testvér
#Lélek

Testvérharc: ha nem jössz ki a tesóddal...

2021.10.14.
3 perces olvasási idő

Vajon ki az az ember, akit egész életen át ismerni és szeretni fogsz? Az, aki valószínűleg életed eddigi fontos eseményeinél is mindig ott volt, veled nőtt fel, játszott, sírt, bulizott... és követett el hibákat, mint akárki más: a testvéred.

Bármennyire is jó dolog egy öcsi vagy egy nővér, mégis érezhetjük úgy időnként, hogy nem mindig áldás a testvér. Sok dolog alakíthat ki vitát vagy harcot a testvérek között, ezek főleg a különböző világnézetből, unalomból, félreértésekből, manipulálásból adódhatnak. Még fiatal korban érdemes megtanulni ezen konfliktusok kezelését: nemcsak a testvéri szeretetet mélyíti el, hanem segít abban is, hogy a későbbiekben majd könnyebben tudj másokkal is jó kapcsolatot kialakítani.

Különböző nézetek, különböző személyiségek

Lehet, hogy együtt laktok, ugyanazokat a dolgokat tanították nektek, és talán még az is előfordulhat, hogy hasonlóan öltözködtök, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen ugyanolyanok lennétek, vagy a véleményetek mindig mindenben egyezne. Bizonyára mások az elképzeléseitek az életről, és másban vagytok tehetségesek. Az, hogy kihangsúlyozod a tehetséged, vagy ízlésvilágod, még nem jelenti azt, hogy ezzel vetélkedni akarsz, csupán csak kimutatni egyediséged.testvérharc

A testvérek leggyakrabban barátok, társaság, zenei ízlés, öltözködési stíluson szoktak összekülönbözni. Ám ez gyakran átcsaphat heves vitákba, sértődésekbe, illetve egymás sértegetésébe. Ismerős, ugye?

Nem rossz dolog különbözőnek lenni. Nagyon fontos, hogy megmutasd és hangoztasd a saját véleményed, de ne felejtsd el: a testvéred is ugyanolyan ember, mint te vagy mások. Legyél vele türelmesebb, próbálj odafigyelni az ő véleményére, nézőpontjára is. Így nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos dolgokban egyet fogtok érteni, és találtok olyan zenét vagy filmet, amit mindketten szerettek.

A félreértések általában akkor születnek, amikor az egyik fél félreértelmezi a másik mondanivalóját. Ezek az apróságok is nagy vitákba szoktak torkollani. Ilyen helyzetben fontos, hogy megőrizd a nyugalmad! Beszélj nyugodtan, és próbáld megoldani a vitát úgy, hogy a kecske is jóllakjon, de megmaradjon a káposzta is. Ha meg tudjátok oldani a félreértést heves vita nélkül, higgadt fejjel, sokkal jobb megoldások is születhetnek, mint mikor csak egymásnak estek és veszekedtek.

Rivalizálás

Ha a családban valamelyik testvér a "mami kedvence", akkor általában a testvérek között hatalmas ellentét feszül, amit természetesen nehezebb leküzdeni. Persze ez akkor is előfordulhat, ha az egyik testvér mentálisan vagy testileg sérült - ilyenkor nehezebb megküzdeni azzal, hogy esetleg neked már nem jut annyi figyelem.

Ha tényleg úgy érzed, hogy te vagy a "kevésbé szeretett", akkor ezt ne úgy fejezd ki, hogy lázadásoddal és ellenszenveskedéssel megbántod a családod tagjait! Ülj le és beszélj a testvéreddel, lehet, hogy benne is egy kis bűntudat dolgozik. Továbbá gondold át, hogyan tudsz a szüleiddel beszélni erről a helyzetről!

Ne legyél elutasító, csak mondd el őszintén az érzéseidet és gondolataidat, lehetséges, hogy ez ráébreszti majd a szüleidet hibájukra. Ne feledd, a szülők minden gyereket másképp kezelnek, hiszen mindannyian egyedülállóak vagyunk. Ha esetleg mégsem sikerül eredményt elérni, próbáld a dolgot egy profival megbeszélni, esetleg látogass el a szülőkkel egy kapcsolati tanácsadóhoz. Mindig van esélyed és lehetőséged arra, hogy jobbak legyenek a dolgok! Rajtad múlik, hogy teszel-e érte!

