Betegségek, idegesség

#Betegségek #idegesség

83 db cikk a témában

Kamaszkori magas vérnyomás
#magas vérnyomás
2023.01.29.

Kamaszkori magas vérnyomás

A statisztikai adatok rémisztőek: a kamaszok 20 százaléka elhízott, túlsúlyos. Ebből kifolyólag mintegy 3,5 százalékuknál figyelhető meg az átlagosnál magasabb vérnyomás, valamint további 3,5 százalékuk pre-hipertóniában szenved, mely növeli annak kockázatát, hogy felnőttkorra állandósul náluk a magas vérnyomás. Mire kell figyelni?

Mit tehetsz, ha súlyos beteg a testvéred?
#betegség
2023.01.28.

Mit tehetsz, ha súlyos beteg a testvéred?

Beteg a testvéred. Nem. Nemcsak egy nátháról van szó, ami ahogy jött, úgy el is múlik és minden megy tovább. A testvéred súlyos beteg lett, ami miatt teljesen átrendeződött az életetek. Minden, ami eddig biztos volt, bizonytalanná vált. Minden, amit eddig közösen döntöttetek el, az ő érdekeinek - gyógyulásának lett alárendelve.

Karácsonykor is egészségesen
#karácsony
2022.12.25.

Karácsonykor is egészségesen

Rengeteg alternatíva és megoldás létezik, hogy az ünnepek alatt se kelljen lemondani a finomságokról. Ha valamit megkívánsz (például egy nagy szelet tortát, vagy egy pár szem szaloncukrot), ehetsz néhány falatot belőle, de fontos, hogy mindig tarts mértéket, és tartsd magad a korábban felállított tervedhez. A KamaszPanasz most ebben lesz a segítségedre.

Szorongás és pánikrohamok
#szorongás
2022.08.16.

Szorongás és pánikrohamok

A szorongás és a pánikrohamok intenzív félelemmel és aggodalommal járnak. Hirtelen törnek az emberre, és 15-30 percig tartanak, folyamatosan vagy ciklusosan jelentkeznek. Sokakat halálfélelem fog el, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek. A fiataloknál is gyakran előfordul.

Az Asperger szindróma - Királyi betegség?
#Asperger-szindróma
2022.08.10.

Az Asperger szindróma - Királyi betegség?

Tudtad, hogy a fiatal korban hiperaktívnak, figyelemzavarosnak kikiáltott gyerekek valójában Asperger-szindrómások? A betegség főleg a fiúkat érinti, jellemzője, hogy a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek, merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?
#stressz
2022.05.11.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?

A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely (kezeletlen esetben) súlyos egészségi problémákat okozhat.

Beszédproblémák
#beszédprobléma
2022.04.10.

Beszédproblémák

Amikor fiatalabb voltál és először kezdtél el beszélni, talán selypítettél, dadogtál vagy problémád volt a szavak kiejtésével. Talán azt mondták, hogy ez aranyos, és hogy ne aggódj, hisz úgyis kinövöd. De már a kamasz éveidben jársz, és ha még mindig beszédproblémáid vannak, akkor valószínűleg egyáltalán nem vagy oda érte.

A trichotillománia nyomában
#trichotillománia
2022.03.14.

A trichotillománia nyomában

Mindenki életében vannak olyan nehéz időszakok, amikor a stressz és a szorongás hátrányosan befolyásolja a mindennapos tevékenységeket. Az, aki trichotillomániától szenved, még egy további problémával is szembesül: ők kényszert éreznek arra, hogy a saját hajukat, testszőrzetüket kihúzzák. Ez egy kívülálló számára teljesen érthetetlen szokásnak tűnik, de ez nem szokás, hanem egy pszichés zavar.

Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött
#irritábilis bél szindróma
2022.01.24.

Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött

Minden ötödik ember szenved az irritábilis bél szindrómában (IBS), ám csak jóval kevesebben jutnak el orvoshoz. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szakszerű segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

7 tanács, ha epilepsziás a barátod
#epilepszia
2021.10.14.

7 tanács, ha epilepsziás a barátod

Ez az útmutató különösen fontos a rohamok esetén, amikor valaki remeg vagy rángat. Bár a rohamok ijesztőek lehetnek, általában nem orvosi vészhelyzetről van szó. Általában, amint a roham megszűnik, a személy felépül, és a légzése visszatér a normális szintre.

#pajzsmirigy
2021.10.11.

Pajzsmirigybetegségek: 5 tipp a megelőzésért

Meglepő tényezők befolyásolhatják a pajzsmirigy problémák megjelenésének esélyét, valamint a már meglévő panaszok sikeres kezelését. Melyek a legfontosabb alapszabályok, amiket érdemes betartani a mindennapokban?

#alvás
2021.03.18.

Az alvászavarokról az alvás világnapján

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást.

#depresszió
2020.11.25.

Középpontban a depresszió

A depresszió manapság nyolcból legalább egy tinit érint, tehát gyakorinak mondható. Bárki áldozatául eshet, bár egyes tanulmányok szerint a lányok hajlamosabbak rá, mint a fiúk.

#stressz
2020.11.01.

Stresszes és szétszórt vagyok a suli miatt

Tisztelt Szakértő! Úgy érzem, hogy elértem a tűréshatárom végpontját. Nem tudom, még mekkora stresszt tudnék elviselni. Nem igazán szeretnék pszichológushoz járni. Fogalmam sincs, mitévő legyek. Úgy gondolom, az okozza a problémámat, hogy nehéz koncentrálnom, odafigyelnem a dolgokra. A gondolataim össze-vissza csaponganak.