#Betegségek #agy

56 db cikk a témában

Az Alice Csodaországban-szindróma
#Alice Csodaországban-szindróma
2022.08.18.

Az Alice Csodaországban-szindróma

A betegség (más néven Todd-szindróma) Lewis Carroll azonos című könyve után kapta a nevét. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek vagy nagyobbnak látja a környezetében lévő tárgyakat a valódi méretüknél.

Az agydaganat jelei, kezelése
#agydaganat
2022.08.11.

Az agydaganat jelei, kezelése

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

A Münchausen-szindróma
#Münchausen-szindróma
2022.08.11.

A Münchausen-szindróma

A betegség a nevét Münchausen báróról kapta, aki szerencsés kimenetelű, kitalált, valótlan történeteket talált ki, hogy hazugságaival szórakoztassa a társait.

Az idegen kéz szindróma
#idegen kéz
2022.08.10.

Az idegen kéz szindróma

Ez a betegség egy neurológiai rendellenesség. Szellemkézként is szokták emlegetni, mikor a páciens az egyik végtagja felett elveszti az uralmát, olyan, mintha nem is hozzá tartozna.

A Neglekt-szindróma
#agyfélteke
2022.08.09.

A Neglekt-szindróma

A neglekt-szindróma során a beteg jobb agyféltekének lebenye károsodik, ezáltal a látott tárgyaknak csupán az egyik felét érzékeli. Ebből olyan furcsa dolgok is adódhatnak, hogy a beteg csak a fél cipőjét veszi fel, csupán a fél arcát borotválja le, vagy evés közben a tányérnak csak az egyik feléről eszik.

A narkolepszia
#narkolepszia
2022.08.08.

A narkolepszia

A narkolepszia a szervezet alvás-szabályozásának egyik zavara. Keveset hallunk erről a betegségről, pedig nem is ritka, hazánkban megközelítőleg 5000 ember szenved tőle.

Az epilepszia és tünetei
#epilepszia
2022.06.26.

Az epilepszia és tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Azonban az enyhe tünetek ellenére is igen komolyan kell venni a betegséget!

#tourette-szindróma
2021.05.18.

Akaratunktól függetlenül: a Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik a betegeket, melyeket tic-nek neveznek.

Az autizmus és annak típusai
#autizmus
2020.09.05.

Az autizmus és annak típusai

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség. Okait mai napig kutatják. Az emberek legtöbbje szerint csupán egyféle autizmus létezik. Pedig lényeges eltérések vannak a tünetek között. Az autizmus típusa a tünetek súlyosságától függ.

#vas
2020.01.10.

Árulkodó jelek, melyek vashiányra utalnak

A vashiány jellegzetes tünetekkel figyelmeztet bennünket arra, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Miről ismerheted fel, ha a testednek több vasra van szüksége?

#autizmus
2018.04.02.

Autizmus: a bezárt világ

A fejlődés során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Ma van az Autizmus Világnapja.

#immunrendszer
2017.04.15.

A stressz befolyásolja a géneket

Közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ehhez milyen stressz kapcsolódik - állapították meg amerikai kutatók.

#autista
2016.04.02.

Tévhitek az autizmusról

Az emberek 0,25%-át érinti a szűken értelmezett autizmus. No, de mit is értünk autizmuson? Hogyan gondolkozhat egy autizmussal élő ember? És miként tudjuk megkönnyíteni a helyzetét, amikor egymással kommunikálunk?

#Down-szindróma
2016.03.21.

Egy Down-szindrómás lány vallomása

Nincs más vágyam, csak az, hogy olyan szeretnék lenni, mint mindenki más. Jó lenne lemondani erről az extra kromoszómapárról. Azonban ez tesz engem azzá, aki vagyok, és én büszke vagyok magamra. Keményen dolgozom azért, hogy behozzam a lemaradásom.