Betegségek, idegesség

#Betegségek #idegesség

84 db cikk a témában

Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött
#irritábilis bél szindróma
2023.11.24.

Titokzatos betegség a hasi panaszok mögött

Minden ötödik ember szenved az irritábilis bél szindrómában (IBS), ám csak jóval kevesebben jutnak el orvoshoz. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szakszerű segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?
#stressz
2023.09.25.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?

A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely (kezeletlen esetben) súlyos egészségi problémákat okozhat.

Szorongás és pánikrohamok
#szorongás
2023.08.22.

Szorongás és pánikrohamok

A szorongás és a pánikrohamok intenzív félelemmel és aggodalommal járnak. Hirtelen törnek az emberre, és 15-30 percig tartanak, folyamatosan vagy ciklusosan jelentkeznek. Sokakat halálfélelem fog el, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek. A fiataloknál is gyakran előfordul.

Beszédproblémák
#beszédprobléma
2023.04.19.

Beszédproblémák

Amikor fiatalabb voltál és először kezdtél el beszélni, talán selypítettél, dadogtál vagy problémád volt a szavak kiejtésével. Talán azt mondták, hogy ez aranyos, és hogy ne aggódj, hisz úgyis kinövöd. De már a kamasz éveidben jársz, és ha még mindig beszédproblémáid vannak, akkor valószínűleg egyáltalán nem vagy oda érte.

A trichotillománia nyomában
#trichotillománia
2023.03.31.

A trichotillománia nyomában

Mindenki életében vannak olyan nehéz időszakok, amikor a stressz és a szorongás hátrányosan befolyásolja a mindennapos tevékenységeket. Az, aki trichotillomániától szenved, még egy további problémával is szembesül: ők kényszert éreznek arra, hogy a saját hajukat, testszőrzetüket kihúzzák. Ez egy kívülálló számára teljesen érthetetlen szokásnak tűnik, de ez nem szokás, hanem egy pszichés zavar.

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik
#szívroham
2023.03.10.

Ezért vegyük komolyan, ha egy tini a szívére panaszkodik

A szokatlan mellkasi érzésnek sokféle oka lehet. Egy váratlan helyzet izgalma, érdekes találkozás miatti felfokozott várakozás, vagy iskolai felelés előtti, alatti, esetleg tanári, szülői számonkérés okozta idegesség. Sokan gondolják azt, hogy egy kamasz erős szívdobogásának az említetteken kívül aligha lehet más magyarázata. Holott akár szívroham is jelentkezhet éppen ezekkel a tünetekkel, amikor különös mellkasi nyomást tapasztalsz. Egy ilyen esetről van szó az alábbi történetben.

Miért tikkel a szemünk?
#tikkelés
2023.02.06.

Miért tikkel a szemünk?

A tikkelés rövid, gyors, ismétlődő mozgás, mely leggyakrabban a szemkörnyéki izmokban jelentkezik, de gyakori az arc, a váll valamint a felső végtag izmaiban is, bizarr mozgásokat létrehozva. A tikkelés akarattól független cselekvés, melynek motoros, vokális, valamint kevert formáját különítjük el. Oka ma még ismeretlen.

Kamaszkori magas vérnyomás
#magas vérnyomás
2023.01.29.

Kamaszkori magas vérnyomás

A statisztikai adatok rémisztőek: a kamaszok 20 százaléka elhízott, túlsúlyos. Ebből kifolyólag mintegy 3,5 százalékuknál figyelhető meg az átlagosnál magasabb vérnyomás, valamint további 3,5 százalékuk pre-hipertóniában szenved, mely növeli annak kockázatát, hogy felnőttkorra állandósul náluk a magas vérnyomás. Mire kell figyelni?

Mit tehetsz, ha súlyos beteg a testvéred?
#betegség
2023.01.28.

Mit tehetsz, ha súlyos beteg a testvéred?

Beteg a testvéred. Nem. Nemcsak egy nátháról van szó, ami ahogy jött, úgy el is múlik és minden megy tovább. A testvéred súlyos beteg lett, ami miatt teljesen átrendeződött az életetek. Minden, ami eddig biztos volt, bizonytalanná vált. Minden, amit eddig közösen döntöttetek el, az ő érdekeinek - gyógyulásának lett alárendelve.

Karácsonykor is egészségesen
#karácsony
2022.12.25.

Karácsonykor is egészségesen

Rengeteg alternatíva és megoldás létezik, hogy az ünnepek alatt se kelljen lemondani a finomságokról. Ha valamit megkívánsz (például egy nagy szelet tortát, vagy egy pár szem szaloncukrot), ehetsz néhány falatot belőle, de fontos, hogy mindig tarts mértéket, és tartsd magad a korábban felállított tervedhez. A KamaszPanasz most ebben lesz a segítségedre.

7 tanács, ha epilepsziás a barátod
#epilepszia
2021.10.14.

7 tanács, ha epilepsziás a barátod

Ez az útmutató különösen fontos a rohamok esetén, amikor valaki remeg vagy rángat. Bár a rohamok ijesztőek lehetnek, általában nem orvosi vészhelyzetről van szó. Általában, amint a roham megszűnik, a személy felépül, és a légzése visszatér a normális szintre.

#pajzsmirigy
2021.10.11.

Pajzsmirigybetegségek: 5 tipp a megelőzésért

Meglepő tényezők befolyásolhatják a pajzsmirigy problémák megjelenésének esélyét, valamint a már meglévő panaszok sikeres kezelését. Melyek a legfontosabb alapszabályok, amiket érdemes betartani a mindennapokban?

#alvás
2021.03.18.

Az alvászavarokról az alvás világnapján

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást.

#depresszió
2020.11.25.

Középpontban a depresszió

A depresszió manapság nyolcból legalább egy tinit érint, tehát gyakorinak mondható. Bárki áldozatául eshet, bár egyes tanulmányok szerint a lányok hajlamosabbak rá, mint a fiúk.