halál
#Lélek

Hogyan segíts gyászoló barátodnak?

2023.10.31.
1 perces olvasási idő

Nehéz bármit mondani, amikor a barátod egy szerettét gyászolja. Nem tudhatod, hogy ilyenkor mit kell tenni vagy mondani. Attól tartasz, hogy valami rosszat mondasz, és a barátod ettől elhagyatottnak, magányosnak érzi magát éppen akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne valakire?

Hallgasd meg!

Egyszerűnek hangzik, igaz? Csak hallgasd meg a barátodat. Valójában viszont ez sokkal Hogyan segíts gyászoló barátodnak?bonyolultabb, mint hinnéd. Meghallgatni annyit jelent, mint a teljes figyelmedet arra szentelni, hogy megértsd, amit mások beszéd nélkül is elmondanak. A barátod csak azt akarja, hogy meghallgassák. Hagyd, hogy megossza a gondolatait és érzéseit, és ne vidd túlzásba a tanácsokat.

Együttérezni más gyászával nehéz feladat, ha úgy érzed, túl nehéz a számodra, nem baj, ha visszaveszel egy kicsit. Van más módja is a segítségnyújtásnak.

Megölelhetlek?

A fizikai kapcsolat felér egy terápiás kezeléssel. Ajánlj fel egy ölelést vagy csak karold át a vállát - ezáltal éreztetheted vele, hogy ott vagy neki. A nők általában jobban igénylik ezt a fajta fizikai kontaktust, mint a férfiak. Ha a barátod fiú, egy gyengéd érintéssel a hátán vagy karján ugyanazt a hatást érheted el.

Egyesek nem érzik jól magukat az érintésektől, de ez normális. Az is lehet, hogy a barátod még nem kész rá, ami szintén normális. Ha ölelésedet vagy érintésedet a barátod elutasítja, ne bátortalanodj el. Másképpen is kimutathatod törődésedet.

Légy jelen!

A barátod talán nem akar majd beszélgetni és nem igényel ölelést. Lehet, hogy egyszerűen csak egyedül akar maradni a gyászával. Ebben az esetben már a jelenléted is sokat segít. Tudasd vele, hogy nem baj, ha nem akar most veled beszélgetni – de te ott leszel akkor, ha már készen áll rá.

Tedd magad hasznossá!

Nem biztos, hogy képes leszel bármivel is elérned, hogy a barátod gyásza enyhüljön, de segíthetsz neki más, gyakorlati módon. Bizonyára értékelne néhány dolgot, például:

  • Írd le a házi feladatokat, ha pótolnia kellene!
  • Vegyél át az iskolai feladataiból!
  • Figyeld helyette is a tanárok fontosabb bejelentéseit (pl. dolgozatok)!

Maradj önmagad!

A barátod élete teljes egészében felfordult. Ezért emlékeztetni kell őt azokra a dolgokra, amelyek nem változtak: mint a barátságotok. Úgy érezheted, hogy ilyenkor óvatosan kell bánni a barátoddal – elfojtani a humorodat és kerülni bizonyos témákat. De ne változz meg, csak mert azt hiszed, hogy ebben a helyzetben neki ez a legjobb. Továbbra is légy önmagad, és ha a barátod is kész lesz rá, folytassátok a közös időtöltéseiteket.

Tartsd észben, hogy a gyász idővel enyhül, de teljesen soha nem szűnik meg. A barátod egy része már örökre megváltozott, viszont a barátságotok továbbra is erős. Energiát és időt áldozni a barátodra a nehéz időkben olyan dolog, amiért örökre hálás lesz neked.

(B.Cs. - about)