apa
#Szülőknek

Az apamodell fontos a serdülők számára

2016.01.15.
1 perces olvasási idő

A kamaszkor feladata, hogy a fiatal önálló személyisége kialakuljon, és hogy képessé váljon a legfontosabb kérdés megválaszolására: Ki vagyok én? A tinédzserek ezt úgy valósítják meg, hogy elmélyítik a kapcsolataikat a barátaikkal, míg a családjukhoz is szorosan kötődnek. Milyen szerepe van az apamodellnek a kamaszok életében?

A kamaszkort megelőző néhány évben és a tinédzserkorban a szülők jelentős mértékben hatnak a gyermekük értékrendjére, felfogására, viselkedésére és hozzáállására. Fontos felismerni, hogy ha az apuka része a gyermek életének, az segít, hogy egészséges, fiatal felnőtté válhasson.apa

Az apák másként nevelnek, mint az anyák, és habár a tinik - különösen a lányok - hajlamosak több időt tölteni az anyjukkal, az apa jelenléte így is jelentős. A kamasz lányok sokszor támaszkodnak az apjukra, ha beszélgetésre, tanácsra van szükségük, vagy csak arra, hogy „ott legyen”, ha szükségük van rá. Az anyjukhoz érzelmi támogatásért fordulnak. Néhányan azt mondják, hogy egy lány kapcsolata az apjával hatással van a későbbi párkapcsolataira. Az apa viselkedése megtanítja a lányt arra, hogy mire számítson a férfiaktól a tiszteletet és a szeretet illetően. Az apák segítenek a lányuknak abban, hogy a helyes önértékelés alakuljon ki, és megtalálják a helyüket, feladatukat a világban.

Az apák másként tanítják meg a fiúknak, hogy hogyan kezeljék az érzelmeiket, mint az anyák. Ha egy apa aktívan részt vesz a fiú életében, akkor kevésbé lesz agresszív vagy erőszakos, és jobban tudja majd kifejezni a sebezhetőségét vagy a bánatát, nagyobb lesz az önbecsülése, és kisebb valószínűséggel fordul elő nála a depresszió és a szociális bűnözés.

Az apák mindent összevetve, pozitív módon befolyásolhatják a gyermeküket, függetlenül attól, hogy együtt élnek-e a kamasszal. A lényeg, hogy ott legyenek a gyermeküknek, mikor szükségük van rá, és hogy vállalják a folyamatos lelki kontaktust, a szemforgatás és veszekedések ellenére is, amik az elválással járnak.

(Sz. D. L.)