látássérült
#Betegségek

Mit látnak a látássérültek?

2012.10.15.
2 perces olvasási idő

Meg kell tanulnunk azt, hogy hogyan lehet elfogadni és segíteni azokat az embereket, akik valamilyen hátránnyal kénytelenek élni az életüket. Mindenki ismerhet csökkent látású családtagot, ismerőst. Ma van a Látássérültek Nemzetközi Napja.

A látó ember nehezen képzeli el, mi jelenthet nehézséget a látássérülteknek. Számtalan vicc témája, hogy a jó szándékú segítség visszafele sül el.

Vannak egyszerű gyakorlatok, amelyek segíthetnek elképzelni a helyzetet. Ha a szobát elsötétítjük vagy bekötjük a szemünket a térérzékelésünk és a tájékozódó képességünk pillanatok alatt megváltozik, elbizonytalanodunk. Még megfelelő megvilágítás mellett is idő kell, míg megszokjuk, hogy az egyik szemünk le van takarva – térérzékelésünk ebben az esetben is jelentősen megváltozik.

Mit látnak a látássérültek?

Érdekes gyakorlat a különböző szemészeti betegségek demonstrálása a szemüveg lencséjének megváltoztatásával.

  • Makula degeneratio miatti heg: középen homályosan látunk.
  • Szürkehályog: homályos látás, különböző rajzolattal.
  • Kifejezett látótérszűkület során (például előre haladott zöldhályog, degeneratio pigmentosa retinae): kis lyukon keresztül szemléljük a világot – csak a centrumot látjuk, azt, amire ránézünk.
  • Az ideghártya vizenyőjekor: „gyűrt celofánon” keresztül látunk.
  • Üvegtesti bevérzéskor: gomolygó, örvénylő vöröses-barnás pontokat észlelünk.

Így látnak a látássérültek

Csökkent látással Egészséges látással

Hogyan segítsünk a látássérülteknek?

Utcai közlekedés

Egyszerűen kérdezze meg: „Hogyan segíthetek?”! Érintéssel tegyük egyértelművé, hogy a kérdezettől várjuk a választ. Ha a látássérült elfogadja a segítséget, karoljon a vezetőjébe, ne fordítva.

Mindkét kezet megfogva vezesse a beteget, mivel így jobban érzi az irányítást és könnyebb kikerülnie az akadályokat is. Egyértelműen jelezzük az utunkba kerülő akadályokat, elhelyezkedésüket és jellegüket is. A padkánál, lépcsőnél lassítsunk le és várjuk meg, míg a lábával vagy a botjával maga érzékeli azt.

Tömegközlekedés, járművek

A környezet érzékelése a tapintás segítségével a leggyakoribb: gépkocsiba vagy székre leülésnél a támlát és az ülőfelületet is érintse meg a kezével, mutassuk meg hol a kocsi teteje. Érdeklődjünk, melyik buszt, villamost várja – lehetőség szerint kísérjük az első ajtóhoz, hogy a vezető észrevegye. Mozgólépcső, lépcső esetén jelezni kell, mikor kezdődik és ér véget, hol a kapaszkodó.

Ügyintézésnél

Nagyon fontos a megfelelő helyen történő aláírás, a sorszámhúzás a hivatalokban, ebben segítségre szorulnak. Bevásárlás, pénzkezelés során a pénz-címleteket jól különítsük el számukra. A vakvezető kutyákat ne simogassuk, ne etessük – mert ez eltereli a figyelmét a feladatáról.

(Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

Szem