Betegségek, agy

#Betegségek #agy

60 db cikk a témában

Fertőző agyhártyagyulladás
#agyhártyagyulladás
2024.04.07.

Fertőző agyhártyagyulladás

A fertőző agyhártyagyulladás (meningitisz) cseppfertőzéssel terjed, a fiatalokat átlag fölötti mértékben érinti. A betegséget legtöbbször a Meningococcus, Pneumococcus és a Haemophilus influenzae okozza, mely utóbbiak a bakteriális arcüreg- és tüdőgyulladásoknak is a leggyakoribb okozói.

ADHD vagy csak szimplán szétszórtság?
#ADHD
2024.03.25.

ADHD vagy csak szimplán szétszórtság?

Biztosan te is rábukkantál már a közösségi médiában fellelhető ADHD tartalmakra, és talán azt is gondolhatod, hogy néhány ADHD-tünet jellemez téged: távolságtartás, nem tudod, hol vannak a cuccaid és állandóan elkésel. De biztosan nem csak szétszórt vagy?

A hiperszexualitásról - erotománia, nimfománia
#szex
2024.02.21.

A hiperszexualitásról - erotománia, nimfománia

A hiperszexualitás, más néven erotománia vagy nimfománia nem más, mint egyfajta viselkedési zavar, kényszerbetegség. Olyan állapot, mikor valaki nem tud ellenállni egy belső kényszernek, annak ellenére, hogy az veszélyes lehet saját magára vagy másokra. Az erotománia esetében ez azt jelenti, hogy a normális körülmények között élvezetes aktus extrémitásba torkollik

Diszpraxia: ügyetlenkedés, sete-suta mozdulatok
#diszpraxia
2024.02.15.

Diszpraxia: ügyetlenkedés, sete-suta mozdulatok

Ügyetlenkedő, sete-suta mozdulatok? Jobb és bal irány rendszeres tévesztése? Tájékozódási zavar? Gyakori kisebb-nagyobb sérülések, balesetek? Az értelem zavarára semmi sem utal? A nem mindennapi furcsaságokat a diszpraxia okozhatja.

A Neglekt-szindróma
#agyfélteke
2023.12.04.

A Neglekt-szindróma

A neglekt-szindróma során a beteg jobb agyféltekének lebenye károsodik, ezáltal a látott tárgyaknak csupán az egyik felét érzékeli. Ebből olyan furcsa dolgok is adódhatnak, hogy a beteg csak a fél cipőjét veszi fel, csupán a fél arcát borotválja le, vagy evés közben a tányérnak csak az egyik feléről eszik.

Akaratunktól függetlenül: a Tourette-szindróma
#tourette-szindróma
2023.10.31.

Akaratunktól függetlenül: a Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik a betegeket, melyeket tic-nek neveznek.

Stroke tiniknél – létezik?
#stroke
2023.10.16.

Stroke tiniknél – létezik?

Bár a legtöbb agyvérzés 65 éves és idősebb felnőtteknél fordul elő, bármely életkorban bekövetkezhet. A serdülőkorban előforduló stroke nem gyakori, de lehetséges.

A narkolepszia
#narkolepszia
2023.09.02.

A narkolepszia

A narkolepszia a szervezet alvás-szabályozásának egyik zavara. Keveset hallunk erről a betegségről, pedig nem is ritka, hazánkban megközelítőleg 5000 ember szenved tőle.

A Münchausen-szindróma
#Münchausen-szindróma
2023.08.13.

A Münchausen-szindróma

A betegség a nevét Münchausen báróról kapta, aki szerencsés kimenetelű, kitalált, valótlan történeteket talált ki, hogy hazugságaival szórakoztassa a társait.

Az epilepszia és tünetei
#epilepszia
2023.07.09.

Az epilepszia és tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Azonban az enyhe tünetek ellenére is igen komolyan kell venni a betegséget!

Miről ismerhető fel, ha valaki pszichopata?
#pszichopata
2023.05.10.

Miről ismerhető fel, ha valaki pszichopata?

Vannak nagyon furcsán - és sokszor félelmetesen - viselkedő emberek, akikre a “pszichopata, szociopata, antiszociális” kifejezéseket használjuk anélkül, hogy ismernénk a szavak konkrét jelentését. Most annak járunk utána, hogy kiket lehet joggal felcímkézni ezekkel a szavakkal.

Az Alice Csodaországban-szindróma
#Alice Csodaországban-szindróma
2022.08.18.

Az Alice Csodaországban-szindróma

A betegség (más néven Todd-szindróma) Lewis Carroll azonos című könyve után kapta a nevét. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek vagy nagyobbnak látja a környezetében lévő tárgyakat a valódi méretüknél.

Az agydaganat jelei, kezelése
#agydaganat
2022.08.11.

Az agydaganat jelei, kezelése

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

Az idegen kéz szindróma
#idegen kéz
2022.08.10.

Az idegen kéz szindróma

Ez a betegség egy neurológiai rendellenesség. Szellemkézként is szokták emlegetni, mikor a páciens az egyik végtagja felett elveszti az uralmát, olyan, mintha nem is hozzá tartozna.

Az autizmus és annak típusai
#autizmus
2020.09.05.

Az autizmus és annak típusai

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség. Okait mai napig kutatják. Az emberek legtöbbje szerint csupán egyféle autizmus létezik. Pedig lényeges eltérések vannak a tünetek között. Az autizmus típusa a tünetek súlyosságától függ.