állatorvos
#Zöldövezet

Az állatorvosnál

2011.10.04.
3 perces olvasási idő

El kell vinned kedvencedet az állatorvoshoz, de nem tudod, hogyan? Itt a segítség!

Gondolom, mindannyiótoknak ismerős a helyzet: boldogan sétáltok kedvencetekkel, amikor hirtelen eléritek az állatorvosi rendelő ajtaját. Ekkor a kutyátok valamilyen ügyes módon kibújik a nyakörvből, majd szalad, amerre csak lát. Nos, ez történt Dr. Gene Bailey állatorvossal is. „Sajnos, nincs egyetlen olyan ma praktizáló állatorvos sem, akinél hasonló eset ne történt volna meg” – mondta.

Az állatok könnyen idegesek és rémültek lesznek, ha állatorvosi vizsgálatról van szó. Az azonban, hogy pórázon tartod, nehogy elszökjön, csak egyetlen fontos eleme annak, hogy biztonságban látogassátok meg a blöki dokit. Az, hogy hogyan készülj fel egy ilyen látogatásra rengeteg dologtól függ. Függ attól, hogy ez az első eseted, vagy rendszeresen kell ellenőrzésre mennetek, esetleg kedvenced komoly egészségügyi problémákkal küzd, az állandó látogatás pedig így, elkerülhetetlen.

Kartonok

Ha a mostani állatod az első, amelyet tartasz, és esetlegesen valami miatt később egy másik orvoshoz kell vinned a kedvenced, vagy egy specialistát keresel, az első és legfontosabb dolog, hogy mindig vidd magaddal a kutyád oltási könyvét és esetleges kartonját. Igen, ugyanúgy, mint az embereknek, nekik is van kartonjuk.állatorvos

Dr. Bailey szerint: „Óriási segítség az állatorvos számára, ha magaddal viszed ezeket a lapokat. Így ugyanis az orvos egyből láthatja, hogy milyen gyógyszeres kezelés alatt áll/állt a kedvenc, és azt is, hogy milyen speciális kezelést igényel” – mondta.

Az életük során kedvenceink valószínűleg több állatorvost és klinikát járnak be, ezért fontos, hogy kórlapjuk mindig megfelelően legyen vezetve. Itt a vérnyomástól, a krónikus betegségeken át mindent feltüntetnek, így kedvencednek sokkal nagyobb az esélye arra, hogy hamar szakszerű ellátást fkap, akárhol is van.

Ne aggodalmaskodj!

Az első látogatás tökéletes alkalom arra, hogy megkérdezd az orvost, milyen módon tarthatjátok a kapcsolatot – telefon, e-mail, SMS – ha esetlegesen utólag kérdéseid merülnének föl. A legtöbb állatorvos valószínűleg az e-mailt fogja javasolni, így ugyanis átgondolt és hosszabb, célravezetőbb választ tudnak neked nyújtani. Vannak azonban olyan állatorvosok is, akik a telefonra esküsznek. „Az emberek többsége nem használja ki, hogy megvan nekik a telefonszámom és csak komoly kérdésekkor keres. – mondja Ken Warner állatgondozó és ápoló.

Továbbá jó ötlet, ha az első találkozáskor megkérdezed, hogy mit tegyél, hova fordulj vészhelyzet esetén. Hívhatod-e az orvost munkaidőn kívül, hol található a legközelebbi állat-klinika és hova fordulhatsz ilyenkor.

Étel, gyógyszer és minden más…

A rutinvizsgálatokra mindig vidd magaddal a kutyád által evett ételek listáját, esetleg a speciális ételek összetevőinek listáját továbbá azt is jegyezd fel, hogy naponta mennyi ételt kap. „Egy maréknyi nem megfelelő válasz számomra” – mondja Werner. „Használjunk mérőedényeket, így pontosan tudhatjuk, mennyi is az annyi!”

Továbbá fontos, hogy jegyezz fel minden változást a kedvenced szokásaiban. Így például, ha több vizet iszik, kevesebbet eszik, játszik, hányingere van, vagy szokatlanul viselkedik.

