tikkelés
#Betegségek

Miért tikkel a szemünk?

2023.02.06.
2 perces olvasási idő

A tikkelés rövid, gyors, ismétlődő mozgás, mely leggyakrabban a szemkörnyéki izmokban jelentkezik, de gyakori az arc, a váll valamint a felső végtag izmaiban is, bizarr mozgásokat létrehozva. A tikkelés akarattól független cselekvés, melynek motoros, vokális, valamint kevert formáját különítjük el. Oka ma még ismeretlen.

Szipogás, torokköszörülés, dünnyögés is lehet tikkelés

Egyszerű motoros tikkről beszélünk például a szemhunyorítás, a pislogás, a váll húzogatása esetén, és összetett tikk-mozgásról például szökdécselés vagy mások mozgásának utánzása közben.A vokális tikk jellemzője egy-egy hang, hangsor, szó ismétlődő, akarttól független adása. Egyszerű vokális tikk például a szipogás, a torokköszörülés, a dünnyögés, a röfögés, a lihegés összetett, a helyzethez nem illő szavak, esetleg mások szavainak ismétlése. A motoros és vokális tikk kombináltan is megjelenhet, bizarr hangadással kísért mozgássorokat létrehozva.

Mindkét formára jellemző, hogy leggyakrabban gyermek- illetve serdülőkorban kezdődik. Legtöbb esetben átmenti jelenség, egy idő után kezelésre vagy kezelés nélkül megszűnik, máskor vissza-vissza térően jelentkezik, és változhat az adott periódusban jelentkező mozgás vagy hangadás jellege.

Az anyaméhben kezdődik

Megfigyelések szerint fiúknál gyakrabban jelentkezik, mint lányoknál. Kialakulásának pontos oka ma még ismeretlen, ám a kutatók különböző méhen belüli ártalmakat feltételeznek a terhesség utolsó periódusában, de ezek tudományosan még nem bizonyítottak.

Megfigyeltek családi halmozódást is; a tikk gyakoribb azokban a családokban, ahol a közeli rokonság körében előfordult, de a pontos öröklődés menete még nem tisztázott. Hátterében a mozgás szabályozásában szerepet játszó agyi struktúrák valamilyen szintű károsodása valószínűsíthető. Különböző pszichés hatások (stressz helyzetek) okozhatják az akarattól független cselekvéssorokat. Ugyanakkor bizonyos esetekben akarattal elnyomható, de csak rövid időre. Gyakran kapcsolódik a tikkeléshez különböző pszichiátriai megbetegedés, pl. kényszerbetegség, gyermekkori emocionális zavar.

Káromkodási kényszer

A tikkelés egyik különleges formája a Tourette szindróma, mely motoros és vokális tikk egyidejű megjelenése. Gyakran trágár, obszcén szavak oda nem illő ismételgetése kíséri. Naponta több alkalommal, gyakran minden nap megfigyelhető, halmozottan, periódusokban jelentkezik.

Vannak a betegség lefolyása alatt tünetmentes időszakok, de ezeknek hossza a 3 hónapot nem haladja meg. Gyakran társul kényszerbetegség tüneteivel, figyelemzavarral, magatartászavarral, tanulási zavarral. Gyermekkorban kezdődik, fiúknál gyakoribb. Fiatal felnőttkorban a legtöbb esetben javulás következik be.

Kezelése

A tikk kezelése nehéz, általában teljes tünetmentesség ritkán érhető el. Enyhébb esetekben pszichoterápia jó hatású lehet. Súlyosabb esetekben azonban gyógyszeres kezelés indokolt, főleg akkor, ha az akarattól független cselekvés a beteget a mindennapi életvitelében korlátozza, illetve kellemetlen helyzetekbe sodorhatja.

A kezelés antipszichotikumokkal történhet. A terápiát ki kell terjeszteni az egyéb társuló tünetekre is, pl. kényszer, szorongás, figyelemzavar. A kezelés megtervezése pszichiáter feladata.

(Forrás: WEBBeteg)