problémás viselkedés
#Szülőknek

A problémás viselkedés jelei

2023.02.21.
2 perces olvasási idő

Sok kamasz mogorva, indulatos és lázadó, de ezt nemcsak az életkorukból adódó változások okozhatják. A súlyos depresszió is produkálhat ilyet, vagy a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a droghasználat. Hogyan különböztesse meg a szülő a kamaszkori viselkedést a problémás viselkedéstől?

Az első figyelmeztető jelek

Lehetetlen felsorolni valamennyi figyelmeztető jelet, ráadásul azok személyenként eltérőek lehetnek. Vannak azonban olyan általános tünetek, amelyeket a szülőnek vészjelzésként kell értelmeznie, és minél hamarabb beszélned kell a gyermekeddel és másokkal – tanárokkal és orvosokkal -, akik segíthetnek a probléma megoldásában.

Lehet, hogy nem egyszerű felismerni, de a te gyermekednek ugyanúgy megvannak a mindennapos szokásai, mint neked. Ha a viselkedésében hirtelen változás tapasztalható, azt határozottan figyelmeztetésnek kell tekinteni. Ilyen például, ha a gyermek alvási szokásaiban változás áll be. Tény, hogy a tizenévesek szeretnek aludni, és nem ritka, hogy hétvégén délig ágyban maradnak. De ha elkezdenek rendszeresen korán kelni, vagy rendszeresen a szoksásosnál is később kelnek, azt figyelmeztető jelnek kell tekintenünk.

Ha pedig az iskolai teljesítményük romlik, illetve elkezdenek lógni a suliból, akkor biztosra kell vennünk, hogy valami gond van. Az iskolába járás a diákok életének legfontosabb része, itt megszerezhetik azt a műveltséget, amire a jövőjük szempontjából szükségük van.

A legtöbb tizenéves nagyon keveset árul el arról, hogy hogyan telt a napja, de ha ez a titkolózás kezd túlzott mértéket ölteni, ha több ízben hazugságon kapjuk őt, vagy olyan új barátokra tesz szert, akik távolról sem illenek hozzá (nem csak a megjelenésük miatt), akkor valószínűleg van okunk az aggodalomra.

A valós veszély jelei

Ha elég leleményes a gyermeked, a legfigyelmesebb szülők sem ismerik fel a figyelmeztető jeleket. De a legtöbb esetben, ha figyelünk, még időben észre lehet venni a bajt, és vissza lehet fordítani, mielőtt valóban bekövetkezne a katasztrófa.

Ha a gyermeked környezetében drogot találsz vagy droggal kapcsolatos dolgot (ha nem vagy járatos a témában, érdemes kicsit tájékozódnod, hogy felismerd), azonnal cselekedned kell, mielőtt túl késő lesz. Ehhez hasonlóan, ha a gyermeked nem fürdik naponta, vagy ugyanazt a ruhát viseli egyfolytában, akkor valami határozottan nem stimmel. Beszélj vele, és próbálj meg segíteni neki!

Ha hirtelen nemtörődöm lesz, nem foglalkozik semmivel, illetve a környezetére vagy önmagára ártalmassá válik, azonnal segítséget kell nyújtani a számára – különösen abban az esetben, ha kárt tesz magában (például vagdossa magát), illetve fennáll ennek a veszélye. Ha azt tapasztalod, hogy a gyermeked fegyvert vett magához, például egy kést, vagy esetleg lőfegyvert, ne félj értesíteni a rendőrséget! Úgy érezheted, hogy ezzel elárulod őt, de hosszú távon mindezt a gyermekedért teszed.

A kamaszkor nehezebb lehet, mint amilyen a te idődben volt. A mai tizenéveseknek nagyobb nyomással kell megbirkózniuk, mint az előző generációknak. Ezt a kamaszok különböző módon reagálják le. Figyelni kell őket, és segíteni nekik, ha szükséges. Ez egy szerető szülő feladata.

(KamaszPanasz - H.P. - yourteenager.co.uk)