szorongás
#Betegségek

Szorongás okai, tünetei

2014.10.28.
2 perces olvasási idő

A szorongás természetes emberi reakció, ami fokozhatja a teljesítményt. Azonban egy bizonyos szint felett már a mindennapi életvitelt is megzavarhatja.

Honnan lehet tudni, hogy a szorongási szinted meghaladja az átlagot? Lássuk a tüneteket!

A szorongás testi tünetei

Stressz hatására a test készen áll arra, hogy reagáljon: felkészül egy esetleges menekülésre vagy harcra. (Ez ugyanaz a reakció, mint amit az ősember átélt. Zajt hallott, és még mielőtt tudta volna, hogy mi az, a szervezete felkészült rá. Ha egy kis állattal találkozott, akkor megküzdött vele, viszont, ha egy mamuttal, akkor úgy kellett futnia, ahogy csak bírt). Modern életünk viszont sok olyan stresszhelyzettel állít szembe minket, amikor nem lehet elfutni, vagy fizikailag megküzdeni vele.

Izomfeszültség: mivel a test készen áll egy esetleges gyors menekülésre, ezért az izmok megfeszülnek. Ha sokáig elhúzódik a szorongás, az izgalom a megfeszült izmok elkezdhetnek fájni. Gyakori a váll és a hátfájás.

Gyors szívdobogás, gyors és egyenetlen légzés, izzadás, kitágult pupillák: mivel a test felkészült arra, hogy gyorsan kell reagálnia egyre gyorsabban ver a szív, hogy minél több oxigénhez juttassa az izmokat, élesedik az észlelés is.

Túlzott éberség, alvási problémák, fáradság: mivel a szervezet ráállt arra, hogy állandóan a veszélyhelyzetet kutassa, ezért riadókészültség alatt áll. Rendületlenül fürkészi a környezetet, hogy mikor jön a baj. Ez önmagában rendkívül megterelő a szervezetnek és mivel a félelem is nagy, ezért ébren őrködik még akkor is, amikor aludni kellene.szorongás

Hasfájás, szédülés, hasmenés, gyakori vizelés: stressz hatására aktiválódott a szimpatikus idegrendszer és emiatt gyorsabbá válik a szívdobogás, hogy a vér ilyenkor az izmokba és tüdőbe jusson el (minél gyorsabban tudj elfutni). Tehát elvileg az emésztőrendszerbe kevesebb vér jut, ami arra engedne következtetni, hogy akkor ilyen problémával nem találkozhatunk. Sajnos a tapasztalat azonban nem ezt mutatja, ugyanis termelődik egy úgynevezett kortikotropin-felszabadító faktor, ami fokozza a belek mozgását. És ha már a belek sokat mozognak, neked is többet kell járnod a mellékhelyiségbe…

Kéztördelés, körömrágás, izgatottság: mindenki megtapasztalta már, hogy, amikor nagyon izgul, akkor fel-alá járkál, nem bír egy helyben maradni. Menekülni nem mindig tudunk, ezért a feszültségnek valahol le kell vezetődnie.

Érzelmi reakciók

Állandó aggodalom és felelem: szinte már nem is tudsz másra gondolni, csak a félelem tárgyára. Legyen az egy felelés, vagy az a gondolat, hogy a többiek kiközösítenek. Olyannyira lekötnek ezek a gondolatok, hogy észre sem lehet venni azokat a történéseket, amik a félelmedet meghazudtolják.

Nyomasztó, rossz hangulat: aki fél és aggódik, nehezen tud mosolygós lenni, vagy vidámnak látszani. Erős szorongás alatt képtelenek vagyunk élvezni a dolgokat és örömöt érezni. Jogos az a kérdés, hogy hogyan lehet vidámnak maradni egy nyomasztó helyzetben. Erre az optimisták tudják a választ: mindennek megvan a jó oldala.

Feszültség: a rossz hangulattal és aggodalommal karöltve jár az ingerlékenység. Azon kaphatjuk magukat, hogy egyre többet panaszkodunk, egyre többet veszekszünk és akár a legkisebb ostobaságok is kicsapják nálunk a biztosítékot. A döntések meghozatala is nehezebbé válik, mert szeretnéd a bajt mindenáron elkerüli, ezért igen sokat hezitálsz.

Koncentráció csökkenése: a tested már elfáradt az állandó éberségben, ezért csökkenhet az ébrséged és a figyelmed. Nyugtalanság miatt is kevéssé tudsz úgy koncentrálni, mint jó hangulatban. Ezzel együtt az iskolai teljesítmény is csökkenhet, ami miatt szintén elkezdsz aggódni és máris kialakult egy olya ördögi kör, amit nehéz megszakítani.

Érzékenység: állandó és tartós szorongás hatására fokozottan érzékennyé válhatunk a negatív ingerekkel szemben. Azaz, elég, ha csak egy kis apróság történik és máris úgy kezelhetjük, mintha a világ omlott volna össze.

Ha felismerted magadon a szorongás tüneteit, akkor itt az ideje változtatni rajta! A szorongást le lehet győzni! Hogy hogyan? Cikkünkből megtudhatod.

(Börcsök Gyöngyi)