szorongás
#Betegségek

Győzd le a szorongást!

2023.07.11.
2 perces olvasási idő

Korábban már szó volt róla, hogy milyen hatással van a szorongás a testre és az érzelmekre. Éppen ezért a szorongás leküzdéséhez legalább annyira meg kell mozgatni a testet, mint a lelket.

Mozgás!

Legalább 20 perc mozgást szánj magadra, lehetőleg többször egy héten. Ugyanis tartós stressz, szorongás alatt a szervezet készen áll a menekülésre vagy a harcra. Mivel például felelés elől nem tudunk elszaladni a testben ott marad a feszültség, ami kikívánkozik. Ha egy kicsit lemerül a túltöltött elemed, akkor nagyobb eséllyel tudsz lazítani.

Relaxáció

Nincs is jobb, mint mozgás után egy kis szauna. Hogy miért? Mert az izmok végre elernyedhetnek. A relaxáció segítségével az elméd is el tud lazulni egy kicsit. A sok aggódásban már az idegek eléggé „megfeszültek”. Relaxáció alatt a vérnyomás csökken, a légzés mélyebbé és kiegyensúlyozottabbá válik, az anyagsere folyamatok is kiegyensúlyozottabbá válnak. (Ezért ez megoldás lehet az állandó hasmenésre.) Az interneten számtalan példát lehet találni relaxációs technikákra.szorongás

Alvás

Hagyj magadnak időt az alvásra. Ha éppen dolgozatra készülsz, nem tanácsos az egész éjszakát áttanulni, garantálható, hogy nem sokra fogsz emlékezni, mert fáradt leszel. Olyan ez mint a foci, ha túl hosszú a bemelegítés a tétmeccsre már nem jut energia.

Evés

Szánj elég időt az étkezésre, ügyelj arra, hogy a szükséges energia bekerüljön a szervezetedbe. Az éhes ember türelmetlenebb és agresszívabb is. Könnyebben elfáradhatsz.

Önbizalom növelése

Ez nagyon szépen hangzik, de az egyik legbonyolultabb pont. Önbizalmadat úgy tudod növelni, ha önmagadról pozitívan gondolkozol. Ez pedig csak úgy lehet, ha előtt beazonosítod az önmagaddal kapcsolatos negatív gondolatokat. („Nekem semmi sem sikerül. Béna vagyok.”)

Értékeld magad több dimenzió mentén! Tehát lehet, hogy matekból megbuktál, ezért valaki azt gondolhatja, hogy „hülye vagyok”, de egy magabiztosságra törekvő tanuló így fogalmazza át: „Tök jól megy a tánc, a magyar és van egy csomó barátom, de a matekhoz nem értek.” Mennyire másként hangzik az, hogy „hülye vagyok” és az, hogy a matekhoz nem értek”… az első esetben olyan, mintha az élet minden területén egy csődtömeg lenne és lássuk be, így is érzi magát az illető, az önbizalommal teli mondat, viszont elismeri azt a kis hibát, amiben nem jó, de azt hangsúlyozza, hogy miben vannak sikerei. Tehát gondolkodjunk minél pozitívabban.

Mutasd ki magabiztosságodat!

Ha mások azt látják, hogy van önbizalmad, kiállásod erősebb, felveszed a szemkontaktust, sokat mosolyogsz és beszéded is hangosabb, akkor ők is ennek megfelelően fognak hozzád viszonyulni. azaz visszamosolyognak és nagyobb örömmel elegyendnek beszélgetésbe. Illetve te is sokkal könnyebben hiszed el magadról, hogy magabiztos vagy, ha úgy is viselkedsz.

Oszd meg problémáidat azokkal, akik közel állnak hozzád!

Ez az élet minden területén igaz. Sokkal könnyebben tudjuk a terheket cipelni, ha van valaki, aki segít nekünk.

Pihenés, önmagadra fordított idő

Semmi sem okozhat nagyobb örömet, mint a saját hobbival való foglalatoskodás. Tedd azt, amihez kedven van. Hallgass zenét, olvass, vagy végy egy forró fürdőt. Csinálj bármit, ami jobb kedvre derít. Keresd meg azt a cselekvést, amiben el tudsz merülni, amiben észre sem veszed, hogy telik az idő.

Bátorító ösztönzések

  • Nem számít, hogy mit gondolnak rólam mások. Csak arra figyelek, amit tennem kell.
  • Nagyon meg leszek magammal elégedve, ha elmúlik ez a helyzet.
  • Nem kell ezt tökéletesre megcsinálnom.
  • Meg tudom csinálni: most csinálom meg.
  • A szorongás semmi más, mint múló kellemetlenség.

Arra figyelek, ami a feladatom, a feszültség az élettel jár.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)