nagyszülő
#Betegségek

Ha a nagyi nem ismer meg

2015.04.04.
1 perces olvasási idő

A nagyszülőkhöz mindenkit különleges kötelék fűz. Ők azok, akik „csak” szeretnek, anélkül, hogy piszkálnának, vagy folyton nevelni akarnának. A Nagyi vagy a Nagypapa az, aki soha nem tud ellenállni könyörgő tekintetednek, örökké kényeztet, s ők azok, akik mindig segítenek elsimítani a problémát a szülőkkel vívott harcok során. Ezért is olyan fájó, ha tartósan lebetegednek, esetleg már meg sem ismernek.

Ha a nagyszülődnek tartós betegsége lesz, az életed akár gyökeresen megváltozhat. Lehetséges, hogy többet kell segítened a ház körül, esetleg neked kell megfőzni az ebédet, vagy segíteni a nagyszülődnek evés vagy öltözködés során. Különösen fájdalmas, ha a nagyszülő már nem mindig ismeri meg maga körül azokat, akiket régen olyannyira szeretett, s most segíteni akarnak neki. Ennek leggyakoribb oka a stroke (agyi érkatasztrófa) vagy a demencia (időskori elbutulás).

Amit tehetsz

Most viszonozhatod mindazt a szeretetet és törődést, amit tőle kaptál. Lehet, hogy esetleg nem mindig ismer meg a nagyszülőd, ám mint minden betegnek, neki is lehetnek jobb napjai, amikor visszatér az emlékezete. Még ha nincs is mindig tisztában azzal, ki vagy, a szeretet, amivel körülveszed érezteti vele, hogy milyen fontosak vagytok egymásnak, s ez mindkettőtöket jó érzéssel töltheti el, még ebben a szomorú helyzetben is.

Segít az életmódváltás

A stroke és a demencia által okozott emlékezetromlás is javítható, illetve a hanyatlás mértéke nagyicsökkenthető életmódváltással.

Fontos, hogy nyugodt, stresszmentes együttléteitek legyenek, mivel stressz hatására a szervezet a memóriát tovább romboló kortizol nevű hormont termel.

Figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű B-vitaminhoz jusson (tejtermékek, tojás, hüvelyesek, csirke), mivel ez lassítja a további emlékezetromlást.

Sétáljatok együtt a friss levegőn! Ez a betegnek (is) jó, kímélő testgyakorlat, mely szintén segíti a memória frissen tartását, illetve kiváló alkalmat nyújt arra, hogy nagyokat beszélgessetek, régi emlékeket felelevenítsetek. Egyik emlék hozza majd magával a másikat, s akár olyan dolgokat is megtudhatsz így a Nagyidról vagy Nagypapádról, amit még álmodban sem gondoltál volna!

Hűvösebb, borongósabb napokon vedd rá, hogy társasjátékozzon, kártyázzon veled, olvassatok vagy fejtsetek keresztrejtvényt közösen! Mindez nagyszerű memóriajáték, s jó móka lehet.

Sokszor segít, ha a betegnek rendszeres napi és heti programtervet sikerül összeállítani: adott időben kelés, fekvés, étkezés, házimunka, stb. Legyen előtte óra, naptár, látható helyen hagyjuk a teendők listáját és fényképeket az őt körülvevő személyekről.

Te is fejlődsz

Mindez eleinte nehéz lehet, ám gondolj arra, hogy minden rosszban van valami jó! Rengeteg olyan dolgot tanulhatsz, tapasztalhatsz meg, amiről kortársaidnak fogalma sincs, és ami a későbbiekben hasznodra válik. Megtanulod, hogyan kezeld az érzelmileg érzékeny problémákat, s hogyan kell a betegekkel bánni. Ezáltal személyiséged is fejlődik, s mindez hozzásegít ahhoz, hogy jobb emberré válj.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

stressz