Főoldal / SZÜLŐKNEK / Az egészséges testkép kialakítása
  2014-01-20

Az egészséges testkép kialakítása

Kamasz gyermeke órákat készülődik a fürdőszobában, és állandóan elégedetlen az alakjával? Természetes dolog, hogy a kinézet ebben a korban jobban foglalkoztatja a fiatalokat. A tinédzserek önbecsülésének nagyon fontos eleme az egészséges testkép kialakítása.

- hirdetés -

Nemrég még a tisztálkodásra is rá kellett beszélni, most pedig órákat tölt a fürdőszobában, és minden adandó alkalommal megnézi magát a tükörben. Vajon tinédzser gyermekét túlságosan foglalkoztatja a kinézete? Mi változott az utóbbi időben?

A tinédzser kor elején a fiatalok hirtelen érdeklődni kezdenek a saját, és mások kinézete iránt. Testük a pubertás idején hatalmas változáson megy át, és ezzel párhuzamosan egyre tudatosabban foglalkoznak testükkel és öltözködésükkel.

A pubertás alatt a testkép is sokat változik. Az, hogy valaki egészséges testképpel rendelkezik, nem jelent mást, mint hogy pozitívan érez és gondolkodik a saját testéről. Elfogadja és értékeli azt, amivel rendelkezik, és – többségében – elégedett az adottságaival. A testkép kialakulását befolyásolják az ember tapasztalatai, mások véleménye és pozitív-negatív visszacsatolásai, és különböző kulturális üzenetek.

Testkép és megjelenés 

A tinédzserek testképe kifejezetten sérülékeny, hiszen a test állandó változásban van, és nem mindig felel meg az őket bombázó kulturális üzeneteknek. A csúfolódások, kritikák ebben a korban nagyon fájdalmasan érintik a fiatalokat, akik gyakran összehasonlítják magukat társaikkal, médiaszereplőkkel, és általában azzal az ideállal, ahogy„ki kéne nézniük”.  Kultúránkban rengeteget számít a kinézet, a példaképek pedig elérhetetlenek és irreálisak – ezért ne csodálkozzunk, hogy a legtöbb kamasz elégedetlen a megjelenésével.önbizalom

A túlzott önkritika viszont megakadályozza az egészséges testkép kialakítását. A test alul értékelésének eredményeképp sokszor az általános önbecsülés is csökken.

Kifejezés a megjelenés által

A kamaszok később, amikor érzelmileg és szellemileg érettebbé válnak, jóval komplexebb önképet alakítanak ki – olyat, ami magában foglalja érdeklődésüket, tehetségüket, egyedi értékeiket, értékrendjüket, törekvéseiket és kapcsolataikat. A kamaszkor kezdetén viszont az önkép legmeghatározóbb eleme a kinézet.

Bár a kinézet nem minden, mégis fontos része az életünknek. Ha aggódik gyermeke új szokásai miatt, tudatosítsa magában a következőket:

- Önmegismerés: A tükör előtt töltött idő, a készülődés, testápolás, a különböző hajviseletek, ruhák és sminkek kipróbálása egyik módja annak, hogy a tinédzser baráti viszonyba kerüljön új, megváltozott énjével.

- Kinyilatkoztatás: Az öltözködés és a hajviseletek változtatása a tinédzsereknél ízlésük, érdeklődésük, egyéniségük, önállóságuk kifejezéseként is működik.

- Csoporthoz tartozás: A tinédzsereknek különösen fontos, hogy egy csoport, közösség, vagy valamilyen klikk tagjának érezhessék magukat. Ennek egyik módja az öltözködés megváltoztatása – ezzel beilleszkedésüket és elhatárolódásukat egyaránt ki tudják fejezni.

Fiúk és a testkép

  Kamaszoknak ajánlott cikkeink a témában

Kamaszkorban a fiúk is – bár ezt általában nem híresztelik magukról – többet foglalkoznak a külsejükkel. Hogy zselézzék a hajukat, milyen illatot fújjanak magukra, ideje-e már borotválkozni? Még a hanyagságot sugalló deszkás nadrág is pont a megfelelő magasságban lóg csípőjükön - vagyis nem csak a lányok élnek a tükrök bűvöletében.

