Betegségek, agy

#Betegségek #agy

58 db cikk a témában

A narkolepszia
#narkolepszia
2023.09.02.

A narkolepszia

A narkolepszia a szervezet alvás-szabályozásának egyik zavara. Keveset hallunk erről a betegségről, pedig nem is ritka, hazánkban megközelítőleg 5000 ember szenved tőle.

A Münchausen-szindróma
#Münchausen-szindróma
2023.08.13.

A Münchausen-szindróma

A betegség a nevét Münchausen báróról kapta, aki szerencsés kimenetelű, kitalált, valótlan történeteket talált ki, hogy hazugságaival szórakoztassa a társait.

Az epilepszia és tünetei
#epilepszia
2023.07.09.

Az epilepszia és tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Azonban az enyhe tünetek ellenére is igen komolyan kell venni a betegséget!

Miről ismerhető fel, ha valaki pszichopata?
#pszichopata
2023.05.10.

Miről ismerhető fel, ha valaki pszichopata?

Vannak nagyon furcsán - és sokszor félelmetesen - viselkedő emberek, akikre a “pszichopata, szociopata, antiszociális” kifejezéseket használjuk anélkül, hogy ismernénk a szavak konkrét jelentését. Most annak járunk utána, hogy kiket lehet joggal felcímkézni ezekkel a szavakkal.

Stroke tiniknél – létezik?
#stroke
2022.11.10.

Stroke tiniknél – létezik?

Bár a legtöbb agyvérzés 65 éves és idősebb felnőtteknél fordul elő, bármely életkorban bekövetkezhet. A serdülőkorban előforduló stroke nem gyakori, de lehetséges.

Akaratunktól függetlenül: a Tourette-szindróma
#tourette-szindróma
2022.10.29.

Akaratunktól függetlenül: a Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik a betegeket, melyeket tic-nek neveznek.

Az Alice Csodaországban-szindróma
#Alice Csodaországban-szindróma
2022.08.18.

Az Alice Csodaországban-szindróma

A betegség (más néven Todd-szindróma) Lewis Carroll azonos című könyve után kapta a nevét. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek vagy nagyobbnak látja a környezetében lévő tárgyakat a valódi méretüknél.

Az agydaganat jelei, kezelése
#agydaganat
2022.08.11.

Az agydaganat jelei, kezelése

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

Az idegen kéz szindróma
#idegen kéz
2022.08.10.

Az idegen kéz szindróma

Ez a betegség egy neurológiai rendellenesség. Szellemkézként is szokták emlegetni, mikor a páciens az egyik végtagja felett elveszti az uralmát, olyan, mintha nem is hozzá tartozna.

A Neglekt-szindróma
#agyfélteke
2022.08.09.

A Neglekt-szindróma

A neglekt-szindróma során a beteg jobb agyféltekének lebenye károsodik, ezáltal a látott tárgyaknak csupán az egyik felét érzékeli. Ebből olyan furcsa dolgok is adódhatnak, hogy a beteg csak a fél cipőjét veszi fel, csupán a fél arcát borotválja le, vagy evés közben a tányérnak csak az egyik feléről eszik.

Az autizmus és annak típusai
#autizmus
2020.09.05.

Az autizmus és annak típusai

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség. Okait mai napig kutatják. Az emberek legtöbbje szerint csupán egyféle autizmus létezik. Pedig lényeges eltérések vannak a tünetek között. Az autizmus típusa a tünetek súlyosságától függ.

#vas
2020.01.10.

Árulkodó jelek, melyek vashiányra utalnak

A vashiány jellegzetes tünetekkel figyelmeztet bennünket arra, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Miről ismerheted fel, ha a testednek több vasra van szüksége?

#autizmus
2018.04.02.

Autizmus: a bezárt világ

A fejlődés során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Ma van az Autizmus Világnapja.

#immunrendszer
2017.04.15.

A stressz befolyásolja a géneket

Közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ehhez milyen stressz kapcsolódik - állapították meg amerikai kutatók.