magas vérnyomás
#Betegségek

A vese eredetű magas vérnyomás

2014.09.18.
1 perces olvasási idő

Lehet, hogy eddig úgy gondoltad, hogy magas vérnyomás csak az időseknél alakulhat ki, talán nagyszüleid is szenvednek a betegségben, de az esetek kis részében fiatalkorban, sőt gyermek- és kamaszkorban is kell számolni a betegség kialakulásával.

A magas vérnyomás legtöbbször elsődleges, latin szóval primer, azaz a pontos kiváltó oka nem ismert. A magas vérnyomás kialakulhat vesebetegségek, hormonális betegségek, stb., talaján, ilyen esetekben, ha a kiváltó oka ismert, akkor a magas vérnyomás szekunder betegség, azaz másodlagos.

A vesebetegségek gyakori szövődménye a magas vérnyomás

A vesebetegségekben gyakran alakul ki magas vérnyomás. A vese eredetű magas vérnyomás oka lehet a veseparenchyma, azaz a veseállomány károsodása és/vagy a vesét ellátó erek szűkülete.

A vese eredetű magas vérnyomásnak két fő típusa van: parenchymális és vaszkuláris.vérnyomásmérés

A veseparenchmya károsodása bekövetkezhet olyan betegségekben, mint a vese érgomolyagjainak, a glomerulusoknak a gyulladása, a vese csatornácskáinak és a szövet közti állományának a károsodása miatt, illetve az olyan betegségek esetén is, amikor a vese állományában számos apró ciszta van jelen, és ezek miatt károsodik a parenchyma. Ilyen esetekben a vese a funkcióját nem tudja betölteni, nő a szervezet folyadéktartalma, olyan rendszeresek aktiválódnak, amik emelik a vérnyomást.

Amikor a vese érrendszerének károsodása miatt alakul ki a magas vérnyomás, az a renovasculáris hypertonia. Oka lehet az érelmeszesedés, ilyenkor a vesét ellátó artéria beszűkül, oka lehet még az érrendszer egyéb ok miatt szűkebb volta. Ez a forma inkább idősebb életkorban jellemző.

Ha magasabb a vérnyomásod, kivizsgálás szükséges

A magas vérnyomás gyermekkorban és fiatalkorban sokkal többször szekunder, azaz valamilyen konkrét kiváltó okra, betegségre visszavezethető, mint idősebb korban. Ha magas vérnyomást tapasztalunk tehát egy kamasznál, alapvetően fontos a vesék állapotát is ellenőrizni, a vese eredetre is gondolni. Lehet, hogy kipróbáltad már az otthoni vérnyomásmérőt is, vagy az iskolaorvos, iskolai védőnő megmérte a vérnyomásodat. Ha magasabbnak adódott az érték, akkor ezt komolyan kell venni, kivizsgálás szükséges.

(Dr. Csuth Ágnes)