családierőszak
#Lélek

Erőszak a családban

2024.01.24.
3 perces olvasási idő

A többség számára jó érzés egy fárasztó nap végén hazaérkezni. Végre a sarokba hajíthatod a cókmókod, ledobhatod a cipődet, s a hűtőben keresgélhetsz kedvedre való vacsora után. Egy kényelmes fotelben hátradőlve tévézhetsz, pihenhetsz. Az otthonod melege körülölel; másnap reggelig nyugi van. Otthon, édes otthon…

Sok fiatal számára az otthon sajnos nem a melegséget adó hajlék. Az ajtón belépve nem tudhatják mi vár rájuk: szeretet és gondoskodás helyett szüleik vajon újból testi-lelki gyötrelmekkel sújtják őket?

Évente mintegy negyedmillió fiatalt ér fizikai bántalmazás, s az illetékeseknek nem is minden esetről van tudomásuk. Egyes becslések szerint a valódi adatok a nyilvánosságra került esetek számának háromszorosai. Az esetek túlnyomó részében az áldozatok kicsi gyerekek; a napvilágot látott gyerekbántalmazási és gondatlan neveléssel kapcsolatos ügyek főként tizenkét és tizennyolc év közötti fiatalokat érintenek.

Az erőszak nem csupán fizikai formát ölthet. A folyamatos kiabálás, szidalmazás, megalázás szintén az erőszak eszköze. Ezt nevezik lelki terrornak. Sokkal nehezebb számadatokat gyűjteni a lelkileg bántalmazott fiatalokról, hiszen az erőszak e fajtája korántsem egyértelműen tetten érhető, nem olyan nyilvánvaló, mint a testi bántalmazás. A lelket, az önértékelést érő sérelem azonban legalább olyan fájón égő lehet, mint egy hatalmas pofon.

Az otthoni erőszak nem feltétlenül bántalmazás formáját ölti, mégis rendkívül fájdalmas lehet. Meglehet valójában nem is történik semmi, s éppen ez a baj. Senki nem emel kezet a gyerekre, de nem is törődik vele, testileg-lelkileg elhanyagolják. A gondoskodás elmaradása is bántalmazásnak számít, hiszen a boldog, egészséges élethez al

apvetően szükséges dolgok hiányoznak az elhanyagolt fiatal mindennapjaiból. Ha úgy érzed, te is azok közé tartozol, akikkel nem törődnek a szülők, ne habozz külső segítséget, támogatást keresni.

Egy szülő egyáltalán miért bántaná a saját gyerekét?

Szülőnek lenni nem könnyű feladat. A családi élet rettentő súlyként nehezedhet a gyermekét egyedül nevelő, fiatal anyára, vagy a munkahelyi feszültségei miatt állandóan ideges szülőre. Sok szülőnek – jó szülői minta híján – fogalma sincs a gyermekvállalásról, nevelésről. Sokan alkohol- és kábítószer problémákkal küzdenek, depressziósak. Mindez nem mentség: egyetlen szülőnek sincs joga, hogy bántsa a gyerekét. Tisztában kell lenned azzal, hogy nem te vagy a hibás, ha bármiféle sérelem ér. Támogatásra nem csak a bántalmazott szorul, a bántalmazó fél is segítséget igényel.

A lányok, asszonyok sokkal gyakrabban válnak erőszak áldozatává, mint a fiúk. Érdekes módon a lányok hajlamosak elhinni, hogy nekik valami oknál fogva kijár a büntetés. Mindent igyekeznek a lehető legjobban végezni, az otthoni bántalmazást mégsem marad el. Ez rettenetes kudarcélmény.

A testi bántalmazás következményei az enyhétől a súlyosabb esetekig terjedhetnek. Egy pofon nem feltétlenül okoz maradandó testi sérülést, a megalázás, a tehetetlen düh annál mélyebb lelki sebet hagyhat maga után. Súlyosabb bántalmazás esetén szükség lehet az ügyeletet felkeresni, hogy a sérülést szakszerűen kezeljék. A bántalmazás sajnos halálos is lehet. Amerikában a második vezető halálok a tizenöt és tizenkilenc év közötti lányok esetében a gyilkosságig fajuló testi bántalmazás. Szomorú tény, hogy a gyilkos szinte mindig a lány ismeretségi köréből kerül ki.

A bántalmazott lányok evési zavarokkal küzdhetnek, droggal-, alkohollal- és dohányzással összefüggő gondjaik lehetnek. Felborulhat az alvási ritmusuk, gyomor- és fejfájások kínozhatják őket.

A testileg-lelkileg bántalmazott nők súlyos érzelmi problémákkal vívódnak. A leggyakoribb a depresszió, a végletekig fokozott idegesség, a poszttraumás stressz. A túl korán kezdett, nem biztonságos szexuális élet szintén nagyobb eséllyel fordulhat elő a bántalmazott lányok között. Tanulási nehézségek veszélyeztetik a sértett fiatalokat, akik gyakran hazudozásba menekülnek, lopásba keverednek. Előfordul, hogy otthoni sérelmeik miatt másokkal erőszakossá válnak, akár saját magukban is kárt tesznek, öngyilkosságot kísérelnek meg.

A gyerekkorban elszenvedett sérelmek egy egész életre kihatnak. Az áldozatokká vált lányok gyakran választanak maguknak erőszakos partnert, férjet, s idővel ők maguk is bántalmazzák saját gyermekeiket. Felnőttként nehézséget okozhat számukra a szeretetteljes, őszinte emberi kapcsolat, problémáik lehetnek a fizikai közelséggel, az érintéssel. Ne feledjük, hogy gyermekkori traumáik ellenére a többség felnőttként képessé válik boldog, kiegyensúlyozott életet élni. A kilátástalannak tűnő élethelyzetben lévő fiatalok számára egy szakember megfelelő segítséget nyújthat, hogy tudjanak felülemelkedni az ellenük elkövetett sérelmeken.

Hová fordulhatsz segítségért?

A segítségre szoruló, bántalmazott fiatalok helyzete nagyon nehéz. Tisztában vannak szüleik helytelen viselkedésével, mégis kételyek gyötrik őket: egyrészt teljesen természetes, hogy szeretik a szüleiket, másrészt véletlenül sem szeretnék még inkább dühössé tenni őket. Pláne, ha a szülő a gyereke lelkére köti, hogy senkinek se beszéljen az otthon történtekről, a gyerek lelkiismeret furdalást érezhet árulkodó magatartása miatt. Azt egyetlen gyermek sem szeretné, hogy szülei börtönbe kerüljenek. Inkább vállalja a fizikai ütlegelés fájdalmát, mintsem maga miatt elveszítse valamelyik szülőjét vagy a család egysége felbomoljon.

A fent leírtak persze nagyon fontosak, de neked elsősorban saját testi épségeddel kell törődnöd. Senkinek sincs joga bántani téged! Ha valami veszélyezteti a biztonságodat, védelemre van szükséged!

Félsz, hogy a továbbiakban is bántalmazhatnak? Fordulj segítségért egy ismerős, megbízható felnőtthöz. Természetes, hogy szégyelled a helyzeted, de ez az érzés ne akadályozzon meg abban, hogy támaszt keress. Ha bántanak, bátran hívhatod az ilyen esetek miatt működtetett forródrótot, segélyhívószámot is, vagy kérj segítséget az illetékes internetes fórumokon.

(KamaszPanasz - O.K.T.)