dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Dohányzás: miért alakul ki a függőség?

2023.06.01.
1 perces olvasási idő

Az emberek évszázadokon keresztül rágták és szívták a dohányt, ami a nicotiana tabacum, ismertebb nevén a dohány növény szárított leveléből készül. Minden dohánytermék tartalmaz nikotint, amelynek rendszeres fogyasztása függőséget okoz, leszokni róla igen nehéz.

Az agy válasza a nikotinra

Amikor valaki cigarettát szív, a nikotin a tüdőbe kerül, onnan a véráramon keresztül pedig eljut az agyba. Mindez nagyon gyorsan történik, a nikotin a dohányfüst belélegzése után 8 másodpercen belül eléri az agyat. A nikotin a véráramba a nyálkahártyán keresztül is képes bejutni: szájon át (ha a dohányt rágják), orron keresztül (ha felszippantják) vagy akár bőrön keresztül is.

A nikotin az egész szervezet működését befolyásolja: közvetlenül a szívben hat, megváltoztatja a szívritmust és a vérnyomást, és hatással van a légzést irányító idegekre is. Magas koncentrációban a nikotin halálos, évszázadokon keresztül rovarirtószerként használták. A tiszta nikotin képes embert ölni.

Dohányzás és függőség

Miért dohányoznak ennek ellenére az emberek? Mert a nikotin stimulálja az agy jókedvért és megelégedettség-érzésért felelős részét.

Hogyan hat a nikotin az agyban?

Az emberi agy billiónyi idegsejtből épül fel. Ezek az idegsejtek specializált kémiai hírvivő molekulák, az úgynevezett neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) segítségével kommunikálnak egymással.

Minden neurotranszmitter olyan, mint egy kulcs, ami egy különleges „zárba” illik, amit receptornak nevezünk. Ezek az idegsejtek felszínén helyezkednek el. Amikor egy neurotranszmitter talál egy receptort, aktiválja azt.

Az acetilkolin olyan neurotranszmitter molekula, amely számos feladatban vesz részt, ilyen például az izmok mozgatása, a légzés, a szívritmus szabályozása, a tanulás és a memória. Ezenkívül ők felelősek a neurotranszmitterek és a hormonok oldásáért, aminek hatása van a hangultra, az étvágyra, a memóriára és sok egyéb funkcióra.

Az acetilkolin és a nikotin kémiai hasonlósága miatt a nikotin is ugyanilyen hatást válthat ki. Amikor a nikotin az agyba jut, csatlakozik az acetilkolin receptorokhoz és az acetilkolin cselekedeteit kezdi utánozni. Ez az egyik legfőbb oka a nikotin-függőség kialakulásának.

A következő részben még olvashatsz a nikotin agyi hatásairól és arról, hogy miért is könnyű elkezdeni, de nehéz leszokni a dohányzásról.

(KamaszPanasz - S. Z., forrás teens.drugabuse.gov)