iskola
#Szülőknek

7 tipp, hogy segíts megbirkózni a vissza a suliba rosszkedvvel

2023.08.30.
2 perces olvasási idő

Míg néhány tini tényleg nagyon várja az iskolakezdést, addig mások egyfajta félelmet éreznek a nyári szünet végéhez érve. Ha gyermeked kevésbé izgatott az új tanév miatt, akkor próbálj meg segíteni a neki feldolgozni a vissza az iskolába rosszkedvet.

1. Erősítsd meg érzéseit

Ne hagyd figyelmen kívül a gyereked aggodalmait az iskolát illetően. Ha valami olyasmit mondasz, mint például: "Ne legyél ilyen drámai, az egész nyarad szabad volt!", csak ronthat a helyzeten.

Mondj olyasmit, hogy "Tudom, hogy szomorú vagy amiatt, hogy mindjárt vége van a nyárnak." Tanítsd meg felismerni és megnevezni az érzéseit, és segíts megérteni, hogy az érzései normálisak.

2. Segíts neki a pozitívumot meglátni

Ahelyett, hogy a nyár végének a negatív aspektusait nézné, segíts néhány pozitívumot meglátni az új tanévben. Beszéljetek olyanokról, amiket nagy izgalommal várhat, mint például a sportot, fotós iskolát, jogosítvány szerzést.

3. Beszéljétek meg az iskola utáni tevékenységeket

Attól függetlenül, hogy nem minden tinit érdekelnek a tudományos dolgok, még várhatják az iskolát, ha utána olyan tevékenységet végezhetnek, amit élveznek. Beszéljétek meg, hogy milyen típusú klubokba szeretne járni, milyen tevékenységeket szeretne végezni. Ha nincs semmi kínálat az iskolában, ami tetszene neki, akkor beszéljetek más lehetőségekről is - mint például művészeti osztály, vagy önkénteskedés.

4. Ütemezz be szórakoztató tevékenységeket

A legjobb módja a rosszkedv elűzésére, ha van valami program, amit várhat.

Ütemezz be egy szórakozást minden hónapra, vagy kétszer a tanévben. Vegyél jegyet egy koncertre, tervezz túrát a hegyekbe, vagy egy városlátogatást. Írd be a naptárba, és beszéljetek róla.

5. Vond be a vissza az iskolába vásárlásba

Azért, hogy ne kelljen szembenézniük a tényekkel, sok tini elkerül minden iskolával kapcsolatos tevékenységet, a vásárlást is beleértve. De azzal, hogy elkerüli a valóságot, még nem fogja késleltetni az iskolakezdést.

Ütemezz be egy vissza az iskolába tanszer és ruhavásárlást, és ragaszkodj hozzá, hogy a gyereked is menjen. Tedd szórakoztatóvá a vásárlást, és segíts neki szembenézni a közelgő tanévvel.

6. Vissza az iskolába buli

Sok tizenéves az iskolakezdés miatt a barátok, klikkek, szociális helyzetben történi változások miatt aggódik. A vissza az iskolába buli szervezése segíthet a gyereknek még az iskola előtt kapcsolatba lépni a barátaival. Egy egyszerű pizza parti, vagy kerti sütögetés kiváló módja, hogy kapcsolatokat építsen a következő tanévre.

7. Tegyél különbséget a depresszió és a normális szomorúság között

Fontos, hogy különbséget tudj tenni a normális vissza az iskolába szomorúság és a komolyabb mentális egészségügyi problémák között. Néha az iskolakezdés depresszióhoz, vagy szorongáshoz vezethet. Ha úgy véled, hogy a gyerek komolyabb problémával küzd, kérj szakmai segítséget. Beszélj a tinédzser orvosával, vagy vedd fel a kapcsolatot egy mentális egészségügyi szakemberrel.

(KamaszPanasz – S.A.)