#Lélek

A boldog párkapcsolatok titkai

2009.07.24.
2 perces olvasási idő

Egy jó kapcsolat nem működik magától – tenni kell érte. Csokorba gyűjtöttük nektek, mire érdemes odafigyelni, hogy szerelmetek tartós maradhasson.

Emlékezzetek az együtt töltött kellemes percekre. Bármennyire kellemetlen, vészterhes helyzetbe is kerültök, igyekezzetek a szép, közös emlékekből táplálkozni, hiszen szerelmeteket számtalan feledhetetlen, pozitív élmény kísérte.

Nem kell mindig elnézést kérni

Hiba azt gondolni, hogy feltétlenül valamiféle végkövetkeztetésre kell jutni, bocsánatért kell esedezni egy-egy hangosabb vitát követően. Sokkal célravezetőbb stratégia, ha például egy esti szócsatának úgy vetünk véget, hogy mindkét fél megpróbál nyugovóra térni. Hiába minden erőfeszítés, képtelenség megváltoztatni a párunkat. Pedig a viták forrása a legtöbb esetben az eltérő felfogásból, személyiségből és értékrendből táplálkozik. Ahelyett, hogy parttalan vitába bocsátkozn

A boldog párkapcsolatok titkai

ánk valami jelentéktelen apróság miatt, sokkal bölcsebb okos stratégiaként továbblépni.

Nem kell feltétlenül mindent együtt csinálni

Ha a barátodnak/barátnődnek nincs kedve veled együtt vásárolni, szórakozni menni, ne akard mindenáron ráerőltetni az akaratodat. Mindenkinek szüksége van némi egyedüllétre. Ráadásul az alkalmankénti szünetek csak szorosabbá fűzhetik a kettőtök közti köteléket. A mindennapos találkákat nem árt időnként egy kis szünettel ritkítani, így mindkettőtöknek kellő ideje juthat saját magára vagy a saját baráti körére.

Az érintés, a közelség jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni

Itt nem kimondottan a szexuális intimitásról van szó, hiszen igenis fontos különválasztani a szexuális és a testi közelséget. A tartós párkapcsolatban élők mindenféle szexuális tartalom nélkül gyakrabban érintik meg egymást. Ha lehetőségük van rá, közel ülnek egymáshoz, hozzáérnek a másik karjához. Ezek az apró gesztusok többet mondanak minden szexuális indíttatású érintésnél.

Az empátia az emberi kapcsolatok egyik alappillére

Az emberi beleérző-képességre feltétlenül szüksége van minden párkapcsolatban élő embernek. Ha képes vagy beleélni magad a partnered helyébe, akár egy vita hevében is átérezheted szavaid bántó súlyát, így egy idő után képes leszel előre kontrollálni önmagad.
Ha a másik valami oknál fogva lehangolt, igyekezz a kedvében járni, de ne légy tolakodó, érezned kell mire van a szerelmednek szüksége: szerencsés esetben ez fordítva is épp így működik. Ez az akár ösztönösen, tudattalanul is fenntartható finom egyensúly mindkettőtöknek segít átlendülni a nehezebb periódusokon.

Az igazság sokszor bántó is lehet

Az őszinteség nem mindig kifizetődő, mármint ami a kritikus megjegyzéseket illeti. Veszekedés közben mindenki könnyebben vagdos sértő szavakat a másik fejéhez. A pillanatnyi felhevült lelkiállapot hevében elhangzó eltúlzott kijelentések akár életre szóló sebeket is okozhatnak.

(O.K.T.)