drog
#Drog, cigi, alkohol

Nem vagyok függő, csak szeretem a füvet

2015.07.31.
2 perces olvasási idő

A szerkesztőségünkbe érkezett egy levél, amelyben egy tizenéves leírja történetét. Hogyan kezdődött a viszonya a fűvel, hogyan vált rendszeres használóvá. Konkrét kérdést nem tett fel nekünk, de leírja, hogy ő magát nem tekinti függőnek, mert rendelkezik akaraterővel, ha úgy adódna, le tudna állni. Biztos?

„Valami megváltozott, egy olyan valami, amit úgy hívnak, a lélek. A lelkemet úgy mond, eladtam az ördögnek.” Így ír a marihuána használata utáni változásokról a hozzánk forduló kamasz, aki úgy érzi: a spangli az ördög játékszere.

„Le tudnék mondani róla, csak nekem így a jó. Nem vagyok függő vagy valami hasonló, mert az teljesen más dolog. A függőség nem itt kezdődik. Ha függő lennék, már itthonról eladtam és elloptam volna mindent. De van még akaraterőm, sőt ez mindig is meglesz” – hangsúlyozza a srác.

Mikortól függőség?

Pető Csilla pszichológus kérdésünkre elmondta, hogy a marihuána esetében a lelki, szociális függőség után következik a fizikai függőség. Általában társaságban használják a füvet a fiatalok, egy jó buli keretében, nagyon fontos számukra a társas, közös élmény.

Akkor beszélhetünk függőségről, amikor a szerhasználó már elveszítette a kontrollt, kicsúszik az irányítás a kezéből, nem ő dönt, hanem az a bizonyos ördög.

Le akarnál szokni?

Fontos kérdés, hogy le akar-e szokni a használó, ezt magának kell eldöntenie. Sokat segíthetnek a drogambulancia szakemberei. Minden nagyobb városban található ilyen segítő intézmény, amely pszichiáter szakorvosi ellátással, egyéni és családterápiával, felvilágosítással, csoportos - önismereti, személyiségfejlesztő - foglalkozásokkal várja a betérőket. A kliensek adatait bizalmasan kezelik, nem adnak ki információkat a szülőknek, csak ha arra engedélyt adott a fiatal.

Bűncselekményt követsz el!

A rosszabb út a lebukás, ha szerhasználat közben elkapja a rendőrség a kamaszt. Biztosan nem árulunk el azzal újdonságot, hogy a kábítószer-fogyasztás Magyarországon bűncselekmény. Bár a „fogyasztás” kifejezés kikerült a törvényből, a megszerzés és a tartás változatlanul bűncselekmény maradt, gyakorlatilag lehetetlen úgy drogot fogyasztani, hogy azt előtte ne szerezze meg, vagy ne tartsa magánál az ember.

A levélíró az utcán füvezett a barátjával, nem otthon, a négy fal között. Tartott attól, hogy a szülei rájönnek, mit művel, azonban az utcán nagyobb a lebukás veszélye.

A rendőrnek joga van bárkit igazoltatni, gyanús viselkedés esetén a ruházatát és a csomagját átvizsgálni. Ha drogot, vagy akár csak egy használt pipát vagy fecskendőt találnak valakinél, akkor előállíthatják, házkutatást is tarthatnak nála, és büntetőeljárást indítanak ellene. A gyanúsított köteles szakértői – vizelet vagy/és vérvizsgálatnak alávetni magát.

A büntetés nagysága - elterelés vagy szabadságvesztés - többek között attól is függ, hogy milyen mennyiségű anyagot találtak a gyanúsítottnál, milyen mennyiségű droggal való visszaélést látott bizonyítottnak a bíróság.

„Egoprotézis”

Pető Csilla pszichológus azt mondja, hogy ha még az elején tart a fiatal, most kezdte el a drogozást, érdemes átgondolnia, mit szeretne pótolni a szerrel, mire kell az „egoprotézis”? Az is fontos kérdés, mit kell a szerért feláldoznia, munkát, szabadidőt, családot, barátokat?

Sokszor éppen a haverok nyomására kezd el drogozni a kamasz, mert ha nem teszi, nem lesz menő. A levélíró is említi az akaraterőt, amely nagyon fontos ebben az esetben. Tudni kell nemet mondani, ha eljön az ideje.

TA