család
#Lélek

Apukám csalja anyukámat. Mit tegyek?

2023.07.22.
1 perces olvasási idő

Nemrég rájöttem, hogy az apukámnak nőügyei vannak. Apukám talán már nem szereti anyát, viszont tudom, hogy ő még mindig szerelmes apába.

Nem értem, hogy teheti ezt, és miért nem zavarja a nőket a tudat, hogy az apám nős és gyerekei vannak.

Apukám csalja az anyukámat - Mit csináljak?

Szeretem az apámat, hiszen mindig jól kijöttünk egymással, de nem hagy nyugodni a tudat. Mivel csak én tudok erről, senkihez sem fordulhatok. Beszélni akarok vele ezzel kapcsolatban, de nem tudok elég erőt gyűjteni ahhoz, hogy szemtől szemben elmondjam neki: tudok mindenről – egy e-mail pedig véleményem szerint gyávaság volna. Bármilyen tanácsot nagyon értékelnék!

Kedves Kérdező!

Érthető a felháborodásod és zavarodottságod az üggyel kapcsolatban. Az elhatározásodat is elég világossá tetted, miszerint tudatni akarod az apukáddal, hogy rájöttél a titkára. Mielőtt nekikezdenél, gondolkozz el mélyen a következő 3 dologról:

  • Mit szeretnék elérni?
  • Hogyan kívánok vele beszélni? (telefonon, személyesen stb.)
  • Milyen reakcióra számíthatok?

Először is, mit kívánsz elérni? Hova kívánod eljuttatni a beszélgetéseteket? Kezdheted azzal, hogy mennyire aggaszt, hogy az apád tettei nem tükrözik a szerepét, mint férj és példamutató apa. Az is lehet, hogy meg akarod tudni, hogy ő mit gondol. Egyéb céljaid is lehetnek:

  • információ, amit el akarsz neki mondani
  • információ, amit tőle akarsz hallani
  • kifejezni az érzéseidet
  • megtudni, hogy folytatni fogja-e a viszonyait

Ha eldöntötted, hogy miről akarsz beszélni vele, akkor ki kell választanod a beszélgetésetek módját. Mint említetted, az e-mail nem jöhet szóba, és személyesen sem kívánsz vele beszélni. Vannak más lehetőségeid is. Például hagyhatsz neki egy levelet vagy üzenetet. A legcélravezetőbb talán az volna, ha beszélnél vele – és mivel nem kívánod ezt személyesen megtenni – telefonon.

Azt sem árt elképzelned, hogy mi lehet a reakciója erre a személyes és kissé kínos témára. Ismered az ehhez hasonló helyzetekben tanúsított reakcióját? Ha nagyon ideges, mérges vagy esetleg szótlan, akkor fontold meg, hogy elhalasztod a beszélgetésetek befejezését, és hagyj neki egy kis időt a gondolkodásra.

Aggódhatsz azon is, hogy ez hogyan fogja befolyásolni a kapcsolatotokat. Miközben beszéltek, tudasd vele, hogy szereted, hogy te sem érzed magad jól ebben a szituációban, és hogy a tetteit helyteleníted, nem pedig magát a személyét.

A helyzet sajnos az, hogy minden előkészület ellenére a dolog súlyossága miatt nehéz előre megjósolni, hogy mi fog történni. Sok sikert kívánok!

(KamaszPanasz - Gy. Z., goaskalice)