#Drog, cigi, alkohol

Marihuána: nem várt következmények

2022.03.13.
1 perces olvasási idő

A marihuánás másnaposságként emlegetett állapot a füvezést követően jelentkezik, és akár néhány napig is eltarthat. Általában az éberséggel, mozgáskoordinációval és a nagyobb odafigyelést igénylő feladatokkal (például autóvezetés, tanulás) kapcsolatos problémák társulnak hozzá, emellett az időérzék is romlik.

Marihuána és a másnap

Néhány ember úgy gondolja, hogy a marihuánától nem lehet másnapos, legalábbis nem úgy, hogy dehidratált, vagyis szomjas, fejfájós és émelygő lesz. De ez nem jelenti azt, hogy a tested nem akar majd regenerámarihuánalódni. Bizonyos hatások igenis szembetűnőek a füvezés után, ami nem csak a közérzetedre, de a biztonságodra is rossz hatással lehet.

A marihuánában lévő THC miatt a testnek időre van szüksége ahhoz. hogy feldolgozza. Ez azt jelenti, hogy ha a használatot követő négy hétben van drogteszted, az eredményekből kimutatható lesz, hogy fogyasztottál belőle. Sőt, a még pontosabb vér- vagy hajvizsgálat a használat után hónapokkal is kimutatja a marihuánát.

Befüvezve a volánnál

Gondolkodtál már valaha azon, hogy a marihuána hatásai hogyan rontják a vezetési képességeidet? Eszedbe jutott már valaha, hogy mit jelent a figyelemzavar, a lelassult reakcióidő, és a letargia, vagyis a túlzott rosszkedv abból a szempontból, ha hirtelen kell a fékre ugranod?

Tudtad, hogy négyből majdnem egy balesetben a drog is szerepet játszik? És a marihuána nem olyan, mint az alkohol. Ahelyett, hogy a negatív hatások az idő elteltével csökkennének, igazából a használatot követő huszonegy órában nőnek, mennyiségtől függetlenül.

Iskolai szabályok

Ismered az iskolád erre vonatkozó szabályait? Néhány iskolából például kirúgják a tanulókat egyetlen drogvétség miatt, míg máshol értesítik a helyi hatóságokat. A szülőknek is sok procedúrán, ellenőrzésen kell keresztül mennie, ha egy tanuló drogot árul, vagy drogot találnak nála. A magyar törvények nagyon szigorúan veszik a drogfogyasztást, a limit pedig nagyon alacsony, épp, ahogyan az ittas vezetés esetében is, tehát zéró...

(KamaszPanasz - Sz. D. L., factsontap.org)