marihuána
#Drog, cigi, alkohol

Marihuána: nem várt következmények

2023.03.30.
2 perces olvasási idő

A marihuánás másnaposságként emlegetett állapot a füvezést követően jelentkezik, és akár néhány napig is eltarthat. Általában az éberséggel, mozgáskoordinációval és a nagyobb odafigyelést igénylő feladatokkal (például autóvezetés, tanulás) kapcsolatos problémák társulnak hozzá, emellett az időérzék is romlik.

Marihuána és a másnap

marihuána

Néhány ember úgy gondolja, hogy a marihuánától nem lehet másnapos, legalábbis nem úgy, hogy dehidratált, vagyis szomjas, fejfájós és émelygős lesz. De ez nem jelenti azt, hogy a tested nem akar majd regenerálódni. Bizonyos hatások igenis szembetűnőek a füvezés után, ami nem csak a közérzetedre, de a biztonságodra is rossz hatással lehet.

A marihuánában lévő THC miatt a testnek időre van szüksége ahhoz. hogy feldolgozza. Ez azt jelenti, hogy ha a használatot követő négy hétben van drogteszted, az eredményekből kimutatható lesz, hogy fogyasztottál belőle. Sőt, a még pontosabb vér- vagy hajvizsgálat a használat után hónapokkal is kimutatja a marihuánát.

A drog hatásai nem mindig kiszámíthatóak. Számtalan felhasználó számolt be arról, hogy bár hosszú időn keresztül csak pozitív élményei voltak, előfordult, hogy ezt egy megrázó "utazás" - trip követte. Ennek során az érintettek pánikérzést, nagyon erős szorongást és félelmeket élnek át, ijesztő hallucinációk jelentkezhetnek, amelyek emlékétől később nehéz megszabadulni.

A cannabishasználat rövid távú hatásai:

  • torzulhat az időérzék, a látási és hallási képesség
  • felgyorsul a szívverés
  • csökkenhet a mozgáskoordinációs képesség
  • zavaros lesz a beszéd,
  • hosszabb lesz a reakcióidő
  • kivörösödhetnek a szemek
  • aluszékonyság, álmosság jelentkezhet
  • romlik az emlékezet
  • csökken a teljesítmény

Idővel károsíthatja a tüdőt és a szívet, és csökkentheti a szervezet ellenállóképességét a tüdőbetegségekkel szemben, ráadásul a füstje 50-70 %-al több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a dohányfüst. Hatóanyaga hetekig, hónapokig a szervezetben marad.

Befüvezve a volánnál

Gondolkodtál már valaha azon, hogy a marihuána hatásai hogyan rontják a vezetési képességeidet? Eszedbe jutott már valaha, hogy mit jelent a figyelemzavar, a lelassult reakcióidő, és a letargia, vagyis a túlzott rosszkedv abból a szempontból, ha hirtelen kell a fékre ugranod?

Tudtad, hogy négyből majdnem egy balesetben a drog is szerepet játszik? És a marihuána nem olyan, mint az alkohol. Ahelyett, hogy a negatív hatások az idő elteltével csökkennének, igazából a használatot követő huszonegy órában nőnek, mennyiségtől függetlenül.

Azaz: marihuána fogyasztás után NEM SZABAD vezetni! Azzal, ha a volán mögé ülsz, egyaránt kockáztatod a saját-, a veled utazók és az úton közlekedők testi épségét! Legyen benned felelősségtudat és ha már magadra nem figyeltél, légy tekintettel másokra!

Iskolai szabályok

Ismered az iskolád erre vonatkozó szabályait? Néhány iskolából például kirúgják a tanulókat egyetlen drogvétség miatt, míg máshol értesítik a helyi hatóságokat. A szülőknek is sok procedúrán, ellenőrzésen kell keresztül mennie, ha egy tanuló drogot árul, vagy drogot találnak nála. A magyar törvények nagyon szigorúan veszik a drogfogyasztást, a limit pedig nagyon alacsony, épp, ahogyan az ittas vezetés esetében is, tehát zéró...

(KamaszPanasz - Sz. D. L., factsontap.org)