évösszegzés
#Lélek

Hogyan búcsúzzunk el 2020-tól?

2020.12.18.
2 perces olvasási idő

Ha leülnénk egy csésze kávé mellé abból a célból, hogy visszagondoljunk az előző évünkre, egy dologban biztosan egyetértenénk: a 2020-as év hosszú idők óta a legnagyobb megpróbáltatásokkal teli időszak volt mindenki számára.

Tele bizonytalansággal, nehézséggel és sok esetben félelemmel is. Kinek kisebb, kinek nagyobb változásokkal kellett szembenéznie ebben az évben. Ahogy közeledik az év vége, nem árt egy kicsit lelassulni, megállni és visszatekinteni az elmúlt 12 hónapra. Annak ellenére, hogy nagyon nehéz év volt, akár még rejtett értékeket is felfedezhetünk az összegzés során.

Negatív tapasztalatok összegzése

Gyűjtsd össze egy pár pontban, mik voltak azok a dolgok, amik nehézséget jelentettek számodra. Itt próbálj meg konkrétumokat írni: pl. az online oktatás nagyon nehéz volt számomra, mert nem tudtam találkozni a barátaimmal. Írd le minden gondolatodat, hiszen ez sokszor segít abban, hogy kiadjuk magunkból a negatív érzéseket, és elfogadjuk azokat. A legfontosabb azonban az, hogy tudnod kell, nem vagy ezekkel egyedül, hiszen szinte mindenki hasonló érzésekkel küzdött meg idén.

Hálanapló vezetése

A hálának felbecsülhetetlen értéke és ereje van. Gondold végig, hogy a nehézségek ellenére mik azok a dolgok, amikért igazán hálás vagy. Ide bármilyen apróságot leírhatsz, ami a hétköznapokban örömet okoz neked: családtagok, barátok, a kedvenc sorozatod, a reggeli kávé, amit minden nap otthon tudtál meginni, a háziállatod, akivel most több időt tudtál együtt tölteni. Próbálj meg minden olyan dolgot sorra venni, amiért úgy érzed hálát adhatsz. Ezt a gyakorlatot akár egész évben is folytathatod, napi, heti vagy havi összegzésként.

Rejtett erőforrásaink felfedezése

Ha itt vagy, és ezt a cikket olvasod, az azt jelenti, te is túlélted ezt az évet! Gondold végig, mik voltak azok a dolgok, amik átsegítettek a nehézségeken. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni: videóbeszélgetés a barátokkal, családtagokkal, humor, de nyugodtan írhatsz olyanokat is, mint a kitartás, időbeosztás stb. Ha úgy érzed, hogy sokszor mások segítettek át a nehéz időszakokon, akkor írhatod: „Erős voltam, hisz mertem segítséget kérni!”. A lényeg, hogy próbáld meg észrevenni magadban azokat a tulajdonságokat, melyek segítettek átvészelni a 2020-as évet. Ezután ezeket leszűkítheted 3 olyan tulajdonságodra, amiket az erősségeidnek érzel. Erre a listára bármikor visszatekinthetsz később is, akár a következő év során.

Új célok megfogalmazása

Ha minden olyan dolgot összegeztél, amit szerettél volna, ideje továbblépni, és előre tekinteni a jövőbe. Nevezhetjük ezt bárminek: újévi fogadalmaknak, célkitűzéseknek, terveknek. Gondold végig, hogy a jelen helyzetben mik azok a célok, melyeket valóra válthatsz a következő évben/közeljövőben. Ha megpróbálod magadat reálisan teljesíthető célokkal lefoglalni, akkor sokkal inkább produktívnak érezheted akár az otthon eltöltött időszakokat is.

Ha nem hoz lázba az évösszegzés

Teljesen érthető az is, ha téged valamiért nem hoz lázba a 2020-as év összegzése, vagy egyszerűen nem érzed magadban az erőt arra, hogy új célokat tűzz ki magad elé. Ebben az esetben próbálj meg egy kicsit minden nehézséget és bosszúságot elengedni, ami ebben az évben ért téged. Nem kell mindig szuper produktívnak lennünk ahhoz, hogy fejlődjünk: ha egy ideig csak sodródsz az árral, kipihened magad, később talán újult erővel tudsz koncentrálni a rád váró feladatokra.

(Szerző: Kedves Flóra, pszichológus)