depresszió
#Betegségek

A kamaszkori mániás depresszió leggyakoribb jelei

2011.04.11.
1 perces olvasási idő

Habár minden tinédzserre másképpen van hatással, a mániás depressziónak mégis vannak jellemző jelei. A bipoláris zavar egy mentális betegség, melyben a tünetek a hangulatingadozással változnak mániás és depresszív fázis között, a betegek hol súlyos mélypontokat, hol feldobottságot élnek át.

1. A hipománia a bipoláris II. jele, mely a mánia egy kevésbé súlyos fajtája, aminek tünetei sokkal kisebb fokban vannak jelen. Egy kamasz ilyenkor optimista és képes összefüggő, logikus gondolkodásra.depresszió

2. A mánia fázis alatt egy tinédzser eufórikus állapotba kerül, igen magabiztosak és úgy érzik, bármit képesek elérni. Rendkívül energikussá válnak és hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre.

3. A depressziós szakaszban a tini hasznavehetetlennek és értéktelennek érzi magát. Előfordulhat, hogy mérges lesz, kevesebbet vagy többet eszik, és az öngyilkosság is megfordul a fejében.

4. A kevert fázis egy olyan állapot, ahol a mánia és a klinikai depresszió tünetei gyorsan váltakoznak. A fázisok közötti váltakozás lehet 1-2 nap, de akár néhány óra is.

5. Néhány kamasz egyszerre néz szembe a hipománia vagy mánia és a depresszió jeleivel. Ilyenkor sokkal energikusabbaknak, mégis értéktelennek érzik magukat.

(MMI)

Kapcsolódó cikkek