kritika
#Lélek

Hogyan kezeld a kritikát?

2023.05.26.
1 perces olvasási idő

A legjobbakkal is megesik, hogy ha negatív visszajelzést kapnak, dühösek lesznek és elkedvetlenednek. Ám fontos, hogy megtanuld a helyén kezelni a negatív kritikát. Ha felismered, hogy tanulhatsz belőle, akkor a kritika erősebbé teheti a kapcsolataidat és segíthet előrelépni a karrieredben. Ha tudni szeretnéd, hogyan kezeld a bántó szavakat, olvass tovább tippjeinkért!

Lélegezz

A szavaknak hatalmas súlya van, ez tény. Ha egy mondattal éppen nagyon megbántottnak vagy mérgesnek érzed magadat, vegyél egy nagy levegőt. Legszívesebben elbőgnéd magad? Menj egy kicsit arrébb, hogy egyedül lehess. Ez segíteni fog abban, hogy lehiggadj és átgondold a helyzetet, így később megfelelően reagálhatsz.

Gondold át az érzéseidet

Kérdezd meg magadtól, miért is vagy mérges? A sokk miatt van? Vagy a bukástól való félelem miatt? Ha megtalálod az érzelmeid gyökerét, akkor könnyebb lesz ezeket az érzelmeket elválasztanod az adott szituációtól is, ezáltal pedig sokkal objektívebben tudod feldolgozni a kritikus véleményeket.

Fontos, hogy ki kritizál

Ha olyan valaki kritizál, akinek a véleménye számít neked, akkor annak még nagyobb súlya van. Ha megérted a másik személy nézőpontját, akkor az segíthet megérteni, elemezni a saját viselkedésedet is. Ám, ha a téged kritizáló személy véleménye nem nagyon érdekel, akkor nem szabad hagynod, hogy egy kritikus hozzászólással megbántsanak vagy felidegesítsenek.

Döntsd el, hogy jogos volt-e

A kritikának lehet igazságtartalma, még ha nem is akarod magadnak bevallani. Próbálj az egész helyzetre kívülállóként tekinteni. Képzeld el, mit tanácsolnál egy barátodnak ugyanebben a szituációban. Ám akkor, ha semmi alapja nincs a kommentnek, akkor érdemes elbeszélgetned a kritizálóval. Lehet, hogy egy félreértés bújik meg az egész helyzet mögött. Ha ez sem segít, fogadd el, hogy mindenki ragaszkodik a saját véleményéhez, és ezen nem tudsz változtatni - lépj tovább.

Kritizálj hatékonyan

Miközben próbálsz előállni a válaszoddal, fontos tudnod, hogy te hogyan tudnád a leghatékonyabban megfogalmazni a véleményedet. Gondold végig, hogy a másik személy mennyire képes kezelni a helyzetet, illetve az adott eset mennyire fontos a számodra.

Amikor kritizálsz valakit vagy valamit, mindig találd meg a megfelelő időt és helyzetet, mikor azzal előhozakodsz. Fókuszálj a tényekre ahelyett, hogy személyeskednél, és ajánlj megoldásokat vagy lehetséges változtatásokat, amivel mindketten elégedettek lennétek.

(KamaszPanasz - Gy.A. - health24.com)