horror
#Lélek

Sikolyterápia: A horrorfilmek mentális egészségügyi előnyei

2022.11.03.
1 perces olvasási idő

Az ijesztő filmek nézése sokkal többet nyújthat, mint egy jó ijesztgetés, de segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében is. (Igen, valóban.)

A szörnyek az ágy alatt, a sírból feljövő zombik és a láncfűrészes mániákusok nem éppen az első dolgok, amik eszükbe jutnak, amikor megnyugtató képeket akarunk felidézni.

Mégis, sok horrorfilm-rajongó számára a mozifilmek kiválasztásának része, hogy bizonyos fokú kényelmet találjanak az izgalmakban és a hidegrázásban.

Az ellenálló képesség kiépítése sikoltozással

Ma van egy úgynevezett béranyaság-elmélet, amely lényegében azt mondja, hogy a horrorfilmek lehetővé teszik számunkra, hogy bizonyos módon kontrollálhassuk halálfélelmünket azáltal, hogy helyettesítő élményt nyújtunk.

Testünk azt mondja nekünk, hogy veszélyben vagyunk, azonban tudjuk, hogy biztonságban vagyunk ezeken a kényelmes színházi üléseken. Ezért a horrorfilm nézése terápiás folyamat lehet.

Továbbá a horror megtaníthat minket arra, hogyan kezeljük jobban a valós stresszt. Egy stresszes film alatt szándékosan kitesszük magunkat a szorongást okozó ingereknek. Általában nem veszünk részt ugyanazokban az egészségtelen megküzdési mechanizmusokban, amelyeket a való életben használunk. Megtanuljuk, hogyan kezeljük a stresszt jelen pillanatban. Ez a gyakorlat segíthet a mindennapi stresszorok és félelmek kezelésében.

A horrorfilmek segíthetnek szembenézni félelmeinkkel

Jonathan Barkan filmrendező elkezdte feltárni a műfaj elkötelezettségét a mentális egészséggel a témában készülő dokumentumfilmben, találóan Mental Health and Horror címmel.

Barkan azt mondja, hogy korán felismerte a műfaj katartikus alakíthatóságát, miközben a nővére a rák elleni harcának valós tragédiáját vívta.

A Business Insider szerint 2020 májusában a COVID-19 világjárvány idején a Movies Anywhere digitális filmalkalmazásban a horror eladások 194 százalékkal nőttek az előző májusihoz képest. Abban az időben, amikor a világ saját szörnyűségekkel nézett szembe, a közönség még mindig a horror műfajú anyagokat nézte a menekülés érdekében.

Szóval, néha a legjobb dolog, amit tehetünk magunkért, ha kijelentkezünk a való világból, és belemerülünk valamibe, ami mosolyt csal az arcunkra... és esetleg meg is ijeszt.

(KamaszPanasz - healthline.com)