Valami nincs rendben

Úgy gondolod, hogy állatodnak komoly problémái vannak? Légy felkészülve, hogy az állatorvosnál pontosan el tudd mondani, milyen tüneteket tapasztalsz, továbbá azt is, hogy mióta érzi magát rosszul a házi kedvenced. „Ha a gazdáik nem mondják el, hogy mi történt a macskájukkal, kutyájukkal, akkor én nagyon nehéz helyzetben vagyok, hiszen beszélhetek ezekhez az állatokhoz naphosszat, válaszolni egyikük se fog.” – mondta Werner.

A problémák leírásánál próbálj meg minél nyugodtabb és tárgyilagosabb lenni. Próbáld meg ne felnagyítani, sem pedig lekicsinyíteni a tapasztalt tüneteket. Továbbá segítséget kérhetsz az állatorvosodtól azzal kapcsolatosan, hogy kérj olyan oldalcímeket, ahol további információkat találhatsz a háziállatodat sújtó betegségekről.

Vizelési gondok

Előfordulhat, hogy miután elmondtad, hogy megváltozott a kedvenced ürítési szokása, az állatorvos vizelet-mintát fog kérni. Ekkor kérdezd meg, hogy pontosan mennyire van szüksége, majd vegyél mintát és lezárt üvegben juttasd el azt az állatorvosnak.

Ekkor megkérdezheted, hogy mire kell ügyelned, mikor lesz kedvenced rosszabb vagy jobb bőrben. Továbbá gondold végig, hogy milyen választ tudsz adni arra a kérdésre, hogy a családod és te mennyi időt tudsz a kisállatra fordítani beteg időszakában, hogy tudjátok adagolni a gyógyszereit. Mindenképpen add az orvos tudtára, ha úgy gondolod, hogy nem vagy képes injekciót vagy gyógyszert adni a kedvencednek.

Póráz és ketrec

A kutyákat mindig pórázon, a macskákat pedig mindig ketrecben kell az állatorvoshoz szállítani. Kivétel nincs, ugyanis előfordulhat, hogy a váróban más barátságtalan állat is tartózkodik, ami miatt kedvencünk megijedhet, sőt akár verekedhet is.

Ha a kutyád nem fél, engedd előre a félősebbeket! Közben azonban mindig győződj meg arról, hogy a nyakörv, hám, póráz megfelelően illeszkedik-e és, hogy a biztonság mellett kényelmes-e a kedvencednek.

Ha a kutyád fél, mindenképpen vigyél magaddal valami nyalánkságot! Továbbá, hogy odaszoktasd, többször elmehettek oda, vizsgálat nélkül is, így talán sokkal könnyebben megbarátkozik majd a hellyel, vészhelyzet esetén pedig már nem lesz gond a szállítással.

Légy képben!

  • Egyeztess előre az állatorvossal, hogy mikor látogathatod meg őt! Így elkerülheted a hosszú várakozást.
  • Tartsd magad, a megbeszéltekhez! Ha egy állatról van szó, tényleg egyetlen állatot vigyél magaddal!
  • Agresszív állatok esetében tartsd be a biztonsági előírásokat! Az állatorvosok azt mondják, hogy tapasztalataik szerint a legtöbb kedvenc általában nem agresszív, sokkal inkább félénk, ha a vizsgálatra kerül a sor.
  • Készíts előre listát, hogy mit akarsz megkérdezni! Ezáltal megnyugtathatod magad és talán még a orvosnak is segíthetsz!
  • Előre kérdezd meg, hogy pontosan mennyibe kerül majd a kezelés!
  • Mindig tudd, hogy melyik gyógyszerből mennyi van otthon. Így, ha visszatérő fülgyulladása van például a macskádnak és még maradt gyógyszered, amely elegendő a kezelésre, nem kell újat kiváltanod vagy felíratnod, ezzel is pénzt spórolsz!

(Cs. B., webmd.com)

Kapcsolódó címkék

állatok