karácsony
#Lélek

7 tipp a karácsony utáni lehangoltság megelőzésére

2016.12.29.
2 perces olvasási idő

A karácsony a partik, az ajándékok és a családi együttlét időszaka, sok meghittséggel és mókával. Így nem meglepő, hogy amikor jön január, elmúlik a karácsonyi hangulat. De ne aggódj, van néhány remek ötletünk arra, hogyan birkózz meg a karácsony utáni időszakkal!

Pihenj!

Egy biztos módja annak, hogy túléld a karácsony utáni időszakot, ha eleget pihensz! Bár az ünnepi 7 tipp a karácsony utáni lehangoltság megelőzéséreidőszak vidám, de sok energiádat elrabolhatja. Legyen a január az a hónap, amikor pihensz, és regenerálódsz! Végy elő egy jó könyvet, néhány DVD-t, vegyél egy meleg fürdőt, igyál egy finom teát, vagy tarts paplanba bugyolált, pizsamás hétvégét!

Ne büntesd magad!

A legnépszerűbb újévi fogadalmak közé tartoznak a karácsonyi kilók leadása, és a fogyás, ám az ehhez szükséges lelkesedés is lanyhul január közepére-végére, és csak a lelkiismeret-furdalás marad. Ne tedd! Már így is rossz kedved van az ünnepek után, szóval miért éreznéd magad még rosszabbul? Foglalkozz a lelki egyensúlyod megtartásával, ahelyett, hogy a fizikai állapotodra fókuszálnál.

Készíts tervet!

A karácsonynak ugyan vége, de rengeteg olyan dolog van, amit várhatsz. Készíts különböző terveket, programokat a barátaiddal és a családoddal, és koncentrálj ezekre! A pénztárcád már decemberben kiürült? Ne csüggedj! Mozi helyett DVD-zzetek otthon! Vagy mit szólsz egy olyan vacsora partihoz a barátaiddal, ahol mindenki hoz valami finom ételt vagy italt magával? Máris kész a három fogásos menü, anélkül, hogy rosszul éreznéd magad az éttermi árak miatt. Szuper!

Iratkozz fel!

Lepd meg magad az új évben egy havi előfizetéssel! Ez lehet egy magazin, vagy filmcsatorna előfizetés vagy könyvtári bérlet. Nem a te világod? Mit szólnál egy szépségkezeléshez vagy havi egy masszázshoz, szaunázáshoz? Az árak attól függnek, hogy milyen kezelést szeretnél, de sokszor segít egy kis kényeztetés átlendülni a komor napokon.

Legyen hobbid!

Bármit is szeretsz csinálni, edzeni, sütni, alkotni vagy kézműveskedni – merülj el benne! Nincs hobbid? Találj valami újat! A cupcake sütik készítése például az elmúlt néhány év legdivatosabb hobbijává vált, a jelenlegi tendenciák közé tartozik a saját ruhák upcycling-ja, újrafelhasználása. Például abból a topból, amin egy gyönyörű kép van, de már nem hordod, miért nem készítesz egy párnát?

Spórolj!

Kissé unalmas, de praktikus módja annak, hogy túléld a karácsony utáni időszakot, ha elkezdesz megtakarítani. A célt mindig tartsd a szemed előtt, például a nyaralást. Nézz ki egy úti célt a neten, és kezdj el álmodozni! Nyomtass ki egy kis képet, tedd bele a pénztárcádba, vagy állítsd be háttérképnek a számítógépeden! Ez segít, hogy megakadályozd a felesleges költekezést. Nyiss egy számlát a megtakarításaidnak, és látni fogod, ahogy az elképzelt nyaralás hamarosan megvalósul.

Készülj fel a következő évre!

Ha tényleg nem tudod túltenni magad a karácsony utáni lehangoltságon, kezdj el felkészülni a következő évre! Az év elei leárazások idején megtalálod majd a karácsonyi díszeket és csecsebecséket. Ha nagyon szeretnéd, máris raktározhatod az ajándékokat a következő évre. Ettől kevésbé lesz stresszes a következő karácsony.

A karácsony sokkal több, mint egy-két szabadnap. Karácsony idején lehetőségünk van azokkal az emberekkel lenni, akiket szeretünk, élvezhetjük a szabadidőt és társasági életet élhetünk. De miért nem mented át az ünnepi hangulatot az év többi napjára is? Csak rajtad múlik.

(S.C.)