vizsga
#Suli, munka

Tippek, hogy ne szúrd el a vizsgát

2015.05.02.
2 perces olvasási idő

Ha elolvasod, megtudod, hogy miért nem megy át sok ember a vizsgákon, még ha készül is rá. Mikor veheted biztosra, hogy rossz jegyet kapsz?

Ha el szeretnéd kerülni a kudarcot, gondold át az alábbiakat és dönts okosan:

Éjszakázás a tanulás miatt

Az agyad nagyon fáradt lesz a következő napon és nagyon nehéz lesz emlékezned az előző este tanult dolgokra. A csábítás óriási lesz, hogy lefeküdj a karjaidra egy kis pihenésre. Ne tedd! Inkább menj aludni időben!

Tanulás TV mellett

Az agyad nem tud egyszerre két dologra is koncentrálni. Berakni egy kis zenét a háttérbe egy dolog, de meg kell tanulnod a helyén kezelni és nem túlzásba vinni a mértékét. A TV helyett jobb választás a rádió vagy egy fellvillanyozó netes lejátszási lista, ahol legalább a kép nem vonja el a figyelmedet!

Kölcsönjegyzet...

Más emberek jegyzetei általában zavarosak, nehéz őket megérteni. Tanulni azokból a jegyzetekből jóformán lehetetlen, főleg, ha nem tudod az írását sem kiolvasni világosan. Mindenkinek megvan a saját logikája, így például a jegyzeteléskor más sorrendben írsz le dolgokat, mint a barátod, sőt, egészen különböző pontokat emelsz ki, hiszen nálad más hívószó szükséges a fontos dolgok felidézéséhez. Gondolj erre, mielőtt fénymásolásra költenéd a zsebpénzed felét!

Magolás az utolsó pillanatban

A vizsga előtti napon már fokozott lelkiállapotban vagy, az agyad sem fog úgy, mint 1-2 héttel ezelőtt. Persze a rossz szokásodnak megfelelően hajlamos vagy a legutolsó pillanatig halogatni a fontos feladatokat, ezúttal tégy kivételt! A magolásnak egyébként sincs hosszabb távon jó eredménye, vizsga előtt pedig garantált bukáshoz vezet, hiszen legfeljebb a kulcsszavakra fogsz emlékezni, az összefüggésekre és a lényegi dolgokra semmiképp.

Gyors tanulás mellé gyorskaja

Az agyadnak megfelelő táplálékra van szüksége ahhoz, hogy a jól működjön. Felejtsd el a hamburgert, csokoládét és chipset, az eredményeid is ugyanolyan rosszak lesznek, mint ezek az ételek. Ne egyél ilyeneket, amíg vizsgára készülsz. Szakíts időt a felüdítő testmozgásra is!

Segédeszközök nélkül

Az érettségire, de más vizsgákra, dolgozatokra is érkezhetsz megengedett segédeszközökkel, pl. számológép, atlatsz vagy helyesírási szabályzat. Ne légy figyelmetlen és ne hagyd otthon ezeket, hiszen eleve hátrányból indulsz, ha nincsenek nálad! Próbáld meg összeszedni a szükséges dolgokat az előző nap és azt is nézd meg, hogy hogyan tudod őket használni a vizsgán, ne ott nézegesd először!

Pontosság

Érettségin kizáró ok a késés! Lehet, hogy máskor szétszórt vagy és elkésel, ám most próbálj meg változtatni ezen, mert nem úszod meg egy figyelmeztetéssel! Dolgozatíráskor is fontos, hogy pontosan tudd, mikor milyen megmérettetés következik: elég ciki helyzet, ha matekdolgozatra készültél és közben töriből írtok témazárót!

Figyelmetlenségek

Nagyon fontos, hogy a kérdésekes figyelmesen olvasd el! Néha egy magánhangzó félreolvasása is egészen más értelmet ad a kérdésnek és lehet, hogy csak az utolsó pár percben ébredsz rá az ellenőrzésnél, hogy három megoldás helyett csak egyet fejtettél ki. Ne ezen csússz el!

Felesleges időhúzás

Megakadsz egy kérdésen, amire nem tudod a választ és kihagysz sok másikat, amire tudtad volna a megoldást. Vagy eltöltesz fél órát egy feladaton, ami a jegynek csak a 10%-át adja, ezután pedig megpróbálod megcsinálni a többit pánik módban: biztos bukás. Tipp: először fuss végig minden kérdésen és rangsorolj! Nem kötelező sorban megoldani a feladatokat, mindig azzal érdemes kezdeni, amire magabiztosan tudsz válaszolni, így a nehezebb kérdésekre több időd marad és nagyobb eséllyel fog több minden eszedbe jutni a helyes megoldáshoz.

Csalás...

Lehet, hogy van egy tuti puskázási módszered, de hidd el, a tanároknak már nem nagyon tudsz újat mutatni ezen a téren. Kis cetliket rejtegetni vagy a padtársad felé nyújtogatni a nyakad, hogy lásd a megoldást...nem túl kreatív módszerek, viszont garantált a lebukás. Ne kockázass! Próbáld meg a saját stílusodban összeszedni a helyes válaszhoz szükséges adatokat! Sokszor több energia megy el a puska előkészítésére, mint amennyi idő alatt megtanulhattad volna a leckét.

(I.S.)