internet
#Szülőknek

Internetes biztonsági tippek szülők számára – 1. rész

2014.12.09.
3 perces olvasási idő

Az első lépés, amit meg kell tennie, hogy tisztességesen elbeszélget gyerekével az internet előnyeiről és hátrányairól, a várható kockázatokról. Fontos, hogy részletesen elmagyarázza neki, mit szabad tennie és mit nem, amikor fellép a világhálóra. Érdeklődjön utána, hogy mi érdekli a gyermekét a neten, milyen dolgokat szokott csinálni a gép előtt ülve, és beszélje meg ezeket gyermekével.

A következő lépés, hogy tudtára adja, Ön mit tart helyesnek és mit nem, ismerteti vele a netezésre és a számítógép használatára vonatkozó szabályokat. Ha szükségesnek érzi, akár írott, szerződéses formájában is felállíthatja a szabályrendszerét, amit ha a gyerek elfogad és aláír, akkor azt következetesen be kell tartania. Így elkerülhetőek az esetleges félreértések és rögzítve lesznek azok a szabályok, amelyekkhez alkalmazkodnia kell mindkét félnek, azok megszegéséért pedig következményekre, szankciókra lehet számítani. Érdemes áttekintenie a legáltalánosabb szabályokat.

InternetNe hagyja, hogy gyermeke túl sok időt töltsön a számítógép előtt

Ha interneten játszik a gyermeke, csak úgy engedje azt, ha előre meghatározza a számára, hogy mennyi ideig játszhat. Ha ezt nem fogadja el, akkor egyáltalán nincs internet. A webhasználatot először is ki kell érdemelni azzal, hogy előtte a tini elvégzi a házi feladatot és a rá kiszabott házi munkákat, csak utána jöhet a szórakozás.

Ez nagyon fontos szabály, a kamasz egészsége is rámehet, ha semmi mást nem tesz, csak az ujjait és a szemeit mozgatja. Sokkal jobb, ha kint, a szabadban játszik, mintha bent ül a tévé, illetve a számítógép előtt. Szervezzen sportprogramokat gyermekének.

Sok szülő számára kényelmes megoldás a Tv és a számítógép, egyfajta bébiszitternek használják ezeket az elektronikai berendezéseket. Egyrészt jó dolog, ha sok a tennivaló, mert a gyerek épp nincs a nyakukon, de ez hamar a visszájára üthet. Nem szabad hagyni elfajulni a helyzetet, a szülő is ragaszkodjon az időlimithez a saját és gyermeke érdekében.

Olyan helyen legyen a számítógép, ahol a gyerek szem előtt van

Lakástól és életvitelbeli szokásoktól függően ez a hely lehet a konyha, a nappali, de semmiképpen sem a gyerek szobája vagy a hálószoba. Sokan nem gondolják végig és teljesen nyugodt szívvel beüzemelik a gyerek szobájában a számítógépet, ráadásul internetkapcsolattal ellátva. Ezt a módit nem ajánlatos követni a tini jólétének érdekében. Az internetre bekötött gép lehetőség szerint olyan helyen legyen, ahol egy felnőtt mindig szemmel tudja tartani a netező kiskorút. A lehető legrosszabb elrendezés az, ha a lakás egy kevésbé kihasznált részén van a gép elhelyezve (tetőtéri szoba, berendezett pince vagy más kieső helyiség), ahol a gyerek szabadon és felügyelet nélkül garázdálkodhat a neten.

Főleg a mai, modern vezeték nélküli megoldások világában lehet problémás a dolog. Célszerű jelszóval levédeni a hálózatot, amit csak a szülő ismer, mert laptop, okos telefon, tablet segítségével a kamasz szinte bárhol rácsatlakozhat az internetre (nem árt odafigyelni arra is, hogy ne legyen a gyermekének saját, titkos szélessávú mobilinternet előfizetése). A szülőnek igenis oda kell figyelnie arra, hogy mit is csinál a gyermeke, amikor belép az online világba.

Tanuljon meg felhasználói szinten számítógépet kezelni!

