film
#Drog, cigi, alkohol

Dohányzás filmek hatására?

2010.10.01.
2 perces olvasási idő

Az elmúlt időszakban a kutatók több felmérést és vizsgálatot is elvégeztek. Szerintük az, ha egy sztár rágyújt egy filmben, nagyban ösztönzi a fiatalokat, hogy ők is elkezdjék a cigizést.

Több kutató szerint ugyanis a fiatalokat nagyon könnyen tudja befolyásolni az, amit látnak. A felmérés pedig egyértelműen bebizonyította: Azok a fiatalok, akik sok füstölő sztárt látnak a képernyőn, kétszer-háromszor nagyobb eséllyel gyújtanak rá, mint mondjuk természetfilmeket néző barátaik.

Dohányzás a filmekben

Egy Amerikai intézet egy programjának keretében, pontosan felmérést készített arról, hogy hányszor fordult elő bagó a filmekben 1991-től napjainkig. Nos, az eredmény szerintem egész pozitív. A kutatásba minden olyan esetet beleszámoltak, ahol ténylegesen rágyújtott vagy ahol egyértelműen utalt rá a színész. Így a következő eredmény született:

  • A füstölő sztárok csúcspontja 2005-ben volt, azóta csökkenésnek indult.
  • 2009-ben a top filmekben már csak 1935-ször tűnt fel dohányos szereplő. Ez a 2005-ös 3967-es számhoz képest nem is rossz!
  • A top filmekben a dohányzás csökkentése azért is különösen fontos, mert a jegyeladások és a nézői számok növekedése az ő nevükhöz fűződik. Így pedig, ha ezek a filmek tele lennének dohányzással, a fiatalok még nagyobb számban gyújtanának rá.

De a kutatók szerint ezek az eredmények, még mindig nem elég jók. Szerintük a tv-ben történő dohányzást tovább kellene csökkenteni, és megpróbálni azt, hogy a fiatalokat a lehető legkevesebb inger érje, már ami a dohányzást illeti.
Bár jó úton járunk, de nem szabad feladni! A top filmek közül ugyanis 2009-ben már 50%-uk semmilyen füstölő jelenetet nem hozott, a kifejezetten fiataloknak szánt filmekben pedig ez az arány magasabb, mint 61%.

Csökkentsük a dohányzás mértékét fiatalokkal!

A kutatók szerint azzal, hogy Hollywood elkezdte csökkenteni bagós filmjei számát egy eddig soha nem látott lehetőség adódott, amelynek segítségével talán meg tudjuk előzni, hogy a jövő nemzedéke ne gyújtson rá. Szerintük ugyanis a fiatalok számára vonzó lehet, ha a képernyőn ideáljuk éppen rágyújt és pont ezért talán ők is rágyújtanak. Azonban ha csökkentik az ilyen képek számát a fiatal dohányosok száma is csökkeni fog.

„Minél többet látnak, annál valószínűbb, hogy rágyújtanak” – mondta a kutatás vezetője. Szerinte ugyanis azzal, hogy valaki rágyújt, a képernyőn azt az üzenetet közvetíti, hogy ez teljesen normális szokás, és társadalmunk által elfogadott. De szerencsére, szépen lassan úgy néz ki, hogy a növekvés meg fog állni. Ma már csak minden 5. középiskolás cigizik. A cigi feltűnése szépen lassan csökken, és talán pont ez a csökkenés az, ami miatt sikerült jó pár országnak megegyezést kötnie a dohánygyárakkal.

De a probléma az, hogy a fiatalok nagy részét a szép és az intő szó nem ijeszti meg. Vagy pontosan az ellenkezőjét váltja ki. És bár a filmekben már nincs annyi jelenet, mégis még mindig rengeteg dohányzásra utaló jegyet hordoznak magukban, különösen a fiataloknak szóló filmek.

Ott van például az Avatar c. film. A kutatók szerint dohányzási utalások tömkelegét hordozza magában. Beleértve a sztár Sigourney Weaver rágyújtását is. A probléma ellen már többen felléptek. Egy 2007-es kongresszuson is téma volt az, hogy ha már mást nem tudnak elérni, legalább a fiataloknak szóló filmekből tiltsák ki a cigiket.
És bár több szervezet komolyan összefogott, hatásuk mégis minimális. Ugyanis sajnos a jelenlegi felmérések szerint a fiatalok, annak a hatására gyújtanak rá, amit látnak az utcán, a tv-ben vagy a mozivásznon. Az elsővel nem tudunk mit kezdeni még, viszont a második kettőért a kutatók érzik magukat felelősnek, és pontosan ezért harcolnak.
Kongresszuson sürgetik Hollywoodot.

A kongresszuson több alternatíva is született, melyet továbbítanak a filmgyárak felé. Szerintük ugyanis, ha már a képernyőn nem tudják teljesen leredukálni a dohányfüstöt, a filmek előtt kellene elrettentő anti-dohányos képeket, reklámokat vetíteni. Azokat a filmeket, amelyekben pedig dohányos jelenetek vannak, jelöljék meg egy betűvel.
Az ötletek egészen jók, és talán a filmgyárak is hajlanak ezek bevezetésére. A kutatás vezetője mondandóját azzal zárta, hogy nem fogják feladni, és a végsőkig harcolni fognak, azaz mindaddig, amíg a fiataloknak szóló filmek dohányfüstmentesek nem lesznek!

(Cs.B - webmd.com)