kisállat
#Zöldövezet

Meglepő dolgok a házi kedvenceidről 2.

2011.05.12.
5 perces olvasási idő

A macskák hihetetlen ügyességgel tudnak a talpukra érkezni leesést követően, mivel rendkívül hajlékony gerincük van, de ez csak kis magasságokra igaz.

De van, amikor a fejükre vagy hátukra érkeznek leeséskor, ilyenkor általában komoly sérüléseket szenvednek. Gyakran előfordul, hogy az ablakban nézelődő macska figyelmét annyira leköti valami, például kismadár, hogy gyakorlatilag leszédül, és egyensúlyát vesztve leesik.

Tény: A kutyák tudnak táncolni

Egyes (kevésbé értelmes) kutya tulajok olyan szórakozást találtak ki, hogy táncversenyt rendeznek kutya-gazdi párosításban, koreografált mozdulatsort bemutatva, megfelelő zenére, esetleg beöltözve. A kutya pedig képes követni a zene ütemére a megfelelő mozdulatsort.

Tény: A macskák a szájukon keresztül érzik a szagokat

Egy kisméretű szagérzékelő mirigy található a macskák szájpadlásán (Jacobson szerv). Ahhoz, hogy a leggyengébb szagfoszlányokat is megérezzék (más macska által hagyott szagnyomok) nagyra nyitják a szájukat, hogy az inger elérje az érzékelő szervet. Ez a furcsa szokás a Flehmen reakció, melyet gyakrabban látni hím macskáknál, ahogy a nőstények után kajtatnak tüzelés időszakában.

Tévhit: A farok csóválása a boldogságot jelzi kutyáknál

A kutyák háromféle képen képesek a farkcsóválásra, de ebből csak egy jelzi a boldogságot. Amikor szokatlanul magasra emeli és feszes, akkor izgatott és készen áll szembeszállni bárkivel. Ha túl alacsonyan van és gyorsan mozgatja, az ijedtséget, behódolást jelent. A boldog kutya természetszerűen, középmagasan csóvál, valamint teste ellazult állapotban van (fülei, szája, egész teste).

Tény: Az újszülött kiskutyák nem csóválják a farkukat

A kiskutyák nem mutatják a farkcsóválást egészen háromhetes korukig, de néhányuk egészen 7 hetes korukig se csinálják. Az állatorvosok szerint nincs baj, csak ilyenkor lefoglalja őket az evés-alvás ciklusa. Ahogy fejlődnek, úgy jelentkezik a farkcsóválás is, mint egyfajta jelzés, egymás között, valamint ha a gazditól kérnek valamit, többnyire ételért. Ha egyedül vannak, akkor pedig hanyagolják ezt a viselkedést.

Tény: A ragaszkodás kulcsa a korai kapcsolat

Azok a kiscicák, melyek tartózkodóak vagy megharapják/karmolják az enni adó kezet, valószínűleg nem érintkeztek emberekkel az életük korai szakaszában. Viselkedéskutatók szerint a kiscicáknak gyakori kontaktusra van szükségük az első 7 hét során ahhoz, hogy ne idegenkedjenek az embertől, ha ez elmarad, akkor már soha nem fogják megtűrni az emberi közelséget. Már napi 5 perc foglalkozás elég az első hetekben ahhoz, hogy a kiscica ne kezelje idegenként a felé nyúló kezet és ne harapjon bele.

Tévhit: A kutyák csak fekete-fehérben látják a világot

Nem így van, állítja egy szakértő. A kutyák látják kék, ibolya és más színeket is, ráadásul sokkal több szürke színárnyalatot képesek megkülönböztetni, mint az emberek. Jobban látnak gyenge fényviszonyok között és képesek a legapróbb mozgást is észrevenni (ezért is jó vadászok). Azonban valószínűleg nem jól, vagy egyáltalán nem látják a vörös, narancssárga, sárga, zöld színeket, ezt a következtetést a kutyaszem retinájának fényérzékelő sejtjein végzett vizsgálatok során állapították meg.

Tévhit: Ha meleg a kutya orra, az betegségre utal

A kutya orrának hőmérséklete könnyen megváltozik, akár rövid idő alatt is és nem igazán jó jelzője a betegségeknek. Száraz és forró tud lenni, némi napon való sütkérezés után és hideg és vizes, ha az állat ivott előtte. A betegségre utaló jelek inkább a levertség, étvágytalanság, hányás, köhögés, vagy láz. És a nedves orr? Könnycsatornákból ered a nedvesség, melyek az orr felé vezetnek.

Tény: A sántítás tüdőbajra utaló jel lehet a kutyák esetében

Sajnos előfordul, hogy a sántítással orvoshoz vitt állat, tüdőrák diagnosztizálással távozik. A mellkasban kialakuló daganatok áttételesek lehetnek a láb csontjaira is, ami duzzanatot és fájdalmat okoz a lábakban. Gyakoribb tünet a köhögés, habár a kutyák 25%-a tünetmentesnek mutatkozik, egészen a röntgenfelvételes diagnosztizálásig, amikor már gyakran késő. Ha sikerül meggyógyítani az állatot, akkor a láb elváltozásai is helyrejönnek idővel.

Tévhit: A macskáknak tejre van szükségük

Ez a kitartó téves elképzelés, hogy a macskáknak tejet kell adni, sokszor okoz bajt a szerencsétlen állatoknak, ugyanis egy csésze tehéntej könnyes hányást vagy hasmenést tud előidézni náluk. A kiscicák elválasztásukig isszák anyjuk tejét, az idősebb macskák is szívesen megisszák a tejet (szinte bármelyiket), ugyanakkor felnőtt macskáknál a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős laktáz-enzim mennyisége igen csekély, ezért egy kiadós tejivásnak csúnya hasmenés lesz a vége.

