Főoldal / BETEGSÉGEK / Mit látnak a látássérültek?
  2012-10-15

Mit látnak a látássérültek?

Meg kell tanulnunk azt, hogy hogyan lehet elfogadni és segíteni azokat az embereket, akik valamilyen hátránnyal kénytelenek élni az életüket. Mindenki ismerhet csökkent látású családtagot, ismerőst. Ma van a Látássérültek Nemzetközi Napja.

- hirdetések -

A látó ember nehezen képzeli el, mi jelenthet nehézséget a látássérülteknek. Számtalan vicc témája, hogy a jó szándékú segítség visszafele sül el.

Vannak egyszerű gyakorlatok, amelyek segíthetnek elképzelni a helyzetet. Ha a szobát elsötétítjük vagy bekötjük a szemünket a térérzékelésünk és a tájékozódó képességünk pillanatok alatt megváltozik, elbizonytalanodunk. Még megfelelő megvilágítás mellett is idő kell, míg megszokjuk, hogy az egyik szemünk le van takarva – térérzékelésünk ebben az esetben is jelentősen megváltozik.

Mit látnak a látássérültek?

Érdekes gyakorlat a különböző szemészeti betegségek demonstrálása a szemüveg lencséjének megváltoztatásával.

  • Makula degeneratio miatti heg: középen homályosan látunk.
  • Szürkehályog: homályos látás, különböző rajzolattal.
  • Kifejezett látótérszűkület során (például előre haladott zöldhályog, degeneratio pigmentosa retinae): kis lyukon keresztül szemléljük a világot – csak a centrumot látjuk, azt, amire ránézünk.
  • Az ideghártya vizenyőjekor: „gyűrt celofánon” keresztül látunk.
  • Üvegtesti bevérzéskor: gomolygó, örvénylő vöröses-barnás pontokat észlelünk.

Így látnak a látássérültek

                  Csökkent látással                              Egészséges látással

 

Hogyan segítsünk a látássérülteknek?

Utcai közlekedés

Egyszerűen kérdezze meg: „Hogyan segíthetek?”! Érintéssel tegyük egyértelművé, hogy a kérdezettől várjuk a választ. Ha a látássérült elfogadja a segítséget, karoljon a vezetőjébe, ne fordítva.

Mindkét kezet megfogva vezesse a beteget, mivel így jobban érzi az irányítást és könnyebb kikerülnie az akadályokat is. Egyértelműen jelezzük az utunkba kerülő akadályokat, elhelyezkedésüket és jellegüket is. A padkánál, lépcsőnél lassítsunk le és várjuk meg, míg a lábával vagy a botjával maga érzékeli azt. 

Tömegközlekedés, járművek

A környezet érzékelése a tapintás segítségével a leggyakoribb: gépkocsiba vagy székre leülésnél a támlát és az ülőfelületet is érintse meg a kezével, mutassuk meg hol a kocsi teteje. Érdeklődjünk, melyik buszt, villamost várja – lehetőség szerint kísérjük az első ajtóhoz, hogy a vezető észrevegye. Mozgólépcső, lépcső esetén jelezni kell, mikor kezdődik és ér véget, hol a kapaszkodó. 

Ügyintézésnél

Nagyon fontos a megfelelő helyen történő aláírás, a sorszámhúzás a hivatalokban, ebben segítségre szorulnak. Bevásárlás, pénzkezelés során a pénz-címleteket jól különítsük el számukra. A vakvezető kutyákat ne simogassuk, ne etessük – mert ez eltereli a figyelmét a feladatáról.

(WEBBeteg)

  Kapcsolódó cikkek