, mint egy szívbetegség. Ha a levertség mellé társul más tünet (gyengeség, beszámíthatatlanság), akkor érdemes megnézetni az orvossal a kis kedvencet.

3. Vizelési szokások megváltozása

A fokozott szomjúság és gyakori vizelés utalhat cukorbetegségre, de a megnövekedett vizelés szintén jelenthet máj- vagy veseelégtelenséget, esetleg mellékvese betegséget is. Az intenzív vizeletürítés egy, már szobatiszta állat esetében figyelmezető jel lehet, vagy egy olyan kutya esetében, mely előtte átaludta az éjszakát, most pedig esti sétáltatásra szorul. A gazdi szintén felfigyelhet arra, ha gyakrabban kell a vizes edényt utántöltenie.

Ezzel ellentétben, a csökkent vagy nehézkes, esetleg fájdalmas vizelés utalhat kiválasztó szervrendszeri problémára, hólyagkőre. Ezek sürgős cselekvést igénylő bajok, főleg macskák esetében. Macskáknál felgyűlhetnek kristályos anyagok vagy kövek a hólyagban, melyek hólyaggyulladáshoz vezethetnek, ennek jele vér megjelenése a vizeletben. Hím macskák esetében a felgyülemlett kőképző anyagok olyan mértékben eltömíthetik a húgyutakat, hogy az állat képtelen lesz vizelni, ami életveszélyes lehet, ha nem kerül 24 órán belül orvoshoz.

Nehéz észrevenni a problémát, mert a gazdi csak annyit lát, hogy a macska többször megy a számára kijelölt helyre és ott ücsörög vagy az is előfordulhat, hogy megváltozik a viselkedése és oda ürít, ahová eddig nem szokott és nem szabadott neki. Az is előfordult, hogy a kutyás gazdik, csak akkor vették észre a problémát, amikor leesett az első hó és a kutyák vizelete rózsaszínes volt a hóban, ami véres vizeletre utalt.

4. Köhögés

A köhögés, főleg ha súlyos és gyakori, akkor az egyik olyan tünet kisállatok esetében, amit kiemelten kell kezelni és figyelembe venni. A krónikus köhögés utalhat szívbetegségre, tüdőbajra vagy féreg okozta fertőzésre a szívben.

Kutyák esetében a kennel köhögés, mely egy fertőző tracheobronhitis eredménye, jellegzetes éles, szaggató köhögéssel jár, enyhe lefolyás esetén két hét alatt elmúlik. Azonban kölyköknél halálos tüdőgyulladássá fejlődhet. Ráadásul a tompa arccsontozatú kutyafajták esetén (bokszer, bulldog, mopsz, boston terrier) a kennel köhögés veszélyesebb, mivel fejanatómiájuk miatt eleve légzésnehézséggel küzdenek.

Ha egy kutya vagy kölyök esetében a kennel-szindróma tünetei elfajulnak és társul mellé még láz, orrfolyás, étvágytalanság, levertség, akkor nagy az esély rá, hogy tüdőgyulladása van az állatnak.

Megelőzés: Azon túl, hogy minden súlyosabb köhögéssel érdemes orvoshoz vinni az állatot, a gazdi tehet megelőző intézkedéseket azzal, hogy beoltatja kedvencét a kórokozó elleni vakcinával még idejében.

Az állatorvosnál érdemes minden észlelt tünetről beszámolni, ami csak észrevehető volt az állaton (tüsszögés, váladékfolyás a szem, orr és fülből, légzéselégtelenségek, hasonlók tapasztalása esetén orvoshoz kell vinni az állatot).

5. Szőrhullatás és viszketés

A különböző bőrproblémákat okozhatják bolhák, kullancsok rüh és fülatkák, ezek általános okai lehetnek szőrhullásnak és a viszketésnek. Ha a kutyának vagy macskának fülatkája vagy gombás fertőzése van, akkor gyakori, hogy kivakarják a fülüket és barnás váladékozás jelenik meg a vakarás helyén.

Azonban a szőrhullás és a vakaródzás utalhat az endokrin rendszer problémáira is (belső elválasztású mirigyek, hormontermelés), staphylococcus fertőzés, gombás fertőzések és más okokból következően. Általános gyakorlat hasonló esetben, hogy mintát vesznek és elküldik laborvizsgálatra, az így kapott eredményekből pontosabb következtetések vonhatóak le a betegségre vonatkozóan.

6. Merevség, sántaság, felemelkedési nehézség

Azok a kedvencek, melyek következő tüneteket mutatják: merevség, sántaság, négy lábon való megállás nehézségébe ütközése, feltehetően csípő vagy gerinc problémában illetve ízületi gyulladásban (arthritis), porcleválásban, ínsorvadásban, kullancs terjesztette betegségekben (Lyme-kór) szenvedhetnek.

A csípőízületi dysplasia olyan rendellenesség, melynek során az ízületi kapcsolódási pontok kóros elváltozásokat szenvednek a fejlődés során, amely egy életre szóló betegséget okoz az állatnál. Főként a nagytestű kutyák (labrador, németjuhász, dobermann) között gyakori betegség. A nagytestű kutyáknál gyakoribbak az örökletes eredetű, kóros vázszerkezeti elváltozások, melyek idővel ízületi gyulladáshoz vezethetnek. Sok kistestű kutya esetében szintén kialakulhat az ízületi gyulladás, azonban mivel ők kicsik, gyakorta kézben szállítják, többet dédelgetik és kevésbé edzik keményen őket, a nagytestű kutyákkal ellentétben, ezért a gazdijuk kevésbé veszi észre a jeleket.

