történelem
#Lélek

Hogyan hat rád a múlt?

2013.10.23.
2 perces olvasási idő

Identitásunk ezernyi összetevőből áll össze, nemzeti identitásunk pedig ennek az egyik eleme. Hogyan hat rád a nemzeti identitás? Hogyan befolyásolja a te saját életedet a történelem?

Identitás

Az identitás nem más, mint annak az összessége, amit magunkról gondolunk, magunkról hiszünk. Különböző szerepeink vannak, ezeken keresztül fejezzük ki önmagunkat, azon keresztül, ahogy viselkedünk, amilyen értékeket képviselünk. Identitásunk a szocializáció terméke, a tapasztalatok alapján alakul ki az én-azonosságunk.

Hallgasd meg a nagyszüleid történeteit!Ennél fogva identitásunk részét képezi az az ország, a kultúra is ahova születtünk. Identitásunk meghatározó része az, hogy magyarok vagyunk. Tévériportok hangoznak el abban a témában, hogy a „magyarok tényleg olyan depressziósak? Pesszimisták vagyunk?”, „Mit mondanak rólunk a külföldiek?” Aztán olyan jól esik hallgatni, hogy bár sok rosszat feltételezünk magunkról, az idelátogató külföldiek vendégszeretőnek tartanak minket. Jóllehet, te nem találkoztál ezzel a külföldivel személyesen, de a „vendégszerető” jelző dicsőségében egyaránt osztozunk.

Ha már jártál külföldön, esetleg huzamosabb ideig, megtapasztalhattad, hogy mennyire fontossá válik a nemzet. Ha találkozol egy idegennel egyik első kérdése az, hogy honnan származol, milyen a kultúrád, milyen szokásaitok vannak. Lehet, hogy saját magadról még nem is meséltél – arról, hogy te személy szerint mit éltél át – de a kultúrádon keresztül mutatkozol be, és mutatsz be egy egész nemzetet. Nagy felelősség, igaz?

Az élő történelem, transzgenerációs hatások

A magyar nemzet tulajdonságairól nem csak a kultúrája, szokásai mesélnek, hanem a történelmi tények is. Események, melyek összehozták az embereket és büszkén álltak ki valamiért, amiben hittek, akár áldozatok árán is. Október 23. is egy olyan nap, amikor büszkék lehetünk magyar identitásunkra. A külföldi sajtó így nyilatkozott (Le Figaro, 1956. november 1.): „A történtek nem lephették meg a Magyarországot jól ismerőket. A magyar nemzet féltékeny függetlenségére, a magyarok erősen ragaszkodnak hagyományaikhoz és nyelvükhöz. Robbanékony emberek, bátor katonák.”

Egyetértesz vele? Te is ragaszkodsz hagyományodhoz és nyelvedhez?

Sajnos az iskolai megemlékezések olykor unalmasak, egyesek annak örülnek, hogy olyankor legalább nem kell tanulni, vagy éppen, hogy 23-án nem kell iskolába menni. Nem a jelenlegi X és Y generáció állt a gépfegyverek előtt, hanem a nagyszüleik. Ugyanakkor a családi történetek már mindenkire hatással vannak. Nem csak azok, amiket elmeséltek, hanem azok is, amik elfelejtődtek.

A forradalmak és a családi tragédiák mindannyiunk jelenlegi életére hatással lehetnek. Múltunkat családunktól örököljük, egy esetlegesen fel nem dolgozott családi tragédia az unokák életét is befolyásolja. Elég csak azt elképzelnünk például, hogy az oroszok lelőtték a nagypapát, gyermekei úgy nőttek fel, hogy a család az ellenséges csapatokat hibáztatta. Az unokák már azt sem tudják, hogy miért, de nem tűrik el környezetükben azokat az embereket, akik nem a közösségük tagjai. Az is előfordulhat, hogy a generációk ismétlik a történteket és a leszármazottak viszik tovább a nagypapa hősiességét és csak remélni merjük, hogy rájuk hosszabb élet vár.

Természetesen minden generációnak lehetősége van felülírni a család forgatókönyvét, feltárni a már eltemetettnek hit múltat és valami újat építeni. Ezért fontos, hogy hallgassuk meg családunk történetét, és dolgozzunk saját személyiségünkön.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó cikkek