drog
#Drog, cigi, alkohol

Hogy ellen tudj állni a kísértésnek!

2009.05.31.
2 perces olvasási idő

Egy káros szenvedély abbahagyása, különösen, ha annak régebb óta rabja vagy, nem könnyű. Erős elhatározást, kitartó erőt, rengeteg időt, és önmagad iránti türelmet kíván. Ha elsőre nem sikerül elhatározásodat véghezvinni, ne csüggedj. Végy egy nagy levegőt, és kezdd újra! Néhány hasznos tippel megpróbálunk segíteni.

Amennyiben úgy érzed, egyedül nem sikerül végigvinni a leszokással járó testi-lelki megpróbáltatásokat, ne szégyellj segítséget kérni, legalább is az elején! Ne feledd, az első és legfontosabb lépés mindig annak beismerése, hogy problémád van! Akár a háziorvosodhoz fordulsz, akár egy leszokást segítő csoportterápiát választasz, bizonyára hasznos tippeket fogsz kapni.

Természetesen megpróbálkozhatsz a leszokással egyedül is, ha úgy érzed, elég erős vagy hozzá! Íme, néhány irányelv, aminek betartásával a siker nem marad el!

Csak egy napra! - Soha ne mondd, hogy soha többé nem gyújtasz rá, nem iszol alkoholt, vagy nem használsz drogot! Lassan járj, tovább érsz! Először csak egy napig bírd ki a káros szenvedélyed nélkül, majd újra és újra csak egy nap legyen cigia kitűzött cél! Ez mindenképpen tartható, így sikerélményt szerzel, mely ösztönöz a továbbiakra. Napról napra erősebb leszel!

Tetteidért vállald a felelősséget! - Senki nem kényszerített a dohányzásra, italozásra, vagy a drogozásra! A Te választásod volt, ugyanígy Te döntöttél most úgy, hogy leszoksz! A tudat, hogy Te döntesz az életedről, sokat segíthet!

Kerüld a csábító helyzeteket! - Amennyiben olyan társaságba hívnak, ahol tudod, hogy a többség cigarettázni, inni, vagy drogozni fog, utasítsd el a meghívást, bármilyen csábító is az ajánlat! Nyugodtan mondd el, hogy éppen szeretnél leszokni, s nem érzed magad még olyan erősnek, hogy ellen tudnál állni a helyzet adta csábításnak. Sokkal könnyebb nemet mondani egy-két embernek, mint egy egész társaságnak!

Kerüld a felügyelet nélküli bulikat! Te is tudod, hogy egy szülők nélküli buli leginkább a cigiről, drogról és piálásról szól. Inkább hagyj ki egy bulit, mint olyan dolgot csinálj, amit később megbánhatsz! És ne feledd, soha ne ülj olyan autóba, amit ittas személy vezet! Még akkor se, ha ez azzal jár, hogy a szüleidnek kell telefonálni!

Tanulj a nyomásból! - Ne feledd, hogy a rád nehezedő nyomásból még tanulni, erősödni is lehet! Mindez arra jó, hogy megtanulj felelősséget vállalni önmagadért! Minden egyes ellenállással egy új lépést teszel a felelősségteljes felnőtté válás útján!

Elhatározásodról beszélj szüleidnek és barátaidnak is! - Akik a legjobban szeretnek, azok vigyáznak rád, és szívesen segítenek is! Bármikor, mikor úgy érzed, feladod, megértő buzdításuk segíteni fog!

Találd meg a számodra legjobb utat! - Vannak, akik csoporttal, vannak, akik egyedül tudnak jobban leszokni. Bármelyik is álljon hozzád közelebb, ne feledd, hogy az első napok a legnehezebbek! Ne add fel, meg tudod csinálni!

Keress egészséges alternatívákat! - Ha úgy érzed, majd meghalsz egy szál cigarettáért,egy pohár borért, vagy egy kis drogért, kérdezd meg magadtól, mi mással tudnád enyhíteni a vágyat, mi az, ami elterelheti a figyelmedet!

Keress alternatívákat magányosságod, depressziód, alacsony önbecsülésed legyőzésére! Hívj fel valakit telefonon, menj el sétálni, hallgass zenét, vagy olvass egy jó könyvet, válaszolj rég meg nem válaszolt e-mailekre! Esetleg iratkozz be egy nyelvtanfolyamra! Tervezd meg a jövőd, írj listát azokról a dolgokról, melyeket szeretsz magadban, vagy azokról az emberekről, akikre igazán számíthatsz!

Légy türelmes magaddal! - Amennyiben kissé "megbotlasz" s mégis elcsábulsz egy cigi vagy egy pohár erejéig, ne úgy vedd, hogy elbuktál! Ne hidd, hogy reménytelen eset vagy! Egyszerűen csak Te is ember vagy, aki esendő! Vállald magaddal szemben, vond le az eset tanulságát, s később meríts erőt belőle! Gondold át, mi volt az a helyzet, ki volt az a személy, aki miatt botlottál, s később, hogyan tudnád ezt kivédeni!

Meg tudod csinálni! Azzal, hogy nemet mondasz a dohányzásra, az alkoholra vagy a drogra, máris pozitív döntést hoztál! Igent mondtál az önfejlődésre, a felelősségteljes, egészséges felnőtté válásra!

(KamaszPanasz)