Tévhit: A kutyáknak csontra van szükségük

Ez abból a téves nézetből ered, hogy a kutyák ősei (a farkasok) sok csontot ettek, ugyanakkor a házi kedvencek a száraz és egyéb kutyatápokkal bőséges kalciumot, vitaminokat és más tápanyagokat tudnak bevinni a szervezetükbe. A csontok leginkább a rágcsálás örömét szolgálják, de veszélyes is tud lenni, mert megfulladhat, vagy a csontszilánk átszúrhatja a torkát az állatnak. Ezért az ehető rágcsálnivalók vagy gumijátékok jobb alternatívák a kutyák rágcsálási igényének kielégítésére.

Tévhit: A nyalogatás begyógyítja a kutyák sebeit

A közkedvelt hiedelemmel ellentétben, nincs semmi csodaszer a kutyák nyálában, ami meggyógyítaná őket. Épp ellenkezőleg, a szájban lévő baktériumok könnyen elfertőzhetik a sebet, ami lassítja a gyógyulást, vagy még ront a helyzeten. Ráadásul gyakori a kutyáknál a kényszeres nyalakodás, ami felsértheti a bőrüket és nehezen gyógyuló sebeket eredményezhet. Ilyen esetben egy speciális (parabolaszerű) nyakpántot kap az állat, hogy ne érje el az érintett területeket, amíg azok be nem gyógyulnak.

Tény: A macskák a szemeikkel fejezik ki érzéseiket

A macskák az egymás közötti kommunikációt gyakran megoldják egymás nézésével és egymásra való pislogással, állítják a viselkedéskutatók. Egy lassú pillantás a nyugalom jele, ami szintén nyugtatólag hat fajtársaira. Emberre irányulva egy csábító pillantás sokféle érzelmet válthat ki, vonzalmat, érdeklődést, szeretetet, ha viszonozzuk, akkor azt a macskák megértik, egy hosszú pillantás, majd lassú pislogás megnyugtatólag hat házi és vadmacskára egyaránt.

Tény: A kutyák képesek szerelembe esni

Vajon képesek szerelmi kapcsolatot kialakítani vagy bármelyik ellenkező nemű fajtársuk megteszi, akivel összefutnak a parkban? Az egyik szakértő, Elizabeth Marshall szerint igen, képesek rá és erre dokumentált példát is tud mutatni. Elizabeth szerint azért mutat kevés kutya ilyen viselkedést, mert többnyire házi kedvencként tartva, elzárva élnek fajtársaiktól. Nem tehetik azt, amit ők akarnak, állítja a szakértő.

Tény: A dohányzás halálos kutyákra, macskákra egyaránt

A passzív dohányzás legalább kétféle, végzetes rákos betegséget tud okozni macskáknál: limfómát és száj karcinómát. Ráadásul kétszeres dózisban kapják a toxinokat. Egyszer, amikor a füsttel teli levegőt beszívják, másodszor, amikor a szőrükről lenyalják tisztálkodás során. A hosszú pofájú kutyák esetében orrdaganatok alakulhatnak ki, míg a lapos orrú ebeknél pedig tüdőrák kockázata áll fenn, ha erős dohányossal élnek egy fedél alatt. Tehát érdemes odafigyelni, mert mások számára is halálos a dohányzás és ők még csak tenni se tudnak ellene.

Macskabeszéd: dorombolás

A csöndes, motorhangra emlékeztető dorombolás háttere még nem egészen világos. Többnyire, ha boldog, vagy jól érzi magát az állat, akkor szokott dorombolni, de kutatók szerint, ha fájdalma van, vagy közel a vége, akkor is dorombol. Lehetséges, hogy egy önnyugtató reflex. A kiscicák születésük után már néhány órával képesek dorombolni, főleg ha az anyjuk eteti vagy kényezteti őket. Etetéskor rendszerint az anyamacska is dorombolni szokott.

Macskabeszéd: csipogás

Igen, a macskák is képesek csipogó, éles hang kiadására, leginkább a zsákmány becserkészésekor, vagy ritkán a fajtársak egymás üdvözlése során.

Kutyabeszéd: Grimasz és mosoly

Azok a gazdik, akik úgy vélik, hogy kedvencük képes mosolyogni, nem tévednek, a kutyák képesek érzelmi megnyilvánulásokra. Az ellazult és tátott száj, nyugodt és boldog ebre utal. A fogak enyhe kimutatása idegességet, feszültséget sugároz, amikor pedig fogait teljesen kimutatva vicsorít, akkor az az egyértelmű agresszió jele. Ne közelíts az ilyen kutyához, mert könnyen bajba kerülhetsz.

Kutyabeszéd: Halszem effekt

Amikor egy kutya félrefordítja fejét, de a szeme sarkából figyel, és a szemfehérje kivillan, akkor valószínűleg fél vagy őriz valamit, ilyenkor, ha megzavarjuk, morog és idegessé válik, esetleg odakap felénk. Figyelmeztető jel lehet még, ha a teste merev és feszült, Ilyenkor nem érdemes piszkálni, mert könnyen megharaphat.. Más esetben is nézhet oldalra fordulva, de akkor a teste nyugodt és a szeme fehérje se látszik annyira.

(N. L.)