Képezze magát, hogy gyermekének tudjon mit átadni, de hagyja, hogy Önt is tanítsa a tini, így több időt tölthetnek közösen és hasznosan. Élvezze ki a kamasszal együtt töltött időt, hagyja, hogy a gyerek irányítsa a dolgokat, kérje ki a tanácsát, ha pedig ő kérdezne, akkor legjobb tudása szerint válaszoljon neki. A menet közben felmerülő biztonsági kérdéseket pedig együtt vitassák meg, találják ki közösen a jó megoldást.

Tanítsa meg gyermekének, hogy soha ne találkozzon ismerőssel az Ön tudta nélkül!

Habár ésszerűnek és egyértelműnek tűnik, a gyerekek rendszerint mégsem tartják be ezt az egyszerű, de logikus lépést. Így előfordul, hogy mindenféle gyanú nélkül találkozót szerveznek egy idegennel, akit csak a neten keresztül ismertek meg. Ez azonban nagyon veszélyes lehet, ha azt az Ön tudta nélkül teszik.

A legtöbb kamasz nem érti, hogy miért veszélyes idegennel találkozni, mivel számukra minden körülöttük lévő ember az, de eddigi tapasztalataik alapján, akikkel megismerkedtek nem okoztak csalódást a számukra. Azt a tényt azonban figyelmen kívül hagyják, hogy az eddigi ismerkedéseik során szüleik vagy más megbízható felnőttek vigyázták lépteiket. Ráadásul nehéz elképzelniük azt, hogy a neten keresztül velük kedves ember esetleg rossz szándékkal közelít feléjük, és a való életben veszélyes lehet.

Könnyen megbíznak másokban, és nem értik, hogy mások miért is bántanák őket, hiszen semmi rosszat nem tettek, ami indokolná. A szülőn múlik, hogy mennyire képes meggyőzni a gyermekét az ellenkezőjéről, és megmutatni, hogy a felnőttek világa nem mindig olyan szép és egyszerű, mint amilyennek a tini látja azt. Mondja el neki, hogy hány gyerek tűnik el évente, épp az ilyen netes találkozások miatt, mutassa meg neki a híradóban. Ezt az egy szabályt vésse jól gyermeke emlékezetébe, soha semmilyen körülmények között nem szabad találkoznia egy neten megismert idegennel, csak akkor, ha a szülő is elkíséri erre a találkára.

Kövesse, hogy milyen oldalakat látogat gyermeke!

Tehát optimális esetben a családi számítógép szem előtt van (ha nem így lenne, akkor gondoskodjon róla, hogy megtörténjen az áthelyezés), most már csak az a dolga, hogy figyelje, milyen oldalakra kattintgat gyermeke, milyen netes programokat használ, milyen közösségi oldalakat látogat. Így felmérheti, hogy pontosan mivel is tölti az idejét a gép előtt ülve, hasznos vagy haszontalan, esetleg káros dolgokat nézeget.

gondolja végig ,hogy érdemes-e hagyni neki több időt netezésre, vagy inkább csökkenteni kellene az arra fordítható időt! Amennyiben olyan oldalra lép, mely számára nem megfelelő tartalmakat kínál, akkor megbeszélheti vele, hogy azt miért nem tartja helyesnek (esetleg le is tilthatja az adott oldalt).

Nevelje úgy a gyerekét, hogy bármikor, bármilyen kérdéssel bizalommal fordulhasson Önhöz!

A kulcsszó a kommunikáció, a tininek éreznie és tudnia kell, hogy bátran és bizalommal fordulhat Önhöz a felmerülő kérdéseivel kapcsolatban. Mivel a kamasz még nem képes racionális és előrelátó módon gondolkodni, a felmerülő kérdésekre, problémákra optimális megoldást találni, ezért jobb, ha minden esetben a szülőhöz fordul segítségért (a netes zaklatók gyakran kihasználják a gyerekek hiszékenységét és egyszerű gondolkodásmódját, ami sok baj forrása lehet). Azt kell erősíteni a tinédzserben, hogy nem csak az internetes problémákkal, hanem a való életben előfordulókkal is nyugodtan forduljon segítségért a szüleihez, mert csak ők tudnak jó megoldást találni arra.

(N. L. - cyber-safety.com)