kisállat
#Zöldövezet

Fogadj örökbe egy kisállatot!

2014.10.04.
2 perces olvasási idő

Talán az egyik legjobb dolog, amit egy kisállattal tehetünk, hogy örökbe fogadjuk. Miért? Mert így megmentünk egy rászorult macskát vagy kutyát a menhelyen való senyvedéstől, esetleg az elaltatástól. Ezzel a mi lelkünknek is sokkal jobb, továbbá új kisállatunk jobb életkörülmények között töltheti mindennapjait. Ma van az állatok világnapja.

Sajnos a menhelyi körülmények világszerte, így hazánkban sem ideálisak. Tehát, ha esetleg új állatot szeretnél, mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy járd végig előbb a menhelyeket. Hogy miért?

Íme, 12 indok:

- Minden egyes nem boltban vagy tenyésztőtől vásárolt kisállat csak növeli a kisállatok amúgy is súlyos túlnépesedési problémáját, melyet a felelőtlenség és a mohóság szült.

- Ha egy olyan menhelyről fogadsz örökbe, ahol nem altatják el az állatokat, akkor új kedvenced befogadásával helyet szabadítasz fel, ahova olyan speciális igényű, vagy öreg állatokat helyezhetnek el, akik már nem találnak maguknak új otthont.kutya, macska

- A menhelyen rengetegféle állat közül választhatsz. Vannak köztük kölyök, felnőtt vagy idős állatok, mindenféle színben, fajtában, keverékek és fajtiszták egyaránt. Egyébként érdekesség, hogy egyes fajták már rendelkeznek saját menhelyekkel. Így, ha ragaszkodsz a fajtiszta állathoz, mindenképpen keress fel egy ilyet.

- Ha összehasonlítjuk egy vásárolt háziállattal, a költségek jelentősen kisebbek. Továbbá, ha nem egy teljesen fiatal egyedet vásárolsz, meg van rá az esély, hogy már be van oltva és ivartalanított. Így erre sem kell költened.

- Ha egy idősebb állatot fogadsz örökbe, akkor már nem kell a sokszor frusztráló és időigényes kölyökkort átélni kedvenceddel!

- Továbbá, ha felnőtt macskát vagy kutyát választasz, minden kételyed elszállhat azzal kapcsolatosan, hogy milyen színű és mekkora lesz felnőttként, vagy hogy hogyan fog viselkedni.

- Természetesen az állat korábbi életétől függően előfordulhat, hogy némelyik szobatiszta, alomhoz lett szoktatva, vagy az alapvető engedelmességi parancsokkal tisztába van. Így ezek tanítgatásával sem kell már időt töltened!

- A legtöbb menhely minden egyes új állat esetén különböző felméréseket végeznek, hogy megkönnyítsék a leendő gazdik választását. Így felmérik, hogy vajon szobatiszta-e, mennyire van hozzá szokva emberekhez, más állatokhoz és azt is, hogy milyen habitusú embereknek ajánlják. Ha valamilyen tulajdonsága még nem kifejlett, a menhelyek gyakran tréningeket is szerveznek, hogy a kutyusok és macskák mindenképpen megfeleljenek új gazdijuknak. Így, ha hazaviszel egy ugató vagy nyávogó pajtást, szinte biztosan tudod majd, hogy hogyan fog viselkedni!

- A menhelyek továbbá nevelési tanácsokkal is szolgálhatnak. Ha az új jövevény nevelésével kapcsolatosan esetleg kérdéseid merülnek fel, nyugodtan fordulhatsz hozzájuk telefonon vagy akár személyesen is! Segíteni fognak!

- Ha kistesóid vannak, és a cica vagy a kutyus pontosan neki vagy nekik lesz, akkor már korán megtaníthatod velük, hogy ezek az állatok milyen szomorú helyről jöttek és, hogy milyen jót cselekedtetek most velük. Továbbá megtanulhatják a felelősséget, az együttérzést és azt, hogy mennyivel vidámabb a kedvenced, ha nem egy bezárt kalitkában, hanem otthon szabad jár kel és éli vidáman életét.

- Egy idősebb kutya választása csak menhelyen lehetséges. Ez azért fontos, mert egy idősebb személynek egy idősebb kutya lehet a legmegfelelőbb. Az idősebb állatok ugyanis kevesebb fizikai erőfeszítést igényelnek, mint fiatalabb társaik. Így javasoljuk, hogy nagyszüleidet menhelyről lepd meg az új kedvenccel.

- Egy örökbefogadott házi kedvenc megváltoztathatja az életedet. A feltétel nélküli szeretet, amit árasztanak, megnyugvást, boldogságot eredményezhet. Csökkentik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát és értelmet adnak a reggeli felkeléseknek. Egy téli estén öledben doromboló macskánál, vagy a lábadnál fekvő hűséges kutyánál pedig nincs is meghittebb. Arról már ne is beszéljünk, hogy négylábú ugató barátaink sétát igényelnek, amely az aktív életmódot vezeti be mindennapjainkba!

Az örökbefogadás még megannyi, megszámlálhatatlan előnnyel jár, mi csak a legszembetűnőbbeket válogattuk ki. De ne feledd, azáltal, hogy szőrmók barátodat kihoztad a menhelyről, megváltoztattad a sorsát, esetleg megmentetted az életét. Ez pedig kettőtök kötelékét csak még szorosabbá, őszintébbé és meghittebbé teszi.

(Cs. B., healthypets.mercola.com)

Kapcsolódó cikkek