Túlzott önkritika

Az addig kiegyensúlyozott gyerekek tinédzser korban sokszor túlságosan önkritikussá válnak. Panaszkodni kezdenek, hogy „túl nagy az orruk”, és „nem elég magasak”, az elérni vágyott ideált pedig a reklámfotókról mosolygó „tökéletes” emberekkel azonosítják. Kultúránk egyik üzenete, hogy csak akkor lehetsz boldog, ha jól nézel ki. A „jól” pedig ebben az esetben egy viszonylag szűken szabott kategória lesz.

Fontos, hogy a kamaszok egészségesen étkezzenek, és sokat sportoljanak – de a diétázás és a túl kemény edzésterv mindenképp kerülendő. Sok tini próbálkozik káros fogyókúrás módszerekkel vagy edz csak azért, hogy „tökéletes” alakra tegyen szert. Ha észreveszi, hogy gyermeke hajlamos az ilyen szélsőségekre, forduljon szakemberhez.

A belső értékek is számítanak

A szülők sokat segíthetnek a tinédzserkori aggodalmak eloszlatásában. Rengeteg türelemre, empátiára, és támogatásra van szükség az ő oldalukról, és minél több dicséretre, hogy gyermekük magabiztosabbá válhasson. Ugyanakkor azt is érdemes kihangsúlyozniuk, hogy nem csak a külső értékek számítanak, hogy az ember személyisége a világban való boldoguláskor legalább ugyanilyen fontos tényező.

Mit tehet a szülő?

Miért fontos a megfelelő önbizalom?
Az egészséges öntudat és önbizalom a legjobb védekezési módszer a világ viszontagságai ellen. Azok a gyerekek, akik tisztában vannak az erősségeikkel, és együtt tudnak élni a gyengeségeikkel is, sokkal könnyebben kezelik a konfliktusokat, illetve a negatív impulzusokat. Többet mosolyognak, és sokkal könnyedebben veszik az élet akadályait, optimisták, és reálisan látják a világot.

Hogyan növelheti gyermeke önbizalmát?

- Legyen megértő és elfogadó! Természetes, hogy ebben a korban gyermekének gondolatai a külseje körül forognak. Lehet, hogy önnek apróságnak tűnő problémákról van szó, de ne kicsinyelje le őket.

- Bánjon bőkezűen a dicséretekkel! Dicsérje gyermekének külső és belső adottságait. Ne fukarkodjon az olyan mondatokkal, mint: „gyönyörű a mosolyod”, vagy „ez a póló nagyon jól áll neked”.  Legyen elismerő fizikai tulajdonságait illetően is.

- Hangsúlyozza a belső tulajdonságaik értékét! Mondja ki, amit eddig magában tartott: hogy milyen jó, hogy a fia ilyen felelősségteljesen vigyáz a kishúgára, vagy hogy kiállt a bajban a barátja mellett. Amikor panaszkodnak, próbálja megvilágítani nekik a dolgok pozitív oldalát.

- Beszéljenek arról, mi minden jelezhet az öltözködés! A ruha- vagy hajviselet üzenetet közvetít viselőjéről. Beszélje meg gyermekeivel, milyen üzenet rejtőzhet egy-egy öltözet mögött.

- Húzza meg a határokat! Legyen türelmes, de szabjon konkrét időlimitet a fürdőbeli készülődésnek. Így a gyerekek megtanulják a másokhoz való alkalmazkodást, és jobban be tudják majd osztani a saját idejüket.

- Mutasson példát! Az, ahogyan ön beszél saját magáról, befolyásolja gyermekei látásmódját és viselkedését is. Ha panaszkodás helyett adottságainak pozitív oldalait hangsúlyozza, azzal nekik is jó példával szolgál.

(M. N., kidshealth.org)