kutya
#Zöldövezet

Hogyan neveljünk kölyökkutyát?

2012.10.04.
2 perces olvasási idő

Édes kis szőrpamacs csillogó gombszemekkel és sok-sok szeretettel - ilyen egy igazi kölyökkutya, akinek sok törődésre és gondoskodásra van szüksége. Mindezt Te is megadhatod neki. Ha kiskutyát szeretnél, jó, ha tisztában vagy a kutyatartás és ápolás alapszabályaival. Ma van az Állatok Világnapja!

Ha a kutya rendetlen

Alapjában véve egy kiskutya nem szeretne semmi kárt tenni a lakásodban, de tudnod kell, hogy mindez egy kiskutyával együtt jár. Két jel előzi meg a kárpitra vizelést: először is elkezd szaglászni az ideális hely után, aztán pedig kétségbeesetten szaladgál, mert érzi, hogy nem kellene levizelni a kárpitot. Ha ezeket a jeleket felfedezted, kapd fel a kedvencedet és az arra kijelölt helyen pisiltesd meg, vagy tegyél alá újságpapírt vastagon! Ha már magától a kijelölt helyen végezte a dolgát, dicsérd meg és jutalmazd meg egy kis harapnivalóval!

Engedelmesség és képzés

Kölyökkutya cicávalMinden kiskutyának ajánlatos kutyaiskolába járnia még akkor is, ha otthon tudod tanítgatni. A kutyaiskola teljesen más: itt közösségben cseperedhet fel kedvenced, megismeri és megszokja más emberek és állatok jelenlétét. Emellett nagyon nagy fegyelemre lehet tanítani, ami hasznos lesz a későbbiekben. A kutyakölyök később sokat tud profitálni abból, hogy a kutyaiskolában megtanulta kezelni a más kutyákkal és emberekkel való találkozást. Egy kis türelemmel, kedvességgel, na és persze pár csomag jutalom falattal meg lehet szelídíteni a vadóc kiskutyusokat.

A játék fontossága

Ha bármelyik kutyát megkérdezhetnéd, fogadok rá, hogy azt mondaná, hogy játszani jó! Időt kell fordítanod arra, hogy a kiskutyádat fizikailag is lekösd egy kiadós sétával, egy fél óra apportírozással, vagy csak egyszerű agility-vel. Minden kutya kíváncsi a természet rejtelmeire, a vérükben és az ösztöneikben van a felfedezés. De a helyes mozgás-koordináció még fontosabb, mint a vágya, ezért sokat kell vele futkároznod.

A legkedvesebb játéka egy kutyának szinte bármi lehet: egy teniszlabda, egy szívós fadarab, egy rongyos pokróc vagy egy kis sípoló csirke. Mindig figyelj séta közben, hogy a kölyök mennyire bírja a tempót, szomjas-e, nem kell-e megállni pihenni.

A kölyökkutya sétáltatása

Még ha a kiskutyádnak egy óriási udvart is tudsz biztosítani, akkor is szüksége van új terepek felfedezésére. Éppen ezért időről időre el kell vinned sétálni. Ez a kutyát nem csak fizikailag, de mentálisan is fejlesztik. Ha találkoztok egy másik kutyával, hagyd, hogy ismerkedjenek. A legszerencsésebb az lenne, ha naponta 1 órát tudnátok így együtt tölteni.

Gyerekek és kiskutyák biztonsága

A kisgyerekektől óvni kell a kiskutyát, mert ha elkezdik teljes erőből ölelgetni, az nagyon nem tesz jót egyik csöppségnek sem. Mindig felügyelni kell a gyereket és a kutyakölyköt, mert egész egyszerűen kárt tehetnek egymásban, melynek végzetes következményei lehetnek.

Eddz a kutyáddal!
Az ember legjobb barátja sokszor harcol az ember legnagyobb ellenségével – az elhízással. Magyarországon a kutyák több mint 40%-a túlsúlyos. Ugyanúgy, mint az embereknél, az elhízás a kutyáknál is veszélyes lehet az egészségre, és mozgáskoordinációs illetve szívproblémákat okozhat. Közös edzés a kutyával

A kölyök karmainak és bundájának gondozása

A kölyökkutya bundájának napi kefélése szükséges, ugyanis így fogja megtanulni, hogy az ápolása fontos dolog, és nem fog ellenkezni a félévi fürdetéseknél sem. A kiskutyák körmét mindenképpen röviden kell tartani, mert a hosszú karmaival kárt tehet magukban és a lakásban is. Amíg kicsi, 2 hetente kell vágni a körmét. Kérdezd meg az állatorvost, hogy mi a jó technikája a kutyaköröm vágásának, hogy minél hamarabb el tudd sajátítani azt, és ne okozzon gondot az ápolása.

(KamaszPanasz - Gy. P. F. - WebMD Pets)

Kapcsolódó cikkek