testvér
#Lélek

Hogyan kezeljük a testvéri rivalizálást?

2015.01.30.
1 perces olvasási idő

Ha lány testvéred van, az járhat előnyökkel illetve hátrányokkal is. Ha a testvéred jobb eredményeket ér el, féltékeny lehetsz rá. Ezt nevezzük testvéri rivalizálásnak. Nagyon sokan átesnek rajta gyerekkorukban.

Ha szeretnél kölcsönkérne egy szoknyát, ami passzol az új pulóveredhez, a testvéredtől megkaphatod. Vagy van egy igazán helyes srác a suliban, aki tetszik neked, és csak ő jár a fejedben, testvéreddel megbeszélheted. Őszintén, ki az a személy, aki a világon a legjobban ismer téged? A testvéred!

A testvérem árnyékában élek

A testvéred most hozta haza a sokadik trófeáját és ezeket a szülők kiemelt helyre teszik a nappaliban? Mindenkinek, aki látogatóba jön hozzátok, a szüleid lelkendezve mesélnek az „ő kis sportolójukról”. Akár élsportoló a testvéred, vagy jó tanuló vagy csodaszép, fürdik a reflektorfényben, közben te úgy érzed magad, mintha láthatatlan lennél.

A féltékenység következtében depresszióba eshetsz, ezért ezt az érzést minél hamarabb felejtsd el. Sokkal fontosabb, hogy megtaláld magadban is a tehetséget, és kibontakoztasd azt.

Különböző személyiségek vagytok

A testvéri rivalizálás egyik oka a különböző személyiség lehet. Míg az egyik testvér félénk és csendes, addig a másik hangos, hatalmaskodó és folyamatosan megköveteli magának a figyelmet. Olyanok, mint az olaj és a víz: nem szabad összekeverni őket. Sokat segíthet, ha ismeritek magatokat és tisztelitek egymást.

Mi a teendő testvéri rivalizálás esetén?

Ha már eleged van abból, hogy a testvéred árnyékában élj, a folytonos civakodásból vagy az egyenlőtlen bánásmódból, vedd a kezedbe az irányítást és beszéld meg a szüleiddel. Győződj meg róla, hogy a szüleidnek alkalmas az időpont a beszélgetésre! Kezdheted így a mondandódat: „Anya, apa, beszélni szeretnék veletek, ráértek most?” Vagy valami ehhez hasonlót.

Magyarázd el a problémádat, de ne kiabálj és ne hibáztasd a szüleidet. Nyugodtan mondd el a szüleidnek, hogy hogyan is érzed magad. Mondj valami ilyesmit: „Rosszul esik nekem, hogy mindig megdicséritek Erikát, de azt nem veszitek észre, hogy én mennyit dolgozom az iskolában.” Lehet, hogy a szüleidnek fel sem tűnik az, hogy máshogy viselkednek veled, mint a testvéreddel. Ezért kell nekik elmondanod.

A testvéri rivalizálás nem tart örökké

A testvéri rivalizálás nem tart örökké, ahogy egyre idősebbek lesztek, egyre kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolatod a testvéreddel. Akár hiszed, akár nem, a legrosszabb testvérek is a legjobb barátok lehetnek felnőttkorukra.

(M. T.)