drog
#Vágyak

Élvezeti szerek és nemi élet

2010.10.29.
1 perces olvasási idő

Az élvezeti szerek káros hatásairól sok helyen olvashatsz, de lehet, hogy azt még nem hallottad, hogy ezek komoly hatást gyakorolhatnak a libidóra, az orgazmuskészségre, a sperma minőségére, illetve lányoknál a későbbi terhességre, a magzat fejlődésére.

Az alkoholtól sokan bátorságot, nagyobb magabiztosságot remélnek, pedig épp ellenkezőleg is hathat az alkohol. Sőt! A még fejlődésben lévő kamasz szervezetben komolyabb károsodást okoz. A krónikus alkoholfogyasztás a testi és lelki fejlődést egyaránt negatívan érinti.

A dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikófaktora. Az erekben meszes plakkok lerakódását okozza, és nemcsak a szív és az agya ereiben, hanem a nemi szerveket ellátó erekben is. A merevedési zavar sok esetben szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza. Jól gondold meg, hogy megéri-e ez a szenvedély.

A drogozás több szervi károsodást okoz, ezek közül is kiemelendőek a pszichés károsodások. Amennyiben kóros függőség alakul ki valamilyen élvezeti szertől, akkor az életben központi szerepet kap a káros szenvedély/noxa iránti vágy kielégítése, a többi dolog emellett másodrendűvé válik. Tehát a pszichés függőség kialakulása után már kevésbe kap hangsúlyt a barátság, a szerelem, a szex, egyszóval egyfajta lelki sivársággal is jellemezhető a folyamat.

Ne csak saját magadra figyelj oda. Az nem elég, ha te ellenállsz a káros szenvedélyek kísértésének. Ha valaki a környezetedben elcsábul, akkor próbálj meg szakembertől segítséget kérni.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)