párkapcsolat
#Lélek

A boldog párkapcsolatok titkai

2009.07.24.
2 perces olvasási idő

Egy jó kapcsolat nem működik magától – tenni kell érte. Csokorba gyűjtöttük nektek, mire érdemes odafigyelni, hogy szerelmetek tartós maradhasson.

Emlékezzetek az együtt töltött kellemes percekre. Bármennyire kellemetlen, vészterhes helyzetbe is kerültök, igyekezzetek a szép, közös emlékekből táplálkozni, hiszen szerelmeteket számtalan feledhetetlen, pozitív élmény kísérte.

Nem kell mindig elnézést kérni

Hiba azt gondolni, hogy feltétlenül valamiféle végkövetkeztetésre kell jutni, bocsánatért kell esedezni egy-egy hangosabb vitát követően. Sokkal célravezetőbb stratégia, ha például egy esti szócsatának úgy vetünk véget, hogy mindkét fél megpróbál nyugovóra térni. Hiába minden erőfeszítés, képtelenség megváltoztatni a párunkat. Pedig a viták forrása a legtöbb esetben az eltérő felfogásból, személyiségből és értékrendből táplálkozik. Ahelyett, hogy parttalan vitába bocsátkozn

ánk valami jelentéktelen apróság miatt, sokkal bölcsebb okos stratégiaként továbblépni.

Nem kell feltétlenül mindent együtt csinálni

Ha a barátodnak/barátnődnek nincs kedve veled együtt vásárolni, szórakozni menni, ne akard mindenáron ráerőltetni az akaratodat. Mindenkinek szüksége van némi egyedüllétre. Ráadásul az alkalmankénti szünetek csak szorosabbá fűzhetik a kettőtök közti köteléket. A mindennapos találkákat nem árt időnként egy kis szünettel ritkítani, így mindkettőtöknek kellő ideje juthat saját magára vagy a saját baráti körére.

Az érintés, a közelség jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni

Itt nem kimondottan a szexuális intimitásról van szó, hiszen igenis fontos különválasztani a szexuális és a testi közelséget. A tartós párkapcsolatban élők mindenféle szexuális tartalom nélkül gyakrabban érintik meg egymást. Ha lehetőségük van rá, közel ülnek egymáshoz, hozzáérnek a másik karjához. Ezek az apró gesztusok többet mondanak minden szexuális indíttatású érintésnél.

Az empátia az emberi kapcsolatok egyik alappillére

Az emberi beleérző-képességre feltétlenül szüksége van minden párkapcsolatban élő embernek. Ha képes vagy beleélni magad a partnered helyébe, akár egy vita hevében is átérezheted szavaid bántó súlyát, így egy idő után képes leszel előre kontrollálni önmagad.
Ha a másik valami oknál fogva lehangolt, igyekezz a kedvében járni, de ne légy tolakodó, érezned kell mire van a szerelmednek szüksége: szerencsés esetben ez fordítva is épp így működik. Ez az akár ösztönösen, tudattalanul is fenntartható finom egyensúly mindkettőtöknek segít átlendülni a nehezebb periódusokon.

Az igazság sokszor bántó is lehet

Az őszinteség nem mindig kifizetődő, mármint ami a kritikus megjegyzéseket illeti. Veszekedés közben mindenki könnyebben vagdos sértő szavakat a másik fejéhez. A pillanatnyi felhevült lelkiállapot hevében elhangzó eltúlzott kijelentések akár életre szóló sebeket is okozhatnak.

(O.K.T.)