szex
#Vágyak

Határok a szexben

2023.04.28.
2 perces olvasási idő

Meddig mehetünk el a szexuális együttlét különböző formáiban? A válasz egyszerű: addig, ameddig mindkettőtök számára örömet szerez a dolog.

Azonban egy párkapcsolatban előfordulhatnak olyan pillanatok, amikor az egyik fél szeretne valami újat kipróbálni, vagy következő szintre lépni, de a másik erre még nem felkészült vagy számára teljesen idegen a szexuális együttlét e formája.

Jobb mindent megbeszélni

A legtisztább, legegyszerűbb és legőszintébb út, ha kimondjuk a vágyainkat. Meg van az esélye, hogy nemet mondanak rá, de így tiszta lappal nem érhet sok meglepetés. A másik oldalon pedig azt fontos észben tartani, hogy bármikor mondhatunk nemet.

Ha az egyik fél beleegyezik a másik kívánságába anélkül, hogy valóban vágyna rá, akkor kicsi az esélye, hogy élvezni fogja. Gondoljunk csak bele egy lány helyzetébe, aki nagyon szereti a barátját, és azt kéri tőle a fiú, hogy feküdjenek le. A lány erre még nem felkészült, kíváncsi, de még húzódzkodik, mégis belemegy, mert nem szeretné elveszteni a párját. Nem sokkal később szakítanak. Mindketten cudarul érezhetik magukat, a lány azért, mert úgy érzi, hogy átverték, a fiú pedig ezt az üzenetet érzékelve zavart és bűntudatos lehet.

Szexuális határok

Nem hibáztathatjuk egyikőjüket sem, hiszen: az egyik fél motivációja az volt, hogy örömöt szerezzen magának, a másik fél motivációja pedig az, hogy kapcsolatot alakítson ki és tartson meg. Az egyik fél annyit mondott, hogy „hát jó, végül is megpróbálhatjuk”, miközben arra gondolt, hogy „megadom neked, de cserébe ne hagyj el, maradj velem”.

A fiú csak annyit hallott meg, hogy „benne vagyok”, a bizonytalan hang viszont elsiklott a füle mellett. Ez a kommunikációs zűrzavar azért alakulhatott ki, mert egészen más céljaik voltak, és nem fogalmazták meg világosan saját vágyaikat.

Orális, anális és társaik

A szexuális együttlétnek és örömszerzésnek több formája is van. Ha az egyik fél azonban még idegenkedik valamitől, akkor könnyen a visszájára fordulhat a dolog. Ha félelemmel, esetleg undorral fordul az együttlét egyik típusa felé, akkor sem ő, sem a párja nem tudja élvezni az együtt eltöltött időt. Hiszen így nem tudja kellőképpen átadni magát az élvezeteknek, ezeket az apró rezdüléseket a párja is megérzi, és nem lesz teljes az élvezet. Ezért igazán fontos, hogy közös megegyezésen alapuljon, hogy meddig lehet elmenni.

Határok

A szexuális életben nincsenek konkrét határok. Vannak kulturális szokások, szubkultúrák terén is nagy eltérések lehetnek, de tulajdonképpen a határainkat mi magunk állítjuk fel. Ezernyi tanácsot lehet arról olvasni, hogy mit szabad és mit nem, mikor jön az ideje bizonyos dolgoknak (mikor fogd meg a kezét, mikor simogasd meg, mikor van itt az ideje az első együttlétnek.) Ezek persze támpontul szolgálhatnak a még avatatlan kamaszoknak, de vétek lenne csak ezekre a hetekben és hónapokban kifejezett értékekre hagyatkozni.

Akkor van itt az ideje, ha felkészültél rá. Ezért van az, hogy bizonyos párok várnak hónapokig vagy évekig, míg mások hetek után egymásnak esnek. Egyik útra sem tudjuk rámondani, hogy helyes vagy helytelen, ciki vagy menő… Csak az számít, hogy számodra mi az az út, amit egy kapcsolatban be szeretnél járni, mi az, ami egy szexuális együttlét adni tud számodra.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)