családon belüli erőszak
#Lélek

Segítség, bántanak a felnőttek

2014.02.18.
2 perces olvasási idő

A gyermekek és fiatalok fizikai és szóbeli bántalmazása törvénybe ütközik, csakúgy, mint az elhanyagolása. Sajnos ennek ellenére nap, mint nap találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a felnőttek kihasználják a testi erejüket. Mit tehetünk ilyen esetben?

Woody Allan lánya felnőttként nyilatkozott az őt ért bántalmazásról. Amennyiben igaza van, egész életére hatással lévő sérüléseket szerzett.

Mi minősül bántalmazásnak?

A gyermek bántalmazása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmódot, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egészségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.” (WHO)

A bántalmazást gyakran nehéz felismerni, mivel a fiatalok gyakran nincsenek is tudatában annak, hogy az, ami velük történik, az jogtalan. Ha otthon gyakran elcsattan a pofon, előkerül a szíj, akkor ez azok számára, akik ebben nőttek fel, azt gondolják, hogy ez a normális, mivel nincs elképzelésük, mintájuk arról, hogy máshogyan is lehetséges élni.

Mit tehetsz?

Ha tudomást szerzel arról, hogy a barátod, ismerősöd vagy akár te bántalmazásnak vagy kitéve, lehetőséged van azt jelezni az iskola gyermekvédelmi felelősének, akinek kötelessége ilyen helyzetekben segíteni. De ugyanígy az iskoládban a tanároknak, iskolapszichológusnak is lehetősége van segíteni. A legfontosabb, hogy ne kezeljék titokként tovább a történteket. Sajnos minél tartósabb a bántalmazás vagy elhanyagolás, annál áthatóbb hatása van a fejlődésedre, a későbbi életedre, kapcsolataidra.

Gyermekvédelem, családsegítő, pedagógiai szakszolgálatok

Külön intézményi rendszer épült ki annak érdekében, hogy a bajba jutott családokon és gyermekeken, fiatalokon segítsenek. Szociális, lelki, családi életviteli problémákban nyújtanak segítséget. Ezekben az intézményekben lehet terápiát, családterápiát, jogi tanácsadást kérni. Gyakorlati tanácsokkal is ellátják a rászorulókat, vitás helyzet esetén mediációt biztosítanak. A mediáció egy olyan konfliktuskezelési módszer, két fél vitájában egy harmadik, független szakember jár közben.

Családok átmeneti otthona

Az átmeneti otthon befogadja a különböző okokból otthontalanná vált családokat. Segítenek abban az esetben, ha válsághelyzetbe került a család, a bántalmazott szülőt és családját befogadják. Természetesen jogi, mentálhigiénés és pszichológiai segítséget nyújtanak. Segíthetnek a szülőknek elhelyezkedni, munkát keresni, életvitel folytatásában támogatják őket. Az átmeneti otthon célja, hogy a család a krízis helyzeten átlendüljön, megteremtsék az új életfeltételeket. A gondozás így csak egy meghatározott időtartamra szól.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó cikkek