szülő
#Lélek

Hogyan növeld a függetlenségedet?

2017.09.14.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy már leültél a szüleiddel megbeszélni az otthoni házirendet, és sikerült is mindenki számára kedvező kompromisszumos megoldást találni. De mindig akad majd olyan alkalom, amikor a függetlenedési vágyad túlfeszítené a szüleid által szabott kereteket.

Talán nincs is olyan messze az idő, amikor szeretnéd szabadabban élni a mindennapjaidat. A nagyobb szabadságigénnyel igazából csak akkor érdemes előhozakodnod, ha nem pusztán akarod, hogy legyen, hanem ténylegesen szükséged is van rá. Ha kérésedet képes vagy észérvekkel megindokolni a szüleid előtt, akkor valóban le kell ülnötök megvitatni, átértékelni a korábbi időbeosztásodat. Nyűgösnek tűnhet számodra egy ilyen beszélgetés, de ne feledd, csak akkor beszélhetsz valódi szabadságról, ha ahhoz mindenki áldását adta.

Mikor jön el igazán a függetlenedés ideje?

A vágyat és a valódi igényt nem lesz könnyű megkülönböztetni egymástól. Szeretnél elmenni egy péntek esti bulira, de ez ütközik az otthoni szabályokkal? Nem nagy tragédia, ha ez a buli még kimarad az életedből. Ha viszont lehetőséget kaptál egy színpadi fellépésre, és az esti próbák, szereplések felborítják a korábban meghatározott rendet, a továbbiakat mindenképpen meg kell beszélned a szüleiddel. Kár lenne kihagynod egy ilyen lehetőséget, már csak a személyes kapcsolataid, a társulat iránti elkötelezettséged, a jövőbeni terveid – felvételi, önéletrajz stb. – szempontjából is. Ha tehát a kibontakozásod egyértelmű akadályát jelentik a szigorú otthoni szabályok, ideje változtatni rajtuk.

Bizonyítsd be, hogy függetlenedési vágyad jogos!

Nyilván egyikünk sem teheti mindig azt, amit szeretne, mindannyiunknak alkalmazkodnia kell bizonyos szabályokhoz. Ahhoz, hogy a szüleid is belássák szabályaik idejemúlt mivoltát, be kell bizonyítanod, hogy valóban megérdemled a bizalmat, a nagyobb szabadságot. Ahhoz, hogy megbízhatóságodat igazold, két dologra kell figyelned:

  • Kövesd az érvényben lévő házirendet! Ezzel szavahihetőségedet, a szülői kérések figyelembevételét bizonyíthatod.
  • Állíts össze egy újabb házirend-tervezetet, amely a számodra kedvező szabadabb időbeosztást tükrözi! Mutasd meg az elképzeléseidet a szüleidnek, hogy tisztán érzékeljék, te miben látod a megoldást.

Hogyan kezdd el?

Amikor úgy érzed, hogy mindenki kellően ráhangolódott egy ilyen beszélgetésre, kezdj bele a mondandódba, mintha egy iskolai prezentációra készülnél. Törekedj a komolyságra, hogy a környezeted is érzékelhesse közlendőd valódi súlyát.

Nem árthat, ha pontokba szeded a gondolataidat. De ha kedvezőtlen a fogadtatás, véletlenül se emeld fel a hangod, ne kiabálj, ne zsörtölődj, ne csapkodd az ajtót! Ha a szüleid nem értenek veled egyet, kérd, hogy indokolják meg a döntésüket. Ha tisztában vagy az ő ellenérzéseikkel, máris tudod, mire kell a jövőben jobban odafigyelned. Vezess naplót a hozzáállásodban, a viselkedésedben bekövetkezett változásokról, s ha eljön az idő, egy újabb beszélgetés alkalmával lesz mire hivatkoznod.

Ha pillanatnyilag nem is kapsz több függetlenséget, még semmi esetre sem kell letenned a nagyobb szabadságról. A kamaszéveid során számtalanszor előkerül még ez a téma: minél érettebb, komolyabb vagy, törekvéseid annál meggyőzőbbek lesznek a szüleid számára.

(KamaszPanasz - O.K.T.)