Alice Csodaországban-szindróma
#Betegségek

Az Alice Csodaországban-szindróma

2022.08.18.
1 perces olvasási idő

A betegség (más néven Todd-szindróma) Lewis Carroll azonos című könyve után kapta a nevét. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek vagy nagyobbnak látja a környezetében lévő tárgyakat a valódi méretüknél.

Ehhez az állapothoz általában migrén is társul, és mivel Carroll is szenvedett migréntől, a tudósok arra gyanakodnak, hogy a műve megírására is ez a rejtélyes betegség ösztönözte.

Nincsenek kutatási adatok arra vonatkozóan (nemre, korra való előfordulásban), hogy kiknél jelentkezik gyakrabban ez a szindróma. A betegség viszont gyakran fordul elő kisgyermekek és migrénbetegek között.

A betegség hátterében állhat agydaganat, migrén, a temporális lebeny epilepsziája vagy pszichoaktív szerek használata is. Ez egy olyan zavaró idegrendszeri állapot, amely negatívan befolyásolja az érzékelést.

Tünetei

  • látászavar – mikropszia (valótlanul kicsinek látja a páciens a körülötte lévő tárgyakat)
  • látászavar – makropszia (a páciens a környezetében lévő tárgyakat túl nagynak látja)
  • hallásproblémák
  • egyensúlyproblémák
  • időtorzulás
  • ijedség
  • üldözési zavar

A tünetegyüttes általában átmeneti, gyerekkorban meglehetősen gyakori, de ezt a legtöbb páciens idősebb korára kinövi. A mikropsziás rajzok nagy segítségre vannak a betegség diagnosztizálásában. Ezek olyan rajzok, amik 30 milliméternél kisebbek, és valamilyen ábrát vagy figurát ábrázolnak. Szabad szemmel nézve csak egy 10 milliméter nagyságú pont látható, azonban a rajz nagyító alatt jól kivehető.

A szindróma kezelésére hatásos kezelést még nem találtak fel, így hát nagy hangsúlyt kell fektetni a tünetek enyhítésére. Mivel a migrén és a szindróma stressz hatására alakul ki, fontos tényező a kezelés során a stresszoldás.

A tünetek enyhítésében segít, ha a páciens sok folyadékot fogyaszt, visszavonul egy csendes helyre, és suttogva beszél (a környezete is). A sötétség, a szomjazás és az aktív stressz állapot rontja a vizuális torzulások negatív hatásait.

A pácienseknek nagy gondot okoznak a mindennapi feladataik elvégzése, vagy a munkában, iskolában való helytállásuk. A zavaró tünetek felléphetnek akár többször is egy nap, és a hossza is változó (pár perctől akár egy hétig is eltarthat). Ezért érthető, hogy a tünetek észlelésekor a páciensen pánikreakciók figyelhetőek meg.

(KamaszPanasz - Katona Rita)