szerelem
#Lélek

Miért leszünk szerelmesek?

2023.08.24.
1 perces olvasási idő

Hogy miért dönt két ember egymás mellett, ezt a kutatásokban még mindig nem tudják pontosan megmagyarázni. Az evolúciós biológiát figyelembe véve, mindenekelőtt az új nemzedék érdekében történik, ám a pszichológusok más indítékot látnak emögött.

Mit jelent az álomférfi vagy az álomnő?

Ezt még a tudósok sem tudják pontosan megmondani. A jobbik feledet véletlenül egy szórakozóhelyen ismerted meg és szerettél bele? Akkor biztosan jól el tudod magyarázni néhány szóban, hogy miért éppen ennek a kissé kerekded személynek kell lennie, és nem annak a magasra nőtt, sovány embernek a szomszédos asztaltól. Nem tudod? Üdvözlünk a klubban!

Miért szeretünk bele valakibe?

Ez egy nagyon magával ragadó, mégis megmagyarázhatatlan kérdés. Jónéhány tudós azonban úgy véli, hogy egyáltalán nem tudatosan választjuk ki vágyaink tárgyát, és egy szintén tudat alatti benyomás vonz egy másik embert bennünk.

Mindig csak az orrunk után, szólhatna innentől a mottó a álompasi és álomnő keresésére. Az állatvilágban legalábbis működik: Az egerek „kiszagolják”, hogy a potenciális partner genetikusan passzol-e hozzájuk. Hasonló mechanizmusokat sejtenek a tudósok az embereknél is. Valóban azt mutatják a kutatások: Mi is lehetőleg a szaglásunk alapján követjük a szeretett dolgokat.

Nőknek kellett a tudomány nevében órákig használt férfi pólókat szagolgatniuk, és ebből következtetni a viselője vonzerejére. Ismeretlenül választottak, mindig a hozzájuk genetikailag passzoló személyt. Hogy valóban a férfiak feromonjának tulajdonítható-e a vonzódás, az egyébként vitatott, a parfümipar állítása ellenére.

Hasonló a hasonlóhoz jól passzol

Érthetőnek tűnik, hogy mindenekelőtt azt vesszük figyelembe, hogy néz ki a pultnál ülő nő vagy férfi. Egy szabályos arcot nemcsak annyira vonzónak találunk, hanem valószínűleg azt is jelzi, hogy az illető különösen egészséges, és jó génjei vannak. A heteroszexuális nők legtöbbször ugyan a vonzerő alapján ítélnek, de néha a férfi anyagi helyzete is döntő lehet.

Minél nagyobb a kulturális gazdagság egy országban, és minél nagyobb az egyenjogúság, annál kevésbé különböznek a kívánságaik partnerválasztáskor. A kulturális fejlődés tehát felülírhatja a biológiai tényezőket. Ezt a szociológiai kutatások is kimutatták. Ha például a partnered abban járatos, ami téged is érdekel, az a normális. A párok gyakran ugyanabból a szociális környezetből származnak.

A pszichológusok is azt mondják: hasonló a hasonlóhoz jobban illik. A kapcsolatok konfliktus-mentesebbek, és ezért tartósabbak, ha a két embernek ugyanolyanok az életkörülményei, vagy hasonló szociális státuszuk van. A könyvek, filmek és természetesen a nevelés is ugyancsak befolyásolják az elképzeléseinket a kapcsolatokról.

(KamaszPanasz - Sz.D.L. - stern.de)