március 15.
#Suli, munka

Március 15.: Petőfi a Facebookon?

2012.03.14.
2 perces olvasási idő

Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Táncsics Mihály. Mit jelentenek számodra ezek a nevek? Pusztán csak utcanevek vagy a tanulmányaidban felbukkanó kötelezők? Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb szereplőiről, mai szóhasználatban főhőseiről van szó. Apropó, mit csináltok a hosszú hétvégén?

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, amelyről ti is biztosan tanultatok már töri órán. A Wikipédián bővebben találtok információt március idusáról, illetve a forradalomról.

1848. március 15-e legnagyobb sztárja kétségkívül Petőfi Sándor volt, akiről a külföldi lapok is sokat zengtek, ha ma élne, milliós rajongói tábora lenne, az biztos. Tudtátok? Ő is fent van a legnagyobb közösségi portálon. Többen is kreáltak amolyan rajongói oldalt.

A Facebookon vannak olyan közösségek is, amelyek a forradalom kapcsán alakultak, persze több mint 160 évvel később. Létezik például hagyományőrző katonai csoportosulás, "Ki tud többet 1848-ról?” oldal, valamint egy tavaly indult forradalmi csapat, amelynek tagjai érdekes fotókat is feltöltöttek az oldalra, megnézhetitek azt is, milyen Kossuth színesben. Lehet lájkolni!

Tóth Gabi az ünnepi műsorban

Március 15-re beköszönt az igazi tavasz, szombaton és vasárnap 17-20 fokos maximum hőmérsékletet ígérnek a meteorológusok. Mindenképpen mozduljatok ki, ha lehet, olyan helyszíneket keressetek fel, ami kapcsolódik '48-hoz.

Budapesten, a Parlament lépcsőjén 15 órakor kezdődik az ünnepi műsor. 1848-ban éppen ezen a napon szavalta el többször is Petőfi Sándor a Nemzeti dalt. Idén megzenésítve, újrahangszerelt változatban hallhatjuk Tóth Gabi, Dolhai Attila és Kökény Attila előadásában, Bársony Bálint vezetésével.

Ismét lesz nyílt nap a Parlamentben, 9 órától egészen 14 óráig látogatható az Országház. A parlamenti sétára vállalkozók megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet, valamint a Szent Koronát. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes. A Parlamentbe a XII-es kapun keresztül lehet belépni.

Vidéken sem fogtok unatkozni, ha ünnepi hangulatra vágytok. Minden városban lesz megemlékezés, a szervezők azonban más programokkal is készülnek.

A szigligeti várban huszár felvonulás, gyalogtúra, íjászati bemutató várja a vendégeket. Március 14 és 18. között első alkalommal lesz Toros Pálinkafesztivál Székesfehérváron, bár ide inkább aput küldd el. Egerben is lesz hasonló megmozdulás, itt Caramell is fellép.

Kaposváron somogyi és nádor huszárok színesítik a programokat, Debrecenben pedig Francia Filmnapokat rendez az Apolló mozi. Békéscsabán oldtimer kiállítás várja a régi autók szerelmeseit.

Ünnep otthon?

A Magyar Televízió jóvoltából megismerhetitek a '48-as helyszíneket. A 10 órakor kezdődő Zegzugos történetek című műsorban kiderül az is, mi köze a Balatonnak a szabadságharchoz. Este a 2002-ben készült Hídember című filmet nézhetitek meg Eperjes Károllyal a főszerepben. A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában, egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született magyar arisztokrata életét mutatja be.

Az M2-n délután látható műsor készítői felkeresik Gábor Áron kézdivásárhelyi ágyúöntő műhelyét, mesélnek a váci barokk hídnál lefolytatott csata félszemű hőséről, majd egy izgalmas nyomozás alkalmával feltárják Petőfi egyetlen hiteles fotójának a történetét. A Duna TV este 8-tól levetíti az Egy magyar nábob című alkotást.

Az MR2 Petőfi elindította új reggeli műsorát Talpra magyar címmel, délután pedig az Egész úton - hazafelé című műsor hallható. Petőfi után szabadon.

(Szerző: T.A., újságíró)