Lélek, konfliktus

#Lélek #konfliktus

259 db cikk a témában

Fejfájás vagy hasfájás? Lelki oka is lehet
#fej
2024.04.18.

Fejfájás vagy hasfájás? Lelki oka is lehet

Gyakran fáj a fejed vagy a hasad? Az orvosok tehetetlenül állnak az előtt, hogy miért fáj a szíved, mellkasod? Rendszeresen vannak váll- és hátfájdalmaid? Lehet, hogy nem csak az orvos rendelőjében kell kopogtatni, hanem egy pszichológusnál is.

Mi az a mediáció?
#mediáció
2024.03.26.

Mi az a mediáció?

Vitás helyzetekben segítséget jelenthet egy harmadik, független fél jelenléte, aki segít megtalálni a megfelelő megoldást. Vitás helyzetben fordulhatunk mediátorhoz segítségért. Mi az a mediáció?

A sírás jelentősége
#sírás
2024.02.29.

A sírás jelentősége

Szoktál sírni? Minden bizonnyal, hiszen ki előbb, ki később, de idővel mindenki eljut arra a pontra, hogy sírni kezd. Miért sírunk? Mert az érzelmeink erre kényszerítenek. Sírunk, ha fáj, ha meghatódunk, ha csalódás ér, ha haragszunk, ha siker ér. A sírás egyszerre fizikai és lelki folyamat, de egyénenként eltér, hogy ki mennyire hajlamos rá.

Hogyan neveljük a szüleinket?
#szülő
2024.02.03.

Hogyan neveljük a szüleinket?

A szülők olykor úgy érzik, mindenhatók és mindent jobban tudnak nálunk, ami rendkívül bosszantó érzés tud lenni. Különösen akkor igaz ez, ha még mindig szeretnének minket a „pici gyerek szerepben” tartani, és nem veszik észre, hogy már nekünk is vannak önálló gondolataink és képesek vagyunk magunk döntéseket hozni. Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatsz, ami könnyebbé teheti a szüleiddel való együttélést és kommunikációt.

Mit tegyél, ha kiabálnak veled?
#kiabál
2024.01.13.

Mit tegyél, ha kiabálnak veled?

Nem árt, ha tudod, hogy kell kezelni azokat, akik kiabálnak veled. Sajnos rengeteg olyan ember van, aki észre sem veszi, ha durván viselkedik a körülötte lévő személyekkel. A helyzet roppant kellemetlen lehet, főleg ha egy olyan személyről van szó, aki fontos neked, például egy családtag, partner vagy barát.

Karácsonyi tanácsok egy pszichológustól
#karácsony
2023.12.25.

Karácsonyi tanácsok egy pszichológustól

Úgy tartják, hogy a karácsony az év egyik legboldogabb időszaka. A nagy boldogságba azonban bele-bele vegyül némi keserűség is, ami a szervezéssel, ajándékozással együtt jár. Ez természetes, viszont az már csak rajtunk áll, hogy hogyan oldjuk meg a helyzeteket.

Hogyan ünnepelj stresszmentesen?
#karácsony
2023.12.17.

Hogyan ünnepelj stresszmentesen?

Az ünnepek kisgyermekként nagyon egyszerűnek tűnnek: rengeteg finom étel, sok-sok tradíció, várakozás, és meglepetés - erről szólt az egész. Ám ahogy telnek az évek, a karácsonyra és az ünnepekre való készülődés is sokkal inkább stresszesebb lesz, mint meghitt. Rengeteg házi feladat, ajándékötletek (amikről nem tudjuk, hogy jók-e vagy sem), családi veszekedések és összekapások. Ezek az incidensek elvehetik a karácsony igazi szellemét.

Hogyan kérj bocsánatot?
#megbocsát
2023.11.27.

Hogyan kérj bocsánatot?

Barátságban és szerelemben is vannak hullámhegyek és -völgyek. A legjobb barátnők is összekaphatnak néha egy kicsit. Előfordulhat, hogy meggondolatlanul fejezzük ki magunkat, vagy dühünkben azt bántjuk meg, aki a legkevésbé szolgált rá. Hogyan nyerjük el a bocsánatát?

Hogyan nyerd vissza szüleid bizalmát?
#bizalom
2023.11.19.

Hogyan nyerd vissza szüleid bizalmát?

Két hónappal ezelőtt vesztettem el a szüleim bizalmát, és mindent megtettem, hogy visszanyerhessem, de semmi sem segít. Nem tudom, mit tegyek. Kértem, hogy hadd aludhassak az egyik barátomnál, úgy, hogy az anyukája is otthon lett volna, és abszolút elutasítóak voltak. Már nagyon unom, hogy állandóan otthon vagyok!

5 konfliktuskezelési módszer - Mikor melyik válhat be?
#konfliktus
2023.11.05.

5 konfliktuskezelési módszer - Mikor melyik válhat be?

Gyakran előfordul a legjobb barátok között is, hogy vita támad, vagy azt érzed, hogy „valami nem stimmel”, már nem úgy viselkedik veled, mint korábban. Ilyenkor robbanhat ki egy konfliktus, aminek a megoldása kettőtökön múlik.

Mit kell tudnunk a stresszről?
#stressz
2023.10.10.

Mit kell tudnunk a stresszről?

”A stressz az élet sava-borsa”. „ Stressz - mentes állapot a halál”. „A stressz nem mindig valamely káros hatás következménye”. „A stressz nem olyasmi, amit el kell kerülni.” – Dr. Selye János gondolatai a stresszről ma is örökérvényűek.

5 módja annak, hogy tisztelettel ne érts egyet
#egyetértés
2023.10.02.

5 módja annak, hogy tisztelettel ne érts egyet

Könnyebb egyetérteni, mint nem egyetérteni. De sokat tanulhatunk azokból a beszélgetésekből, ahol hiába nem értenek egyet a felek, mégis tudnak racionálisan hallgatni és beszélgetni.