Betegségek, Szem

#Betegségek #Szem

22 db cikk a témában

Rövidlátás: mit kell tudni róla?
#rövidlátás
2023.10.14.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?

A rövidlátók a közeli tárgyakat, személyeket élesen látják, a távolban lévő dolgok képe azonban nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül, ezért nem alakul ki éles kép.

Mit tehetsz szemárpa ellen?
#szemárpa
2023.08.26.

Mit tehetsz szemárpa ellen?

Jaj! Mi az a kis dudor a szemhéjadon? Némi odafigyeléssel megelőzhető vagy csökkenthető a kialakulásuk, ám nem olyan egyszerű megszabadulni tőle.

Hogyan árthat a tűzijáték a szemeidnek?
#tűzijáték
2023.08.20.

Hogyan árthat a tűzijáték a szemeidnek?

Mielőtt elkezdődne a tűzijáték, érdemes feltenni egy védőszemüveget, ami segíthet megóvni a szemeidet a leggyakoribb tűzijáték okozta sérülésektől.

A makuladegeneráció a fiatalokat is érinti
#makuladegeneráció
2023.06.29.

A makuladegeneráció a fiatalokat is érinti

Ha abból indulnánk ki, hogy makuladegeneráció a 70 év feletti amerikai lakosságnak több mint 15 százalékát érinti és a fejlett országokban a vakság gyakori oka, azt hihetnénk, hogy ezzel egyáltalán nem kell foglalkozniuk a fiataloknak. Sajnos nem így van.

A nyári kontaktlencse-viselés rejtett veszélyei
#kontaktlencse
2023.05.28.

A nyári kontaktlencse-viselés rejtett veszélyei

Nyáron a szemüvegviselés kényelmetlenebb lehet: a keret alatt könnyen beizzadhatunk, az orrtámasz műanyag papucsa így irritálhatja a bőrt, napozáskor nyomot hagyhat a bőrön a szemüvegkeret. Gyakran esik ezért a választás a kontaktlencsére, mert kényelmesebb, praktikusabb viseletnek bizonyul a meleg időben.

Gyakori szemproblémák
#szem
2023.02.13.

Gyakori szemproblémák

Fontos, hogy ismerd a látással kapcsolatos betegségeket, mert néhány közülük alattomos módon, tünet nélkül is kialakulhat. Mindegyik esetén elmondható, hogy a korai felismerés nagyobb esélyt ad a megfelelő kezelésre. Lássuk, melyek a leggyakrabban előforduló szemészeti panaszok.

Miért tikkel a szemünk?
#tikkelés
2023.02.06.

Miért tikkel a szemünk?

A tikkelés rövid, gyors, ismétlődő mozgás, mely leggyakrabban a szemkörnyéki izmokban jelentkezik, de gyakori az arc, a váll valamint a felső végtag izmaiban is, bizarr mozgásokat létrehozva. A tikkelés akarattól független cselekvés, melynek motoros, vokális, valamint kevert formáját különítjük el. Oka ma még ismeretlen.

Az Alice Csodaországban-szindróma
#Alice Csodaországban-szindróma
2022.08.18.

Az Alice Csodaországban-szindróma

A betegség (más néven Todd-szindróma) Lewis Carroll azonos című könyve után kapta a nevét. Lényege, hogy a beteg sokkal kisebbnek vagy nagyobbnak látja a környezetében lévő tárgyakat a valódi méretüknél.

#szem
2021.08.10.

Mi okozhatja a szemviszketést?

A szemviszketés az allergiás kötőhártya-gyulladás legjellegzetesebb tünete. Az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok hatására az erek kitágulnak, folyadék jut ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés. Mitől viszket a szemünk? Mikor forduljunk orvoshoz?

#David Bowie
2018.01.01.

Miért voltak David Bowie szemei különböző színűek?

Különböző színű szemei a zenész védjegyei voltak. Noha nem így született, már fiatal korában bekövetkezett ez a változás egy szerencsétlen találkozás következtében. Vajon mi okozhat ilyen tüneteket?

#pajzsmirigy
2016.04.08.

Szemszárazság, vörös szemek: pajzsmirigybetegség is okozhatja

Szemszárazság, vörös, könnyező szemek, szemhéj rendellenességek, homályos vagy kettős látás. Ha a felsorolt problémák valamelyike az neked sem ismeretlen, érdemes elolvasni Prof. Balázs Csaba, endokrinológus írását, aki a szemtünetek hátterében álló pajzsmirigy problémákra hívja fel a figyelmet.

#szemszárazság
2015.08.25.

Könnyek nélkül: a szemszárazságról

A száraz szem szindróma elsősorban a nők betegsége, a kiváltó okok széles skálája miatt azonban mindkét nem körében egyre gyakrabban okoz panaszokat. Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is, kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata, a dohányzás, a gyakori tévénézés és számítógép vagy okostelefon használat egyaránt növeli.

#parlagfű
2014.08.07.

Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj-, és arcduzzanat is jelentkezhet.

#kötőhártyagyulladás
2014.07.24.

A kötőhártya-gyulladás

Ha kötőhártya-gyulladásod van, úgy érezheted, hogy szemedben van valami, amit nem tudsz eltávolítani. Ébredéskor a szemek összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat.