rosszullét
#Betegségek

Vészhelyzet: segíts, ne ess pánikba!

2011.05.08.
2 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy vészhelyzetben segíteni tudjunk, meg kell vizsgálni a beteget. Már távolabbról is látjuk a bőrét, ez lehet sápadt, kipirult, kiütéssel teli, száraz vagy erős verítékezést tapasztalunk.

Szólítsuk meg a beteget, kérdezzük meg, hogy mi történt. Amennyiben tud válaszolni, emlékszik rá, hogy mi történt, tudja hol van, akkor megtartott az eszmélete és tiszta a tudata. Egyes esetekben, bár válaszol, de zavartságot észlelünk, nem tudja hol van, nem emlékszik dolgokra. Súlyosabb a helyzet, ha csak szavakat mond vagy csak értehetetlen hangokkal reagál. Amennyiben semmilyen választ nem kapunk, nagy valószínűséggel eszméletlen a beteg, sürgős segítségre van szüksége.

Figyeljük a szemeit, lehet, hogy magától pislog, lehet, hogy csak ingerekre nyitja a szemét, a legsúlyosabb esetekben egyáltalán nem nyitja ki. Ugyanilyen fontos információ a beteg mozgása, önállóan tud-e mozogni, csak ingerekre hárító mozgást tapasztalunk, vagy nincs semmilyen mozgás.

A felnőtt emberek légzésszáma átlagosan 16 légvétel percenként. Bizonyos betegségeknél jelentősen emelkedik a légzésszám, más esetekben viszont jelentős csökkenést figyelhetünk meg, ami magában rejti az esetleges légzésleállás veszélyét. Legrosszabb esetben egyáltalán nem vesz levegőt, azonnali újraélesztést kell kezdeni.ájul

Figyelj a hangokra!

Megtartott légzés esetén, amennyiben idegentest kerül a légutakban szokatlan légzési hangokat hallhatunk és hasonló jelenséget tapasztalunk a hangrés ödémás duzzanata esetén is. Bizonyos tüdőbetegségek is sípolás-búgással járnak, szívelégtelenségben erős szörtyögő hangokat észlelünk.

Ha figyelmes vagy, már most sokat tudsz a betegről, de folytasd a vizsgálatot. A bőr megtapintásánál észlelhetjük, hogy normális hőmérsékletű, hűvös vagy szokatlanul meleg. A bőr tapintatta lehet száraz, extrém módon kiszáradt, nyirkos vagy erősen verítékes.

Tapints pulzust, ha rutinos vagy!

Az eddigi vizsgálatok is sokat elmondanak a beteg keringési állapotáról. Sápadt, nyirkos bőr esetén valószínű, hogy alacsony a beteg vérnyomása, száraz, meleg, kipirult arc esetén inkább lehet vérnyomás kiugrásról szó. A szív pumpálja a vért az ütőerekbe, így jut el szerveinkhez az éltető oxigén a vörösvérsejtek segítségével a kapillárisok útján, majd az elhasznált, most már szén-dioxid dús vér a visszereken át, a tüdőkben felfrissülve visszajut a szívbe.

A szívünk percenként átlagosan 72 alkalommal húzódik össze és ez az összehúzódás az ütőereken tapintható lüktetést, pulzust okoz. A pulzus tapintása nem mindig egyszerű feladat, keringési zavar esetén olykor még az egészségügyi dolgozóknak is nehézséget okozhat. Talán legegyszerűbb, ha a nyaki ütőeret próbáljuk kitapintani. Két vagy három ujjunkat a fejbiccentő izom előtti mélyedésbe tesszük, itt érezhető a legjobban. Fizikai terhelés, izgalom, élénkítő szerek, külső behatások, edzettség, egyéb anyagok illetve gyógyszerek széles határok között módosíthatják a szívfrekvenciát, de a 60 alatti illetve a 120 fölötti értékek mindenképpen kórós állapotra utalnak.

Az egészséges ember vérnyomása 120/80 higanymilliméter, ami azt jelenti, hogy a szív összehúzódásakor (szisztolé) illetve elernyedésekor (diasztolé) az erekben lévő nyomás mekkora higanyoszloppal van egyensúlyban. Ájulás, vérzés, egyes betegségek esetén a vérnyomás kórósan alacsony, más esetekben csak átmenetileg de akár tartósan is jelentősen magasabb. Pulzus tapintással csak rutinos elsősegélynyújtó próbálkozzon, ha van kéznél automata vérnyomásmérő, ennek használata is csak tapasztalt kézben és csak azokban az esetekben jön szóba, amikor a beteg életfunkciói nincsenek veszélyben.

Amennyiben a beteg eszméletén van, biztosak lehetünk abban, hogy az életfunkciók: légzés-keringés kielégítő. Az eszméletlen állapotú betegeknél fő veszély, hogy vagy a nyelv hátraesése, vagy a szájban lévő étel, idegentest, hányadék belélegzése légúti elzáródást, fulladást okoz. A stabil oldalfekvő helyzet létrehozása életmentő ezekben az esetekben. Ha a beteg eszméletlen és nincs légzése, vagy a légzésszám percenként kevesebb mint 8, minden további vizsgálat felesleges időpocsékolás, a beteg élete csak azonnali újraélesztéssel menthető meg.

(Dr. Ács Gábor)