marihuána
#Drog, cigi, alkohol

Négy tévhit a marihuánáról

2018.11.13.
2 perces olvasási idő

A marihuána fogyasztásának hosszú távon olyan következményei lehetnek, mint a gyenge iskolai teljesítmény, memóriazavarok vagy tüdőrák. Egy fejlődésben lévő agynak, mint amilyen a tinédzsereké is, a marihuána igen káros lehet.

Okozhat pánikrohamokat, depressziót, és más mentális egészségügyi problémákat, nem is beszélve a növekvő szorongásról.

Állítás: A marihuána nem okoz függőséget.

Igazság: De, amit nem tudtál, egyre több tinit kezelnek marihuána fogyasztás miatt. 2004-ben a tinédzserek 64%-át marihuána fogyasztás miatt került kórházba, ellenben a többi 36%-kal, akik más szert fogyasztottak, beleértve az alkoholt. A marihuána függőséget okoz, mivel megfelel azoknak a kritériumoknak, amiket az Amerikai Pszichiátriai Társaság határozott meg:

- Hozzászokás (a használónak egyre több anyagra van szüksége, hogy elérje ugyanazt a hatást)

- Elvonási tünetek

- Akkor is használod a szert, ha megjelennek a káros hatásai

- Feladod miatta a társas, szabadidős tevékenységeidet, kötelezettségeidet (kilépsz a sport csapatodból, vagy a munkádból, mert az utadban állnak a drogokkal kapcsolatban)

A marihuána iránti vágy nagyon erős, és nehéz vele leállni.

Állítás: A marihuána nem olyan káros, mint a cigi.

Igazság: Sajnos ez nem igaz. A fű majdnem ugyanazokat a rákkeltő anyagokat tartalmazza, mint a dohány. Ráadásul a marihuána még jobban is megnöveli a rák kockázatát, mint a dohány. Tehát, ha rendszeresen szívsz füvet, akkor ugyanazokkal a légzési nehézségekkel találkozhatsz, mint azok, akik sima cigit szívnak. A lépcsőmászás biztos, hogy nehezebben fog menni, és ha sportoló vagy, akkor az a csúnya zihálás és köhögés, nem lesz se túl vonzó, se túl kellemes a pályán.Négy tévhit a marihuánáról

Állítás: Beszívva vezetni biztonságosabb, mint részegen.

Igazság: Nem igazán. Az Amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal egy tanulmánya szerint még egy közepes adag marihuána is befolyásolja a vezetési képességeket, mivel csökken az éberség, a koncentráció, az érzékelés, a koordináció, és a reakcióidő, amely alapvető készségek szükségesek lennének a biztonságos vezetéshez. A kutatásokból az is kiderült, hogy a 18 éven aluli autóbalesetet szenvedett fiatalok 17%-ának (5-ből 1) drogtesztje pozitív lett marihuánára.

Állítás: Füvezhetek, és mégsem csökken az iskolai teljesítményem.

Igazság: Végül is bármi lehetséges, de sok kutatásból pont az ellenkezőt lehet leszűrni. A kutatók úgy találták, hogy a kemény marihuána használat problémás lehet, főleg, ha agyi kapacitásunk csúcsán járunk, amikor az agyunk még fejlődik. A füvezés akadályozza koncentrációt és a tanulási folyamatokat. Ringathatod magadat abban a tudatban, hogy jól teljesítesz a suliban, de nem tudhatod, hogy a fű mennyire gátolja a valódi iskolai teljesítményedet.

Néhány tény, amivel biztosan nem vitatkozhatsz:

A marihuána elváltozásokat okoz az agyban. Hasonlóakat, mint a kokain, a heroin, és az alkohol.

50-70%-kal több rákkeltő anyag van a marihuánában, mint a sima cigiben.

Bár a marihuána természetes drognak minősül, a füstje több mint 400 vegyi anyagot tartalmaz.

A THC (tetrahidrokannabinol), ami a fő toxikus anyag a marihuánában és a hasisban könnyen lerakódik a zsírszövetekben különböző szervekben. Általában a THC metabolitjai egy egyszerű vizeletvizsgálattal kimutathatóak, még napokkal a fogyasztás után is. A rendszeres marihuána használóknál akár még hetekkel később is megvannak a nyomai, miután leálltak a szerrel.

A hosszú távú marihuánahasználat függőséghez vezethet.

(KamaszPanasz - P. K., factsontap.org)