#Lélek #konfliktus

267 db cikk a témában

Tanulj meg vitatkozni!
#vita
2022.06.24.

Tanulj meg vitatkozni!

Vitatkozni jó, vitatkozni hasznos, vitatkozni művészet, amit már gyermekkorban tanítani kellene. Elég komoly súllyal bíró megállapítások ezek, de igazak. A vitatkozás nagy kincsnek és fegyvernek számított már az ókorban is. Na ez nem az egymás torkának ugrós, alaptalan vádakkal és szidalmakkal tarkított ordibálást jelenti, hanem az ész érveken alapuló, a realitás talaján maradó vélemények közlését és megvédését.

Agresszió – Mit tegyünk vele?
#agresszió
2022.06.07.

Agresszió – Mit tegyünk vele?

Az agresszió megfogalmazása nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk. Agresszió alatt általában olyan viselkedést értünk, ami fizikailag vagy verbálisan (azaz szavakkal) sért egy másik embert vagy rombolja a környezetét, tárgyait.

Nem szégyen a futás, miként védheted meg magad, ha megtámadnak?
#támadás
2022.06.04.

Nem szégyen a futás, miként védheted meg magad, ha megtámadnak?

Veszélyes világban élünk. Hol van már az a kor, amikor nyugodtan nyitva hagyhatta bárki az otthona ajtaját, mert nem kellett attól tartania, hogy illetéktelenek besurrannak és visznek, amit csak tudnak. Vagy amikor hajnalban kitették a friss pékárut és tejet a bolt ajtaja elé és nem nyúlt hozzá senki?

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?
#felnőtt
2022.05.25.

Felnőtt vagyok! Miért nem érti meg senki sem?

Amikor betöltjük a 18 éves kort, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. De egészen más az, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

Hogyan kezeld a kritikát?
#kritika
2022.05.18.

Hogyan kezeld a kritikát?

A legjobbakkal is megesik, hogy ha negatív visszajelzést kapnak, dühösek lesznek és elkedvetlenednek. Ám fontos, hogy megtanuld a helyén kezelni a negatív kritikát. Ha felismered, hogy tanulhatsz belőle, akkor a kritika erősebbé teheti a kapcsolataidat és segíthet előrelépni a karrieredben. Ha tudni szeretnéd, hogyan kezeld a bántó szavakat, olvass tovább tippjeinkért!

Mit tegyünk a vita hevében? – 4 tipp a hatékony konfliktuskezelésért
#konfliktus
2022.05.05.

Mit tegyünk a vita hevében? – 4 tipp a hatékony konfliktuskezelésért

Konfliktusokba az életünk bármely területén kerülhetünk: iskola, baráti vagy családi kapcsolatok, munkahely, párkapcsolat. A konfliktus a mindennapok természetes velejárója, mellyel mindannyiunknak meg kell küzdeni. Egy vita közben azonban hajlamosak vagyunk érzelmeink rabjává válni, és nem tisztán gondolkodni. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy hamarabb visszataláljunk a józan gondolkodáshoz.

Mitől lesz valaki agresszív?
#agresszív
2022.04.28.

Mitől lesz valaki agresszív?

A kamaszkor egy nagyon érzékeny időszak, amire jellemző lehet a heves érzelemkitörés, a belső frusztráció, a fokozott érzékenység, az önálló identitás keresése, a személyiség fejlődése, valamint a tényleges fizikai erő megjelenése, ami mind-mind hozzájárulhat az agresszív viselkedés kialakulásához. Szülőként és pedagógusként azonban a valódi agresszió és a kamasz indulatosabb érzelmi megnyilvánulásának elkülönítése nem mindig egyszerű feladat.

5 konfliktuskezelési módszer - Mikor melyik válhat be?
#konfliktus
2022.04.23.

5 konfliktuskezelési módszer - Mikor melyik válhat be?

Gyakran előfordul a legjobb barátok között is, hogy vita támad, vagy azt érzed, hogy „valami nem stimmel”, már nem úgy viselkedik veled, mint korábban. Ilyenkor robbanhat ki egy konfliktus, aminek a megoldása kettőtökön múlik.

A szavaknak súlya van! Vigyázz, hogyan használod őket!
#ciki
2022.04.20.

A szavaknak súlya van! Vigyázz, hogyan használod őket!

A bebiflázott versnek egyetlen sora sem jut eszedbe feleléskor. Ciki. Elfeledkeztél édesanyád születésnapjáról. Ciki. Sárga harisnyát vettél fel az iskolai ünnepségre. Ciki. Mi lehet ezeknél is cikibb? A cikizés. Annak is a durva, parttalan fajtája.

Valóban létezik a testvérféltékenység?
#testvér
2022.03.22.

Valóban létezik a testvérféltékenység?

Most őszintén: voltál már féltékeny a testvéredre? Magadnak bevallhatod, hiszen a mindennapos viták, veszekedések, huzavonák mögött bizony nagyon gyakran ez áll. Természetes érzés, amivel minden embernek meg kell küzdenie, akinek testvére van - csak az nem mindegy, hogy meddig tart, milyen intenzitású, illetve hogyan tudsz felülkerekedni rajta.

#randi
2022.03.12.

7 tipp, hogy lefoglald magad szakításkor

Szakítás után nehéz olyan tevékenységet találni, amivel lekötheted a figyelmedet, hogy ne folyamatosan arra gondolj, mit kellett volna másképp csinálnod. Néha csak egy kis figyelemelterelésre van szükséged, hogy segítsen átvészelni a nehéz időszakot.

Hogyan neveljük a szüleinket?
#szülő
2022.01.30.

Hogyan neveljük a szüleinket?

A szülők olykor úgy érzik, mindenhatók és mindent jobban tudnak nálunk, ami rendkívül bosszantó érzés tud lenni. Különösen akkor igaz ez, ha még mindig szeretnének minket a „pici gyerek szerepben” tartani, és nem veszik észre, hogy már nekünk is vannak önálló gondolataink és képesek vagyunk magunk döntéseket hozni. Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatsz, ami könnyebbé teheti a szüleiddel való együttélést és kommunikációt.

Néha engedd meg magadnak a szomorúságot!
#szomorúság
2021.12.28.

Néha engedd meg magadnak a szomorúságot!

Az élet nem csak vidám és örömteli percekből áll. Ha néha elfog a szomorúság, azt is fogadd el. Most ez van. Egyszer fent, máskor lent. A harmóniába ez is beletartozik.