stressz
#Betegségek

Mit tegyél, ha stresszes az életed?

2023.09.25.
1 perces olvasási idő

A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely (kezeletlen esetben) súlyos egészségi problémákat okozhat.

A stressz típusai

Adódnak olyan szituációk, amikor a stressz hasznunkra válik, mert általa lényegesen javulhat a teljesítményünk. Erre tipikus példa a vizsgákat megelőző izgatott állapot, amikor a pupilláink kitágulnak, gyorsabban ver a szívünk, megemelkedik a vérnyomásunk, az emlékezőképességünk pedig jobban működik. A vizsgadrukk során működésbe lép a szimpatikus idegrendszer, és felkészíti a szervezetünket a várható stresszhelyzetre.

A stressznek van egy alattomosabb típusa is, amely csendben, hosszú időn keresztül panaszmentesen veszélyezteti az egészségünket. Van, akinek a tartós stressz következményeként károsodik a szív- és érrendszere. Mások a pánikbetegség, illetve egyéb szorongásos betegségek tüneteit tapasztalják magukon, például a légszomjat vagy a gyomorbántalmakat.

Nem szabad hagyni a stressz felgyülemlését

Számos élethelyzet – várt vagy váratlan esemény – szolgálhat a stressz forrásául. A stresszfaktorok jelentős hányadát nem tudjuk sem megszüntetni, sem elkerülni, ezért az egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy megtanuljuk feldolgozni a stresszt.

Stresszes élet

A stresszkezelési eljárásokról az interneten keresztül is bővebb információkhoz juthatsz, de a pontos tájékoztatáshoz szakemberrel is beszélgethetsz. Egy pszichológus vagy egy pszichoterapeuta segítségével könnyen megismerheted azokat a módszereket, amelyeknek a gyakorlásával csökkentheted a stressz káros hatásait. A gyógynövényekből összeállított készítmények jótékony hatása közismert, bizonyos esetekben azonban orvosi utasításra szorongáscsökkentők szedése is indokolttá válhat.

Magas vérnyomás és gyomorbántalmak

Az állandó stressz nagyon megterhelheti a szív- és érrendszert, a káros elváltozások tüneteit ilyenkor igyekeznek gyógyszeresen kezelni. Ha tartósan megemelkedik a pulzusszámod, béta-blokkolókat írhatnak fel. Magas vérnyomás kialakulása esetén vérnyomáscsökkentőket kell szedned.

Hogy függ össze a stressz és a gyomorpanaszok?

A stresszhelyzetek a gyomor- és bélrendszeredet is megviselhetik. Gyomorbántalmakkal küzdhetsz, fájhat, illetve puffadhat a hasad, émelyeghetsz, hányás vagy hasmenés kínozhat. Ezek a panaszok gyakran a bélflóra egyensúlyának felborulása miatt jelentkeznek. A probiotikumos készítmények életkortól függetlenül segítenek a probléma megoldásában, illetve megelőzésként is alkalmazhatóak.

(KamaszPanasz)