marihuána
#Drog, cigi, alkohol

Marihuána - mi igaz és mi nem?

2010.01.21.
1 perces olvasási idő

Rengetegen vallják azt, hogy ha marihuánás cigit szívnak, ellazulnak tőle, és ez a tevékenység elűzi a stresszt. Sokan azt állítják, hogy szerotonin van a fűben, ami antidepresszánsként hat. De vajon mi igaz ebből?

A szerotonin egy neurotranszmitter, amit a központi idegrendszer neuronjai és a gyomor-bél rendszer egyes sejtjei állítanak elő. A szerotoninnal kapcsolatos tudásunk meglehetősen hiányos, de úgy hisszük, az fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, valamint az étvágy szabályozásában.

Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, fibromyalgia(krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), bipoláris zavar, valamint idegi zavarok kialakulásában. Valójában ezért gondolhatják azt, hogy a marihuána szerotonint állít elő a szervezetben, avagy elűzi a depressziót, javítja a hangulatot, serkenti a szexualitást..stb.

A marihuána nem állít elő szerotonint. A marihuánában a THC nevű anyag hatást gyakorol az agyban található anandamid nevű endogénre, és ez okozza azt, hogy ellazulunk a marihuána fogyasztásakor.

A marihuána további hatásai

- csökkenti a vérnyomást
- relaxál
- koordinációs zavarokat okoz
- álmosságot okoz
- rontja a koncentrációs képességet
- a marihuána nagyobb dózisban hallucinációkat, és memória kiesést okozhat.

Míg a marihuána úgy tűnik hogy nyugtatóan hat ránk, számtalan negatív hatásai is vannak. Melyek ezek?

Függőség
A marihuána a dopamin nevű neurotranszmitter-re hat, ami az agy örömérzetéért is felelős,ezért könnyen kialakulhat függőség is.

Memória rongálódás

A marihuána negatívan hat a rövidtávú memóriára, különösen azokra az emlékekre hat, amelyekre szeretnénk visszaemlékezni a fű fogyasztása során.

Motivációs zavarok
Hogyha a tesztoszteron szint ideiglenesen lecsökken a szervezetben, az lustaságot eredményez, ilyenkor csökken a felelősségérzet, és csökken az érdeklődés minden iránt, kivétel a marihuána iránt.

Betegségek
A hosszútávú maruhuána fogyasztás visszafordíthatatlan változásokat okozhat mind a női, mind a férfi nemzőszervekben is. A férfiaknál csökken az életképes spermiumok száma, a nőknél pedig alakbéli változás alakulhat ki a hülvelyben. Valamint tüdőrák, és immunrendszeri problémák is kilakulhatnak marihuána fogyasztás következtében.

Mentális egészség
A marihuána növeli a depresszió, és a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

(G.V.)