Ez nem fair

Ami idegesítő lehet, az a testvérek közötti hierarchia megteremtődése, és éreztetése. Az egyik testvér parancsolgatóvá, lenézővé válhat. Esetlegesen ítélkezhet is a másik felett (pl.: napló elolvasása, dolgok kölcsönvevése, parancsolgatás, stb. Szépen lassan újabb konfliktushelyzet alakulhat ki. Mit tehetsz ez ellen te?

  • Ha a tesód valami olyasmit művel, ami neked nem tetszik, vagy sért, a reakciód általában a “na, majd én móresre tanítom” elven alapszik. A fizikai bántalmazás nem megoldás! Senkinek nincs joga egy másik ember testi épségét veszélyeztetni! Kezeld a tesódat úgy, ahogy te is szeretnéd, hogy ő kezeljen téged.
  • Teljesen természetes dolog az érzéseid közvetítése, mondd el neki, hogy mivel bántott meg. Talán közös nevezőre tudtok jutni, és nyugodtabb lesz a ház hangulata is.

Manipulálás

Biztosan te is próbáltad már manipulálni a testvéredet valamivel, és rávenni olyan dolgokra, amiket ő nem nagyon akart megcsinálni. Sokféleképpen lehet egy embert manipulálni, hányszor volt az, hogy megfélemlítéssel, bántalmazással próbáltad rávenni, hogy csináljon meg valamit? Gondolj bele, hogy mennyi kárt okozhatsz egy emberben ezáltal! Valószínűleg neked sem esik jól, ha valaki parancsolgat és utasítgat, ezért te se tedd!

Próbáld meg más módszerekkel elérni a sikert, például:

  • Kérj! Kérem, köszönöm, légy szíves.. - nem véletlenül tanítottak meg minket ezekre a szavakra. Használd és meglátod, a szavaknak erejük van!
  • Csere : “Kölcsönadom az új nadrágomat, ha ma este használhatom az egyik ékszered...“
  • Magyarázd el a helyzetet és kérj segítséget : “Apáék nem akarnak elengedni bulizni, pedig ott lesz a srác, aki nagyon tetszik. Tudnál segíteni? “

A tesók, ha segíteni akarnak, akkor fognak is! Ez oda-vissza működik, hiszen kire számíthatnál jobban, ha nem a tesódra?

Mit tehet a család a béke fenntartása érdekében?

Az első dolog néhány egyszerű és általános érvényű szabály, melyek kiküszöbölhetik a konfliktusokat. Ilyen például a „Légy tisztelettel mások iránt vagy a „Vigyázz a mások értékeire”.

A konfliktusokat csak úgy lehet megoldani, ha te is akarod. Furán hangzik, de igaz. Fontos, hogy mindig, minden esetben őrizd meg a nyugalmadat. Beszélj tisztelettel a testvéreddel vagy a szüleiddel, és ne haragból mondd el azokat a dolgokat, amelyek bántanak, hanem tiszta fejjel.

Ha meghallgatod az ő véleményüket is, és figyelsz, akkor talán jobban meg tudod érteni az ő helyzetüket is. Nem lehet mindig neked igazad, tartsd ezt szem előtt. Ha mégis összevész két tesó, a harag általában nem tart sokáig. Mennyire hiányozna még a veszekedés is, ha nem lennének testvéreink!

Hiszen a testvér az, akire mindig számíthatunk, ők a mi támaszaink egész életünkre. A közös emlékek, a titkok, a csínyek örökre szövetségessé tesznek benneteket! Szeresd a tesóidat és vigyázz rájuk! Ne feledd, ha megtanulod a konfliktusokat jól kezelni a családodon belül, akkor később is sima ügy lesz az életben adódó akármilyen probléma könnyed, diplomatikus megoldása!

(KamaszPanasz - Gy. R.)