Rapunzel-szindróma
#Betegségek

Rapunzel-szindróma: a hajevés veszélyei

2011.10.23.
1 perces olvasási idő

Mikor Chandan Baria alhasi fájdalmakkal került a sebészetre, még az orvosok sem sejtették, hogy hamarosan egy több, mint 1 kg-os, 50 cm-es hajcsomót fognak kioperálni belőle. A 13 éves lány trichotillomániában szenved, mely lényege, hogy a beteg leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy a hajszálait kihúzza, majd megegye.

Ez a betegség leginkább lányoknál jelentkezik, először általában a kamaszkor környékén.

A Rapunzel-szindróma a trichobezoar egy ritka kórképe, mikor a haj a vékonybélbe kerül. A „bezoár” elnevezés az arab badzehr és a perzsa panzehr szóból ered, ami ellenszert jelent. A bezoár nem más, mint a megemésztetlen anyagokból képződött, szorosan összeapdt kis csomó, mely képtelen távozni a hasból. Ez a megemésztetlen anyag általában hajcsomó, de lehet zöldség vagy gyümölcs is. Általában azoknál fordul elő, akik valamilyen pszichiátriai rendellenességben szenvednek, megrágják és lenyelik a saját hajukat.hajevés

A tünetek megtévesztőek, és általában alhasi panaszokkal, emésztési problémával járnak. Az esetek többségében a beteg trichophagiától szenved, s a diagnózis olyan későn következik be, mikor már csak a műtét segíthet.

A Rapunzel szindrómánál általában a hajcsomó megakad a vékonybélben, alhasi fájdalmakat, étkezés vagy folyadékbevitel utáni hányásrohamokat okozva, mely testsúlyveszteséget is okoz.

A betegséget a Grimm testvérek egyik meséjéről nevezték el, melyben a főszereplő Rapunzel, aki hosszú haját egy börtöntoronyból leengedte, hogy a herceg azon felmászva ki tudja őt szabadítani. E hosszú, lelógó hajfonathoz való hasonlóság alapján kapta a szindróma az elnevezését. Ha a trichobezoár a gyomor határait meghaladja, Rapunzel-szindrómáról beszélünk.

Manapság egyre több esettel lehet találkozni. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél perforálását és halált is okozhat.

A lány már jól van, ám pszichiáter fog vele foglalkozni, nehogy újból hajevésbe kezdjen.

Fotó: blogspot.com