A fájdalmon és merevségen kívül, az ízületi gyulladás más, egyéb kellemetlen következményekkel is járhat. Például egy hosszúszőrű kutya esetében, ha nem tud felállni és levizeli a bundáját, könnyen paraziták lephetik el meleg időjárás esetén.

Amikor egy kutya nem tud felállni a földről, azt a gazdik gyakran letudják azzal, hogy az állat öreg már és azért ütközik nehézségekbe számára a mozgás. A valóságban azonban könnyen gyötrődhet az állat ízületi gyulladásban, testének szinte bármely részén.

Nem szabad elhanyagolni a házi kedvencet és oda kell figyelni az egészségi állapotára. Ha szükséges állatorvoshoz kell vinni, hiszen egy érző lényről van szó. Ma már sok módszer létezik, amivel az állapota stabilizálható vagy javítható, így visszaadva az élet kedvét és mozgásszabadságát a kutyusnak.

Ne felejtsd el, hogy gazdiként felelősséggel tartozol kisállatodért, ne csak akkor legyen érdekes, ha egészséges, hanem akkor is törődj vele ha baja van. Az állatok meghálálják a törődést és gondoskodást.

7. Nátha és influenza

A leggyakoribb cica megbetegedés a megfázás, vagy macskainfluenza, ami a felső légutak, a szem és a száj nyálkahártyájának vírusos vagy bakteriális fertőzése. Egy olyan vírus okozza, amelynek semmi köze nincs az emberi influenzához. Tünetei: tüsszögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, szájfekélyek is megjelenhetnek. A legnagyobb veszélyben a kismacskák és az idősebb cicák vannak, náluk súlyos, esetenként végzetes tüdőgyulladás is kialakulhat.

8. Rák

A rák egy nagyon gyakori fajtája a kutyáknál a bőrrák. Az orron és a fül tövén lévő fehér foltok megjelenése is erre utaló jelek. További tünetek: csomók, duzzanatok, sebek, indokolatlan, gyors fogyás, sántaság, hirtelen étvágycsökkenés, légzési nehézségek, energiahiány. Gyógymód lehet a műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés, az immunterápia és ezek együttes kombinálta alkalmazása a rák stádiuma szerint.

9. Vesebetegség

A cicák a vízfogyasztási szokásaikból adódóan hajlamosabbak a veseelégtelenségre, ami az idősebb állatokra fokozottan igaz. Az idült veseelégtelenség hosszú idő alatt alakul ki és tüneteket gyakran már csak akkor okoz, amikor előrehaladott stádiumban van.

Tünetei lehetnek: a megnövekedett vízfogyasztás, a vizelet mennyiségének növekedése, vagy gyakoribb ürítés, hányás, étvágytalanság, rossz általános állapot, bűzös lehelet, csapzott szőrzet.

Mivel már a tünetek megjelenése előtt ki lehetne mutatni a kezdődő veseelégtelenséget a vett vér és vizeletmintákból, célszerű a kis kedvencedet rendszeresen szűrővizsgálatra vinni. Bár a betegség nem gyógyítható, de minél korábban felfedezik, annál nagyobb eséllyel szinten tartható az állapota. Vesekímélő diéta, bizonyos gyógyszerek és táplálékkiegészítők segíthetnek abban, hogy még sokáig köztetek legyen.

10. Alsó húgyúti megbetegedések

Gyakori megbetegedésnek számít mind a macskáknál, mind a kutyáknák az inkontinencia, a bakteriális fertőzések, a vesekövek. Gyakori vizelési inger melletti kis mennyiségű vizelet, véres vizelet, a vizelés közbeni fájdalmaktól erőlködés, hányás, láz és fogyás kísérheti. Gyógymódok: pontosan kivitelezett antibiotikum-kúra, étrend váltás, vesekő vagy daganat esetén pedig műtéti beavatkozás megfelelő utókezeléssel.

11. Fogbetegségek

A kutyáknál nagyon gyakoriak a fog-és fogágy betegségek, illetve az ínygyulladás - ami kétéves korukra körülbelül a kutyák 80%-át is érintheti. Kezelés nélkül a szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, vesebetegséggel, illetve egyéb más komoly betegségekkel is összeköthető. A fogbetegségeknek jellegzetes tünetei vannak: kellemetlen lehelet, étkezési nehézség, duzzanat, pirosság.

A súlyos fogkövesség következtében a fogíny sorvadhat, meglazulhatnak a fogak, a fogíny ekkor gyulladt és vérzékeny. Kezelése a fogkövek eltávolításával kezdődik, majd a gyulladás csökkentésével folytatódik.

12. Szívférgesség

A szívféreg fertőzés a kutyában és macskában eltérő tüneteket okozhat. A kutya szívférgességének a leggyakoribb tünete a köhögés, bágyadtság, hányás, fogyás. A kezeletlen kutyák a tüdő és a szívelégtelenség tüneteit produkálják, akár tudatvesztés is kialakulhat, végső stádiumban pedig súlyos vízkór.
A macskák esetében a tünetei: hányás, fogyás, köhögés, asztmatikus rohamok, fulladás, ami gyakran halálos kimenetelűvé válik.

(KamaszPanasz - N. L.)